FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PAMIETAJCIE PRZY ZAKłADANIU NOWEGO LOKALU-KILKA PORAD...
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PAMIETAJCIE PRZY ZAKłADANIU NOWEGO LOKALU-KILKA PORAD...

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 1 napisany 2013-12-04 o godzinie 07:25:43.
Czytając artykuł na WP o lokalu "uratowanym" przez nazywającą siebie - restauratorkę Magdę Gessler, którego linka niżej zamieszczam nasuwa mi sie kilka porad dla wynajmujacych lokal. Dostosowanie lokalu do gastronomii to jednak znaczący wkład finansowy a w szczególnosci wiążący się ze zwiekszeniem mocy, zainstalowanie nowych punktów elektrycznych i wod-kan, prace remontowe i zakup sprzętu. Pamiętajmy o przemyslane podpisywanie umowy z włascicielem lokalu. Warto w umowie naznaczyć taki punkt, że w przypadku wczesniejszego zerwania umowy przez własciciela nie może w nim powstać do czasu wygaśnięcia terminu umowy lu np 12 miesięcy lokal o identycznej formie działalności. Kilka razy spotkałem się, że lokal dobrze działał a właściciel lokalu wymówił najmującemu obiekt i sam wziął się z różnym skutkiem za prowadzenie takiej samej działalności,ponieważ już reklamę lokalu posiadał. Ponadto ważnym ustaleniemjest forma doprowadzenia lokalu do pierwotnej wersji lub ustalenie formy zwrotu za inwestycję (wyremontowanie lokalu pod gastronomie-wc,płytki ceramiczne,drzwi,itp). Okresla się to zazwyczaj w niższym czynszu prze okres 3 miesiecy lub w formie bezczynszowym miesiacu na otwarcie lokalu. Ważnym punktem umowy może być doprowadzenie lokalu do pierwotnej wersji. Dośc że włozylismy w remont lokalu finanse,to będziemy musieli włozyć dodatkowe w dostosowanie wyglądu lokalu przed remontem. Bywa zazwyczaj tak że na początku, kiedy własciciel chce wynająć lokal,przestają istnieć wszystkie problemy, a własciciel we wszystkim pomoże, do momentu dobrego funkcjonowania i zazdrosci ludzkiej o dobre utrargi. Jeśli własciciel nie ma złych intencji, bez problemu podpisze korzystną dla Was umowę, np z tym wypowiedzeniem lokalu i zakazie działanosci identycznej. Zazwyczaj życie wszystko weryfikuje.   polecam doradztwo techniczne i inne w zakresie powstawania lokalu:  gastromex@wp.pl
http://teleshow.pl/gid,16225160,img,16225181,kat,1024837,title,Kuchenne-rewolucje-Gessler-nie-uratowala-biznesu-a-moze-pomogla-az-za-bardzo-Zagadka-Laboratorium-Dlaczego-usunieto-restauratora-z-lokalu,galeria.html
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2014-01-14 o godzinie 09:18:37.
28.01.2014 w Warszawie będą odbywały się warsztaty szkoleniowe, na których będa poruszane zagadnienia związane z organizacją pracy w kuchni lokalu oraz rejestracji zakładu w SANEPID, szczegóły  dotyczące szkolenia znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia serdecznie zapraszam
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:25:37
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PAMIETAJCIE PRZY ZAKłADANIU NOWEGO LOKALU-KILKA PORAD...
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "pamietajcie przy zakładaniu nowego lokalu-kilka porad..." w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.