FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OTWARCIE ZAKłADU GARMAżERYJNEGO
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OTWARCIE ZAKłADU GARMAżERYJNEGO

Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 1 napisany 2013-06-02 o godzinie 21:51:22.
Witam. Chciałbym otworzyć zakład garmażeryjny. Czy taka działalność jest opłacalna? Czy mogę liczyć na jakieś pieniądze z UE na budowę obiektu od podstaw i jego wyposażenie?
pozdrawiam. Maciej
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: TOBE


Wypowiedzi: 5
Post 2 napisany 2013-06-03 o godzinie 21:48:59.
Witam Macieju
Tak działalność jest jak najbardziej opłacalna tylko musisz pamiętać o jednym
musisz posiadać produkt wysokiej jakości i przystępnej cenie
ważne w tego typu zakładach są koszta jakie będziesz ponosił liczy się każdy gram produktu nie możesz pozwolić sobie w tych czasach nawet na niewielkie straty.
 
Autor: TOBE


Wypowiedzi: 5
Post 3 napisany 2013-06-03 o godzinie 21:51:37.
TOBE napisał(a) w dniu 2013-06-03 o godzinie 21:48:59:
Witam Macieju
Tak działalność jest jak najbardziej opłacalna tylko musisz pamiętać o jednym
musisz posiadać produkt wysokiej jakości i przystępnej cenie
ważne w tego typu zakładach są koszta jakie będziesz ponosił liczy się każdy gram produktu nie możesz pozwolić sobie w tych czasach nawet na niewielkie straty.

Ważne jest również jak taki zakład wyposażysz są dwie opcje w tani sprzęt który w trakcie pracy będzie generował duże koszta lub droższy który będzie bardziej wydajny i mniej awaryjny
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 4 napisany 2013-06-03 o godzinie 22:40:27.
Z wykształcenia jestem żywieniowcem, więc mam pojęcie na temat gastronomii itp, ale mniejsza o to. Największym problemem są pieniądze. Wiadomo, że na start potrzeba bardzo dużych nakładów finansowych. Jestem bardzo młody, chciałbym w końcu wziąć sprawy we własne ręce ale niestety bez pieniędzy nie dam rady. I tu pojawia się najważniejsze pytanie. Gdzie iść po pomoc? Czy unia europejska dofinansuje to przedsięwzięcie? I maksymalnie w jakim stopniu mogę otrzymać pomoc na otwarcie swojej działalności.
 
Autor: tomekpp


Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 5 napisany 2013-06-03 o godzinie 23:54:09.
20 tys dostaniesz z urzędu pracy, resztę masz możliwość wsiąść kredyt JEREMIE . No chyba że jesteś z jakiegoś wschodu to może tam jeszcze jakieś dopłaty są. Weź się w garść i zacznij szukać, czytać po internecie. Inaczej do niczego nie dojdziesz. Polecam strony PARP u tam masz dużo info. Grunt to się nie poddawaj!
 
Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 6 napisany 2013-06-04 o godzinie 11:09:25.
Otwierając zakład garmażeryjny będziesz potrzebował różnego rodzaju urządzenia gastronomiczne, meble nierdzewne oraz drobny sprzęt kuchenny - zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą nowego sprzętu pod adresem: www.gastronomiczne.pl zapewniamy najlepsze ceny!

W przypadku pytań zawsze możesz liczyć na nasz personel.
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 7 napisany 2013-06-04 o godzinie 15:07:27.
Czy sam zakład jest w stanie się utrzymać? Niektórzy wprowadzają dodatkowo catering, obok zakładu mają swoje małe restauracje. Ja chciałbym zrezygnować z tego i uruchomić tylko samą produkcję.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 8 napisany 2013-06-05 o godzinie 02:44:37.
maciej93 napisał(a) w dniu 2013-06-04 o godzinie 15:07:27:
Czy sam zakład jest w stanie się utrzymać? Niektórzy wprowadzają dodatkowo catering, obok zakładu mają swoje małe restauracje. Ja chciałbym zrezygnować z tego i uruchomić tylko samą produkcję.

Nie wiem z której części Polski jesteś ale w mojej okolicy (dolnyśląsk) znam wiele zakładów produkujących produkty garmażeryjne i jakoś sobie radzą. Tutaj ważne jest aby dobrze zoptymalizować koszty funkcjonowania i odpowiednio dobrać sprzęt i personel. Mam klienta, który prowadzi dom weselny i w tygodniu żeby nie było przestoju w lokalu to na kuchni produkują wyroby garmażeryjne, które dostarczają do sklepów spożywczych, z tego co mówi właściciel nie ma na tym dużych pieniędzy ale nie trzeba dokładać i kuchnia jest wykorzystana w tygodniu gdy nie ma wesel i imprez.

Tak na marginesie to przyznam się, że sam kiedyś myślałem o czymś takim: garmażerka (dostawa do sklepów lub własne punkty) + catering dietetyczny z dostawą do domu i firm (obecnie modne).

