![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PROSZE O POMOC |
|||||||
|
Autor:
marta5
Wypowiedzi: 1 |
Witam Państwa bardzo serdecznie.za kilka dni mam zamiar przejąć lokal gastronomiczny w Warszawie. W lokalu obecnie prowadzona jest działalność gastronomiczna bodajże kuchnia tajska.lokal odebrany w zeszłym roku po remoncie.chciałabym prowadzić kuchnię polską.
1.czy zmiana rodzaju serwowanej kuchni wiąże sie z koniecznością ponownego całkowitego odbioru sanepidowskiego? 2.jakie dokumenty sanepidowskie musze wziąć od poprzednich właścicieli? 3.jak ewentualnie można obejść ponowny całkowity odbiór Dodam że podczas wizyty w sanepidzie Pani powiedziała że jeżeli w poprzednim odbiorze było wyszczególnione że jest to kuchnia tajska to musi być tajska inaczej bedzie konieczny ponowny całkowity odbiór.przez odbiór całkowity rozumiem projekt,badania wody,wyciągi itd. Prosze pomóżcie.to moja pierwsza inwestycja we własny lokal pomimo tego że doświadczenie mam.W tej sytuacji czuje się jak typowa "ciemna blondynka" :) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Witam. najlepiej jakby Pani wzięła dokuemntację techniczną lokalu-wentylacja,budowlanka z branżami itp. Nie da się obejść odbioru, ponieważ zmienia Pani rodzaj kuchni,a więc i technologię. Jakby Pani potrzebowała, żeby pomóc,doradzić w szybkim odbiorze sanepidu, proszę kontaktować się: gastromex@wp.pl lub 531 801 101.Odbiór Sanepidu nie jest taki straszny.
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Jeżeli będzie to zaawansowana kuchnia polska w dużym lokalu to lepiej zlecić to komuś kto przygotuje dokumenty oraz projekt za Ciebie, bo szkoda Twojego czasu a i lepiej dla Ciebie gdy dostosujesz lokal pod własne potrzeby niż na siłę będziesz pracować na tym co jest, prędzej czy później to się zemści. Nie wiem czy jest sens pobierać jakiekolwiek dokumenty od poprzednich właścicieli bo skąd pewność że oni mieli je poprawnie wykonane lub prowadzone? To że sanepid odebrał nie znaczy że lokal jest okey
|
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
![]() ![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
jak zwykle to samo, ktoś prosi o pomoc, to się odzywają mądrale, by sprzedać swoje usługi, firemki z adresem mejlowym na portalach :-)
Od kiedy to w sanepidzie określa się rodzaj kuchni w projekcie technologicznym? Określa się rodzaj produkcji, jej ilość, i używane surowce. Jeżeli do tej pory kuchnia tajska używała powiedzmy surowego mięsa (przygotowalnia mięsa), surowych warzyw (przygotowalnia warzyw), jajek (pomieszczenie i sterylizator), a kuchnia polska będzie miała podobny ciąg technologiczny, to nie ma potrzeby żadnego, ponownego odbioru. Bo zmieniają się dania końcowe, ale nie proces technologiczny. Jeżeli w kuchni tajskiej kucharz smażył surowe mięso na patelni i dodawał sok z limonki, to teraz będzie robił to samo: dalej będzie smażone surowe mięso. Ponowny odbiór jest jednak konieczny nie z powodu zmiany rodzaju kuchni, ale z powodu innego właściciela. Autorka tematu może więc wykorzystać stary projekt z opisem technologii. |
||||||
Autor:
Bartek K.
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Projekt technologiczny wymaga ponownego zatwierdzenia w przypadku zmiany układu funkcjonalnego pomieszczeń. Nie jest wymagane ponowne jego zatwierdzenie, jeśli takiego układu nie zmienimy, bądź zmienimy ustawienie wyposażenia w poszczególnych pomieszczeniach (oczywiście w granicach rozsądku, nie mam tu na myśli wyrzucenia np. basenu do mycia sprzętu kuchennego z pomieszczenia kuchni głównej bo być on musi....)
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Wszystko zalezy od sanepidu.
Misiaczeklodowy, po to podaję adres mailowy czy numer telefonu aby pomóc niektóre sprawy wyjasnić, u mnie nie wszystko jest za pieniądze. doradztwo jest bezpłatne bez konieczności korzystania z moich usług.Zmiana rodzaju kuchni to zmiana technologii. Kuchnia wietnamska czy kuchnia turecka różni sie technologiczno w znacznym stopniu od kuchni polskiej. Po to robimy projekt technologiczny by na początku remontu uniknąc błędów, które w etapie końcowym wskaże nam sanepid. Ja nie sprzedaję urządzeń gastronomicznych i nie jestem hurtownia tych urządzeń. Jesli klient sobie życzy urządzenia używane doradzam które można kupić,a które lepiej kupić nowe. Projekt technologiczny to nie tylko technologia produkcji ale również założenie zużycia mocy na podstawie wpisnaych tam urządzeń w celu np podwyższenia mocy lokalu, czy ilośc zuzycia wody,opis rozwiązań technologicznych w przypadku jednego wejścia, od 8 lat zjamujemy się przygotowywaniem dokumentacji technicznej do odbioru sanepidu, pomocą techniczną przy otwieraniu nowych placówek w całej Polsce (ponad 500 lokali). Spec gastronomiczny ma rację, bo nieraz zdażało się tak, że ktoś prosił o przygotowanie lokalu już po remoncie obiektu i wtedy ból... powtarzam, nasze doradztwo nie kosztuje,a lepiej zrobić to przed remontem i wiedzieć na czym sie stoi. gastromez@wp.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:08:44 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|