FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PROBLEM ZE ZMYWARKą GASTRONOMICZNą
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PROBLEM ZE ZMYWARKą GASTRONOMICZNą

Autor: ŁukaszWieluń

Wypowiedzi: 6
Post 1 napisany 2013-08-09 o godzinie 11:43:00.
Dzień dobry. Kupiłem nową zmywarkę gastronomiczną firmy SILANOS o numerze katalogowym 801001 i niestety zmywarka nie domywa filiżanek po kawie i herbacie. Firma która mi sprzedała to urządzenie twierdzi, że osady po kawie należy najpierw zmyć pod bieżącą wodą a dopiero później wkładać naczynia do mycia w zmywarce, ale po co mi zmywarka skoro mam wcześniej umyć pod kranem? Czy to jest normalne żeby zmywarka nie domywała? Zmywarka, którą mam w domu myje wszystko bez problemu i kosztuje 3 razy mniej niż ta co kupiłem.

PS. zaproponowano mi przyjazd serwisu ale płatny bo regulacja zmywarki to jest usługa płatna, dlaczego zmywarka nowa nie może być wyregulowana tak jak należy?

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 2 napisany 2013-08-10 o godzinie 04:07:35.
Panie Łukaszu, proszę zauważyć, że zawsze w projektowanej zmywalni znajduje się po kolei - stół odstawczy, zlew do mycia wstępnego i dopiero zmywarka. Zawsze trzeba wstępnie obmyć naczynia. Zmywarka nie zmyje np Panu resztek jedzenia. Co się tyczy różnicy w zmywarkach domowych a gastronomicznych, to funkcja wyparzania. Zmywarka domowa ma funkcję najwyższej temperatury 70 stopni C, a gastronomiczna 90 stopni C. Tak więc radze sobie wstępnie obmyć naczynia i sprawdzić czy domyje do końca. Proszę sprawdzić czy zmywarka pobiera środek chemiczny do zmywania. Służymy bezpłatną poradą. Pomagamy w przygotowaniu dokuemndacji do odbioru Sanepidu. Pomagamy również z wentylacją. 531 801 101, gastromex@wp.pl

Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 3 napisany 2013-08-10 o godzinie 09:17:48.
Filiżanki po kawie i herbacie to nie łatwy temat do zmycia , szczególnie jak postoją chwilę. Jeśli chodzi o zmywarkę to produkt tzw uniwersalny i z półki umówmy się budżetowej, co nie przekreśla jej w działaniu, jednak trzeba być świadomy jej właściwości.
Na proces mycia wpływa kilka czynników :
- czas
- temperatura
- chemia ( jakość i ilość )
- inne
Jeśli jeden z nich ma za mały parametr i efekt mycia jest nie zadowalający, musisz zwiększyć inne parametry. W twoim przypadku możesz manipulować tylko chemią. Nie wiem jakiej chemii używasz, być może warto zainwestować w lepsza. Jeśli chodzi mycie wstępne to nie popadajmy w paranoje, naczynia powinny być wyresztkowane i spłukane zimna wodą aby zmiękczyć osady ( głównie skrobiowe , aby nie stworzyły skorupy), a następnie do kosza i sru.....
Zmywarkę, a raczej dozowniki reguluję się po podłączeniu do konkretnej chemii , gdyż każdy producent zaleca inne dawkowanie. Są producenci których środki chemiczne przy ich zakupie zawierają darmową regulację , za co niektóre firmy i tak kasują.
Za około 300 PLN możesz mieć 10L mycia i 10 L nabłyszczania skutecznego i w tej cenie darmową regulacje dozowników do tej chemii.
Jeszcze pytanie : kto montował zmywarkę ? ( regulacja powinna być przy montażu )
Nasuwa mi się myśl że zmywarkę i chemię to trzeba dobrać do potrzeb.
Pozdrawiam

Post 4 napisany 2013-08-10 o godzinie 09:37:03.
Zmywarkę kupiłem przez internet, miała być wyregulowana wstępnie pod płyny które przyszły razem ze zmywarką. Zmywarkę zamontowałem sam bo to żadna sztuka. Za regulacje dozowników krzykneli 120 zł + koszt dojazdu.. Dla mnie to jest chora sytuacja jak nowe urządzenie dostarczane do klienta nie jest przystosowane do pracy, ja kupując samochód mam gotowy do jazdy produkt a nie najpierw zawory w silniku do wyregulowania bo nie pojadę.

