![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PAMIETAJCIE PRZY ZAKłADANIU NOWEGO LOKALU-KILKA PORAD... |
|||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Czytając artykuł na WP o lokalu "uratowanym" przez nazywającą siebie - restauratorkę Magdę Gessler, którego linka niżej zamieszczam nasuwa mi sie kilka porad dla wynajmujacych lokal. Dostosowanie lokalu do gastronomii to jednak znaczący wkład finansowy a w szczególnosci wiążący się ze zwiekszeniem mocy, zainstalowanie nowych punktów elektrycznych i wod-kan, prace remontowe i zakup sprzętu. Pamiętajmy o przemyslane podpisywanie umowy z włascicielem lokalu. Warto w umowie naznaczyć taki punkt, że w przypadku wczesniejszego zerwania umowy przez własciciela nie może w nim powstać do czasu wygaśnięcia terminu umowy lu np 12 miesięcy lokal o identycznej formie działalności. Kilka razy spotkałem się, że lokal dobrze działał a właściciel lokalu wymówił najmującemu obiekt i sam wziął się z różnym skutkiem za prowadzenie takiej samej działalności,ponieważ już reklamę lokalu posiadał. Ponadto ważnym ustaleniemjest forma doprowadzenia lokalu do pierwotnej wersji lub ustalenie formy zwrotu za inwestycję (wyremontowanie lokalu pod gastronomie-wc,płytki ceramiczne,drzwi,itp). Okresla się to zazwyczaj w niższym czynszu prze okres 3 miesiecy lub w formie bezczynszowym miesiacu na otwarcie lokalu. Ważnym punktem umowy może być doprowadzenie lokalu do pierwotnej wersji. Dośc że włozylismy w remont lokalu finanse,to będziemy musieli włozyć dodatkowe w dostosowanie wyglądu lokalu przed remontem. Bywa zazwyczaj tak że na początku, kiedy własciciel chce wynająć lokal,przestają istnieć wszystkie problemy, a własciciel we wszystkim pomoże, do momentu dobrego funkcjonowania i zazdrosci ludzkiej o dobre utrargi. Jeśli własciciel nie ma złych intencji, bez problemu podpisze korzystną dla Was umowę, np z tym wypowiedzeniem lokalu i zakazie działanosci identycznej. Zazwyczaj życie wszystko weryfikuje. polecam doradztwo techniczne i inne w zakresie powstawania lokalu: gastromex@wp.pl
http://teleshow.pl/gid,16225160,img,16225181,kat,1024837,title,Kuchenne-rewolucje-Gessler-nie-uratowala-biznesu-a-moze-pomogla-az-za-bardzo-Zagadka-Laboratorium-Dlaczego-usunieto-restauratora-z-lokalu,galeria.html |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
28.01.2014 w Warszawie będą odbywały się warsztaty szkoleniowe, na których będa poruszane zagadnienia związane z organizacją pracy w kuchni lokalu oraz rejestracji zakładu w SANEPID, szczegóły dotyczące szkolenia znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia serdecznie zapraszam
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:25:37 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|