FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PAKOWANIE żYWNOśCI
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PAKOWANIE żYWNOśCI

Autor: TasteHunter

Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2013-11-14 o godzinie 13:25:44.
Witam!
Mam problem i może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc.
Chciałbym kupować w hurtowni produkty typu ryż, makaron, przyprawy, grzyby suszone itp. (krótko mówiąc produkty suche) i pakować je w mniejsze opakowania.
Na moją logikę - skoro mam książeczkę zdrowia - to mogę robić to sam ale muszę zrobić to w miejscu odebranym przez sanepid.
Czy wystarczy, że ktoś użyczy mi (powiedzmy na 4 godziny) swojej kuchni czy lepiej będzie jak zlecę taką usługę jakiejś restauracji?
Proszę o podpowiedź.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 2 napisany 2013-11-22 o godzinie 19:37:53.
TasteHunter napisał(a) w dniu 2013-11-14 o godzinie 13:25:44:
Witam!
Mam problem i może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc.
Chciałbym kupować w hurtowni produkty typu ryż, makaron, przyprawy, grzyby suszone itp. (krótko mówiąc produkty suche) i pakować je w mniejsze opakowania.
Na moją logikę - skoro mam książeczkę zdrowia - to mogę robić to sam ale muszę zrobić to w miejscu odebranym przez sanepid.
Czy wystarczy, że ktoś użyczy mi (powiedzmy na 4 godziny) swojej kuchni czy lepiej będzie jak zlecę taką usługę jakiejś restauracji?
Proszę o podpowiedź.

To o czym piszesz to nic innego jak wprowadzanie żywności do obrotu. A to oznacza, że musisz zostać jej producentem. Wpis na listę, dopuszczenie zakładu, odbiór, daty ważności, etykiety etc... Żadnej restauracji tego podzlecić nie możesz, bo restauracje takiej działalności nie prowadzą. One mają kuchnie i projekty technologiczne odebrane przez sanepid na konkretne rzeczy: konsumpcja na miejscu, na wynos, catering. Ale nie mają zgód na konfekcjonowanie przypraw, rozlewanie mleka, albo przepakowywanie ryżu.
Poza tym pojawia się temat dat ważności: wprowadzając coś do obrotu, musisz mieć podkładkę na datę ważności, czyli badania. Jak kilogramowa paczka grzybów ma datę powiedzmy marzec 2015, to jak ją przepakujesz, to małe paczki nie będą miały takiej samej daty. Bo dostało się powietrze, jest inne opakowanie, etc...

Autor: TasteHunter

Wypowiedzi: 2
Post 3 napisany 2013-11-26 o godzinie 18:48:46.
Serdecznie dziękuję Misiaczkulodowy.
Twoja wypowiedź dużo mi wyjaśniła.
Swoją drogą jak patrzę na rynku na osoby, które handlują majerankiem i tymiankiem w zwykłym celafonie to jestem niemal przekonany, że nie spełniają powyższych warunków.
Pozdrawiam.

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 4 napisany 2013-11-27 o godzinie 02:50:15.
Misiaczeklodowy nie ma racji,można wyjąć obiekt dopuszczony do gastronomii czy żywności zgłaszając do Sanepidu rozszerzenie jego działalnosci. wiele razy przygotowywałem dokumentację techniczną dla Sanepidu dla firm zajmujacych sie eksportem np zagranicznych przypraw. przede wszystkim podstawa to polska etykieta. kilka lokali wykonywało tzw rozważenie w mniejsze opakowania w lokalu dopuszczonym,a później sprzedaży w swoim obiekcie. pomoc techniczna? gastromex@wp.pl    531801101

Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 5 napisany 2013-11-27 o godzinie 08:59:24.
gastromex napisał(a) w dniu 2013-11-27 o godzinie 02:50:15:
Misiaczeklodowy nie ma racji,można wyjąć obiekt dopuszczony do gastronomii czy żywności zgłaszając do Sanepidu rozszerzenie jego działalnosci. wiele razy przygotowywałem dokumentację techniczną dla Sanepidu dla firm zajmujacych sie eksportem np zagranicznych przypraw. przede wszystkim podstawa to polska etykieta. kilka lokali wykonywało tzw rozważenie w mniejsze opakowania w lokalu dopuszczonym,a później sprzedaży w swoim obiekcie. pomoc techniczna? gastromex@wp.pl    531801101

kolego, a czy ty umiesz czytać? Czy ja napisałem, że nie można? Oczywiście, że można - ale ten obiekt trzeba zgłosić i załatwić na niego całą kwitologię na konkretną produkcję, konfekcję.
Ja rozumiem, że ty traktujesz forum jako sposób promocji twojej firmy. Ale rób to trochę mnie ordynarnie, bo nie do tego służy forum. Chcesz się reklamować - kup reklamę. Bo rozumiem, że swojej działalności nie prowadzisz za darmo, a reklamę darmową uprawiasz.

Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 6 napisany 2013-11-29 o godzinie 07:24:14.
Wszystko można ale czy jest sens przerabiać komuś lokal? Jeżeli TasteHunter planujesz coś zrobić, uruchomić to planuj żeby działać u siebie a nie u kogoś. Nie polecam dostosowywania czyjegoś lokalu do własnych potrzeb.
Pan Gastromex zrobi rozszerzenie działalności w obiekcie ale nie Tobie tylko właścicielowi obiektu a kto zapłaci za taką przysługę i czy ów właściciel tego obiektu będzie gotowy i chętny na kolejne kontrole poza tymi co ma w związku z prowadzoną działalnością. Według mnie nic na siłe a to że ktoś tutaj napisze, że można bez problemu to wcale tak nie jest.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 08:23:33
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PAKOWANIE żYWNOśCI
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "pakowanie żywności" w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: żywność (5)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.