forumforumforum

Post 5 napisany 2013-08-10 o godzinie 13:43:25.
Żeby wyregulować zmywarkę trzeba ją podłączyć. Chyba nie myślisz że firma która sprzedaje za bezcen przez internet będzie sprowadzać do siebie zmywarkę, podłączać ją, regulować , a następnie na swój koszt wysyłać do Ciebie w super okazyjnej cenie internetowej. Za pewne dostałeś zmywarkę prosto od importera z magazynu, a dozowniki były ustawione tak jak je we Włoszech ktoś ustawił wstępnie czyli średnio. To jest mankamentem kupna przez internet. Nie wierze że w twoim rejonie nie masz firmy która zajmuje się tą branżą i która mogłaby sprzedać Ci zmywarkę w cenie zbliżonej do internetowej. Zakupowe cwaniactwo mści się czasem w taki sposób. Firmy które handlują tylko przez neta liczą tylko sztuki i marże i mają w dupie czy Ci się podoba zmywarka czy nie. Sprzedana sztuka i jest ok, a za chwilę jest kolejny klient który kupuje tylko i wyłącznie ceną, nie licząc kosztów które ponosi firma chociażby na tą prawdziwą wstępną regulację. Trzeba podłączyć zmywarkę postawić człowieka, zapłacić mu za jego wiedzę, opłacić mu Zusy itd.
Potem ludzie chodzą obrażeni że w necie jest 200 PLN taniej. Zmywanie wbrew pozorom to złożone zagadnienie i warto udać się do firmy która nie mieści się w garażu tylko ma ekspozycję i fachowych doradców, a nie sprzedawców za biurkiem przed monitorem którzy widzą asortyment tylko w katalogu.

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 6 napisany 2013-08-10 o godzinie 14:41:06.
ŁukaszWieluń napisał(a) w dniu 2013-08-10 o godzinie 09:37:03:
Zmywarkę kupiłem przez internet, miała być wyregulowana wstępnie pod płyny które przyszły razem ze zmywarką. Zmywarkę zamontowałem sam bo to żadna sztuka. Za regulacje dozowników krzykneli 120 zł + koszt dojazdu.. Dla mnie to jest chora sytuacja jak nowe urządzenie dostarczane do klienta nie jest przystosowane do pracy, ja kupując samochód mam gotowy do jazdy produkt a nie najpierw zawory w silniku do wyregulowania bo nie pojadę.

Panie Łukaszu czytam Pana wypowiedź i jestem zdziwiony Pana pretensjami. Najpierw Pan pisze, że montaż zmywarki to żadna sztuka a później że jej regulacja to problem. Skoro firma zaproponowała Panu możliwość montażu i regulacji to dlaczego Pan z tej oferty nie chce skorzystać?

Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 7 napisany 2013-08-10 o godzinie 16:25:51.
A ja to widzę nieco inaczej, klient szukał w sieci jak najtańszego sprzętu i trafił na firmę, która dała mega rabat, a że sam miał mało kasy to stwierdził że zamontuje (przecież to nie problem) i teraz ma pretensje do całego świata, że za wyregulowanie przez fachowca trzeba zapłacić. Niestety pech, bo zmywarki to urządzenia które wymagają regulacji dozowników bo inaczej nie będą myć prawidłowo. Chciałbym jeszcze przypomnieć że osady po kawie i herbacie nie są tak łatwo zmywalne, mimo wcześniejszego opłukania - z tym jest wiele pretensji od klientów. Niech się Pan ŁukaszWieluń lepiej zajmie pilnowaniem swojego lokalu a montaż zmywarki i jej regulację zleci komuś kto się na tym zna, 120 zł to nie jest majątek.

