![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ORGANIZACJA WYPIEKU PIZZY |
|||||||
|
Autor:
Rena
Wypowiedzi: 1 |
Witam,
Od niedawna przejęłam prowadzenie małego lokalu. Do tej pory ciasto było rozkładane na blachach, chłodzone i tak czekało na wypiek. Chciałabym wprowadzić wypiek pizzy dużej czyli 40 cm średnicy i ten system wydaje mi się mało praktyczny. Słyszałam, że można robić ciasto, formować je w kulki, i chłodzić w zamkniętych pojemnikach i w razie zamówienia wałkować na blachę. Jak długo takie ciasto może być tak przechowywane? Czy mógłby mi ktoś z Państwa udzielić wskazówek. Pozdrawiam R. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
robpert
Wypowiedzi: 6 |
Jeżeli chcesz świadczyć usługi na wysokim poziomie, to raczej radzę przynajmniej co drugi dzień ciasto rozrabiać. Jest zauważalna zmiana w smaku w cieście świeżo robionym, a tym które już wcześniej było zrobione. No i oczywiście musisz zainwestować w wysokiej jakości piece do pizzy. Dzięki temu Twoja pizza będzie naprawdę miała świetne ciasto no i będziesz mogła kontrolować wypiek.
|
||||||
|
Autor:
edk23 Wypowiedzi: 1 |
Dokładnie jak pisze robpert. Aczkolwiek można przygotować odpowiednie dla siebie gramaturowo kulki i je przechowywać trochę.. jednak niestety co do czasu jaki można nie odpowiem, gdyż w swojej pizzerii stosowałam tylko świeże ciasto na bieżąco wyrabiane. Z niego rano, by ułatwić sobie "na rozruch" pracę, było przygotowanych po kilka kulek na różnej wielkości pizze (mega 60cm, familijna 45cm i inne mniejsze) o odpowiedniej na każdy rozmiar gramaturze i tak leżały w chłodziarce.. ale to tylko jak piszę - wszystko na bieżąco. Ciasto nie leżało kilka dni, więc nie wiem ile tak może żeby w miarę było przydatne.. albo może nawet zamrożone i wyjmowane w miarę potrzeb.. też jestem ciekawa przez czasu ile można takie przechowywać, stąd podbijam temat.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 11:02:26 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|