Post 8 napisany 2013-08-11 o godzinie 23:01:27.
spec gastronomiczny napisał(a) w dniu 2013-08-10 o godzinie 16:25:51:
A ja to widzę nieco inaczej, klient szukał w sieci jak najtańszego sprzętu i trafił na firmę, która dała mega rabat, a że sam miał mało kasy to stwierdził że zamontuje (przecież to nie problem) i teraz ma pretensje do całego świata, że za wyregulowanie przez fachowca trzeba zapłacić. Niestety pech, bo zmywarki to urządzenia które wymagają regulacji dozowników bo inaczej nie będą myć prawidłowo. Chciałbym jeszcze przypomnieć że osady po kawie i herbacie nie są tak łatwo zmywalne, mimo wcześniejszego opłukania - z tym jest wiele pretensji od klientów. Niech się Pan ŁukaszWieluń lepiej zajmie pilnowaniem swojego lokalu a montaż zmywarki i jej regulację zleci komuś kto się na tym zna, 120 zł to nie jest majątek.

Pytałem się przez telefon pracownika czy trudny jest montaż i z czym może być problem i ów pracownik poinformował mnie że zmywarka to proste urządzenie i montaż jest taki jak przy pralce więc stwierdziłem, że pewnie sobie poradzę.
A problem ze zmywarką już mam rozwiązany, bo kupiłem proszek do zmywarki, które rewelacyjnie wszystko domywa i nic nie trzeba regulować:)

Autor: Gutek

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 9 napisany 2013-08-12 o godzinie 23:32:35.
ŁukaszWieluń napisał(a) w dniu 2013-08-11 o godzinie 23:01:27:

Pytałem się przez telefon pracownika czy trudny jest montaż i z czym może być problem i ów pracownik poinformował mnie że zmywarka to proste urządzenie i montaż jest taki jak przy pralce więc stwierdziłem, że pewnie sobie poradzę.
A problem ze zmywarką już mam rozwiązany, bo kupiłem proszek do zmywarki, które rewelacyjnie wszystko domywa i nic nie trzeba regulować:)

Skoro kupiłeś zmywarkę gastronomiczną z wbudowanymi dozownikami to po co proszek? Po to zmywarka ma system dozowania, żeby podać taką ilość detergentu jaka jest niezbędna (ustawiona), po zakupie zmywarki należy koniecznie wyregulować urządzenie, bo żadna zmywarka nie będzie myła dobrze bez regulacji. Osady po kawie i herbacie można usunąć ale wcześniej należy filiżanki, szklanki dobrze opłukać i wyregulowana zmywarka + dobry płyn to podstawa. Co do zmywarki firmy SILANOS to przynajmniej tyle dobrego, że nie kupiłeś jakiegoś bubla

Problem ze zmywarką gastronomiczną
Autor: M&M Gastro

Wypowiedzi: 20
Post 10 napisany 2013-08-16 o godzinie 10:57:18.
Niestety, jeśli szukamy w Internecie sprzętu po najniższych cenach to musimy się liczyć z sytuacjami z serii "chciałeś pan, to radź sobie sam", a i z gwarancją różnie to bywa :/ Najważniejsze, że zmywarka już domywa (mamy nadzieję, że wyregulować ostatecznie też się udało), a po marce stwierdzamy, że bublem być nie powinna i będzie zapewne długo Panu służyć :)
M&M Gastro - Twój partner w gastronomii
Działamy na terenie całej Polski
tel.: 32 750 81 30
mail: sklep@mmgastro.pl
WWW: http://mmgastro.pl

FB: http://facebook.com/MMgastro
YT: http://www.youtube.com/MMGastro
TT: http://www.twitter.com/MMGastro
G+: http://gplus.to/MMgastro
PROBLEM ZE ZMYWARKą GASTRONOMICZNą
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: Słowik Piotr

Wypowiedzi: 1
Post 11 napisany 2013-08-16 o godzinie 12:58:07.
Witam wszystkich forumowiczów, jest to moja pierwsza i mam nadzieję nie ostatnia wypowiedź na tym forum. Trafiłem tutaj bo mam problem otóż często zdarza mi się że podczas mycia w zmywarce pękają mi szklanki i kieliszki, z talerzami takiego problemu nie mam, dla porównania dodam że w zmywarce domowej nic takiego się nie dzieje.

Post 12 napisany 2013-08-16 o godzinie 22:59:59.
Słowik Piotr: ja gdyby nie sanepid bo bym zmywarki gastronomicznej nie kupował, bo nie jest warta swojej ceny, a zmywarka domowa myje o wiele lepiej i jest tańsza.

forumforumforum

Post 13 napisany 2013-08-17 o godzinie 09:52:37.
Do mycia szklanek i kieliszków są specjalne kosze które utrzymują je na miejscu. W zmywarce przemysłowej jest duże ciśnienie, a przynajmniej powinno być , gdyż ma umyć to w np 90 sekund a nie 30 minut. W lepszych zmywarkach są programy do delikatnego szkła i myje na małym ciśnieniu. Co do porównania do domowej to trzeba umieć liczyć swój czas i pieniądze aby docenić  zalety zmywarki przemysłowej.
Do Słowik Piotr : pomyśl o takich koszach to w większości przypadków załatwia sprawę.
Do ŁukaszWieluń: nie narzekaj tylko działaj jak byś miał 10 razy dziennie odpalać domową to sobie policz wodę tabletki i czas. A jak już chcesz myć ręcznie a zmywarka ma stać dla sanepidu to są ludzie co sprzedają jakieś domowe "gówienka" przerobione na wyparzanie 90 stopni z certyfikatem i w dodatku używane za 800 PLN i masz sanepid z głowy. Idąc tym trybem mięso też można mielić ręcznie tak jak i siekać warzywa. Niestety lokal to inwestycja która zwraca się w pewnym okresie czasu i czasem warto wydać więcej na początku.

Pozdrawiam i powodzenie

Post 14 napisany 2013-08-18 o godzinie 01:50:46.
Widlak napisał(a) w dniu 2013-08-17 o godzinie 09:52:37:
Do mycia szklanek i kieliszków są specjalne kosze które utrzymują je na miejscu. W zmywarce przemysłowej jest duże ciśnienie, a przynajmniej powinno być , gdyż ma umyć to w np 90 sekund a nie 30 minut. W lepszych zmywarkach są programy do delikatnego szkła i myje na małym ciśnieniu. Co do porównania do domowej to trzeba umieć liczyć swój czas i pieniądze aby docenić  zalety zmywarki przemysłowej.
Do Słowik Piotr : pomyśl o takich koszach to w większości przypadków załatwia sprawę.
Do ŁukaszWieluń: nie narzekaj tylko działaj jak byś miał 10 razy dziennie odpalać domową to sobie policz wodę tabletki i czas. A jak już chcesz myć ręcznie a zmywarka ma stać dla sanepidu to są ludzie co sprzedają jakieś domowe \"gówienka\" przerobione na wyparzanie 90 stopni z certyfikatem i w dodatku używane za 800 PLN i masz sanepid z głowy. Idąc tym trybem mięso też można mielić ręcznie tak jak i siekać warzywa. Niestety lokal to inwestycja która zwraca się w pewnym okresie czasu i czasem warto wydać więcej na początku.

Pozdrawiam i powodzenie

Tylko w przypadku mięsa po zmieleniu w maszynie można je np. smażyć a po opłukaniu naczyń pod zlewem trzeba je wsadzić do mycia w zmywarce i dalej wymagają albo mycia albo polerowania. Skoro mam dokładnie umyć przez włożeniem do zmywarki to wolę umyć tak żeby nie myć już w zmywarce. Jak sanepid przyjdzie to jest zmywarka i problem z głowy. Szkoda, bo gdybym wiedział jak to będzie to dla sztuki kupiłbym używaną zmywarkę gastronomiczną.

Autor: Gutek

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 15 napisany 2013-08-18 o godzinie 11:26:08.
ŁukaszWieluń napisał(a) w dniu 2013-08-18 o godzinie 01:20:46:

Tylko w przypadku mięsa po zmieleniu w maszynie można je np. smażyć a po opłukaniu naczyń pod zlewem trzeba je wsadzić do mycia w zmywarce i dalej wymagają albo mycia albo polerowania. Skoro mam dokładnie umyć przez włożeniem do zmywarki to wolę umyć tak żeby nie myć już w zmywarce. Jak sanepid przyjdzie to jest zmywarka i problem z głowy. Szkoda, bo gdybym wiedział jak to będzie to dla sztuki kupiłbym używaną zmywarkę gastronomiczną.

Zmywarka gastronomiczna jest przeznaczona do mycia i wyparzania naczyń, gdybyś zdecydował się na wyregulowanie sprzętu przez wykwalifikowany serwis to nie było by takiego problemu, więc nie narzekaj. W wielu lokalach gastronomicznych zmywarki pracują kilkanaście godzin dziennie myjąc ogromne ilości naczyń, inaczej się nie da przy dużej liczbie klientów.

Słowik Piotr: tak jak napisał widlak potrzebujesz odpowiednie kosze do mycia szkła + ewentualne nadstawki jeśli szkło jest wysokie. Zwróć uwagę czy Twoje szkło jest przystosowane do mycia w zmywarkach przemysłowych bo są dostępne na rynku produkty, których nie można myć w zmywarkach gastronomicznych.

Problem ze zmywarką gastronomiczną
Autor: M&M Gastro

Wypowiedzi: 20
Post 16 napisany 2013-08-19 o godzinie 09:56:03.
Dołączamy do wcześniejszych podpowiedzi. Dobra regulacja zmywarki > kupno kosza(np. ze Stalgastu można już za ok. 50 zł brutto kupić)/odpowiednie nadstawki, które będą blokować naczynia > jak to nie pomoże to chyba tylko wymiana szkła. 

Co do opinii, że zmywarka domowa lepsza albo mycie ręczne... wydajność i energooszczędność nieporównywalna do profesjonalnych urządzeń - jednak w jakimś celu je się projektuje. To tak jakby na profesjonalnej myjni nagle stwierdzono, że po co karchery czy elektyczne polerki, skoro można wziąć wiadro i gąbkę, a polerować ręcznie...Wiadomo, że zawsze na początku trzeba ponieść spore wydatki m.in. na sprzęt, ale biznes planujemy prowadzić przez lata i czerpać z niego regularne zyski... więc dobrze zainwestowane pieniądze powinny się zwrócić.
M&M Gastro - Twój partner w gastronomii
Działamy na terenie całej Polski
tel.: 32 750 81 30
mail: sklep@mmgastro.pl
WWW: http://mmgastro.pl

FB: http://facebook.com/MMgastro
YT: http://www.youtube.com/MMGastro
TT: http://www.twitter.com/MMGastro
G+: http://gplus.to/MMgastro

Autor: Armen1

Wypowiedzi: 1
Post 17 napisany 2015-07-29 o godzinie 19:03:05.
ŁukaszWieluń napisał(a) w dniu 2013-08-09 o godzinie 11:43:00:
Dzień dobry. Kupiłem nową zmywarkę gastronomiczną firmy SILANOS o numerze katalogowym 801001 i niestety zmywarka nie domywa filiżanek po kawie i herbacie. Firma która mi sprzedała to urządzenie twierdzi, że osady po kawie należy najpierw zmyć pod bieżącą wodą a dopiero później wkładać naczynia do mycia w zmywarce, ale po co mi zmywarka skoro mam wcześniej umyć pod kranem? Czy to jest normalne żeby zmywarka nie domywała? Zmywarka, którą mam w domu myje wszystko bez problemu i kosztuje 3 razy mniej niż ta co kupiłem.

PS. zaproponowano mi przyjazd serwisu ale płatny bo regulacja zmywarki to jest usługa płatna, dlaczego zmywarka nowa nie może być wyregulowana tak jak należy?

Może ona wody nie podgrzewa wystarczająco? Tłuszcz nie rozpuszcza się i osadza wszędzie zamiast spływać? 
Włącz puste zmywanie i sprawdź, czy nagrzeje wodę. 
Jak nagrzeje to kup czyscik do zmywarek. Może pomoże. Jak nie to chyba pozostaje wezwać serwis. W Katowicach polecam AGDS http://agds.pl/

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55
Data: 2026-01-13
Czas: 09:14:36
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PROBLEM ZE ZMYWARKą GASTRONOMICZNą
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "problem ze zmywarką gastronomiczną" w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: zmywarka (8)    zmywarki (7)    zmywarka gastronomiczna (7)    zmywanie (6)    zmywarki gastronomiczne (7)    serwis (3)    chemia gastronomiczna (2)    płyny do zmywarek (1)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: ekspres do kawy ascaso    Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.