Uruchomienie samej produkcji (nawet małej) powinno się opłacić ale pamiętaj: dobrze dobrany sprzęt i personel to większa część sukcesu, bo to kreuje koszty, które należy odpowiednio zoptymalizować.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 9 napisany 2013-06-05 o godzinie 09:40:28.
Jestem z kujawsko- pomorskiego. Swój zakład chciałbym otworzyć na wsi... wiadomo, mniejsze koszty działki itp, a ruch w miarę ok, miejsce koło marketu. W dalszym czasie może jakiś punkt w mieście. Tak w przybliżeniu ile może mnie to wszystko kosztować?
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 10 napisany 2013-06-05 o godzinie 11:33:21.
Im mniejsza miejscowość tym koszty mniejsze :) nie jest łatwo określić się do do kosztów bo zależy co dokładnie chcesz produkować mając na myśli wyroby garmażeryjne oraz ile osób miało by pracować, jaki duży lokal itp.

Podam 2 przykłady zakładów, które dobrze znam i wiem, że produkują duże ilości. W przykładach nie podaję kosztów przystosowania lokalu (instalacja elektryczna, gazowa, kanalizacja, woda, wentylacja itp), kosztów wystroju oraz samochodów, skuterów itp. Przykłady obejmują większy sprzęt.

PRZYKŁAD 1
produkcja do sklepów oraz sprzedaż na miejscu
koszt sprzętu i mebli około 100-150 zł
1) urządzenia gastronomiczne
- kuchnia gazowa 6 palnikowa z piekarnikiem elektrycznym (kromet 700.kg-6/pe2) x 1 szt
- kuchnia gazowa 4 palnikowa (kromet 000.kg-4m) x 1 szt
- taboret gazowy (kromet 000.tg1-1) x 2 szt
- frytownica elektryczna poj 7-8 l (rm gastro fe-07vt) x 4 szt
- obieraczka do ziemniaków + separator (spomasz nakło oz-15x2) x 1 szt
- szatkownica do warzyw + tarcze (robot coupe cl50) x 1 szt
- wilk do mięsa (fimar ts 22) x 1 szt
- mikser planetarny (rm gastro rm100) x 1 szt
- mikser spiralny (rm gastro trq-22) x 1 szt
- szafa chłodnicza 1400 l (bolarus s-147s inox) x 3 szt
- szafa mroźnicza 1400 l (bolarus sn-147s inox) x 1 szt
- urządzenie do pakowania x 1 szt
- naświetlacz do jaj (mesko nb-2) x 1 szt
- zmywarka gastronomiczna + wyposażenie (chyba fagor bo nie pamiętam) x 1szt
2) meble nierdzewne
- stoły zabudowane, stoły otwarte x kilka szt
- regały magazynowe x kilka szt
- okap wentylacyjny x 2 szt
3) pozostałe
- lada chłodnicza
- regał chłodniczy
- akcesoria i naczynia
klient zatrudnia na 1 zmianie około 6-10 osób, pracują na 3 zmiany (zakład czynny całą dobę), największy problem brak możliwości rozbudowy obiektu.

PRZYKŁAD 2
garmażerka tylko na dojazd + catering dietetyczny
koszt około 200-250 tyś
1) urządzenia gastronomiczne
- piec konwekcyjno-parowy 10 x gn 1/1 (unox power 9007550) x 1 szt
- piec konwekcyjno-parowy 5 x gn 1/1 (unox power 9003550) x 1 szt
- piec konwekcyjno-parowy 3 x gn 1/ (unox power 9001550) x 1 szt
- kuchnia gazowa 6 palnikowa (kromet 000.kg-6l) 1 szt
- obieraczka do ziemniaków + separator (spomasz nakło ozp-15x2) x 1 szt
- szatkownica do warzyw + tarcze (robot coupe cl52) x 1 szt
- wilk do mięsa (fimar) x 1 szt
- cutter (robot coupe r5) x 1 szt
- komora chłodnicza około 20-25 m2 x 1 szt
- szafa chłodnicza 1300 l (stalgast) x 1 szt
- zmywarka kapturowa (silanos) x 1 szt
- zmywarka do blach i garów (silanos) x 1 szt
- pakowarka x 1 szt
2) meble nierdzewne
- stoły
- regały
- okapy
3) pozostałe
- akcesoria i naczynia
Klient zatrudnia na zmianie około 10 osób, zakład pracuje na 3 zmiany. Największy problem tutaj to brak możliwości technicznych i zbyt mały obiekt na dalszy rozwój.

W każdym przykładzie właściciel pracuje (pilnuje lub nawet wykonuje różne czynności) wraz z pracownikami, według mnie to jest niezbędne aby utrzymać dużą wydajność oraz jakość wyrobów.

Produkcja wyrobów garmażeryjnych niestety wymaga zatrudnienia odpowiedniej ilości osób, bo najlepsze pierogi czy krokiety to tylko te, które są przygotowane ręcznie :)
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
OTWARCIE ZAKłADU GARMAżERYJNEGO
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 11 napisany 2013-06-05 o godzinie 12:26:06.
Osobiście pracuje w takim zakładzie. Zatrudnia około 10 osób. Funkcjonuje od godziny 4 do 19. Zysk dzienny na poziomie 2000-4000 zł na 1 sklepie. W mojej ocenie to wystarczy. Obiekt też nie jest zbyt duży i wszystko funkcjonuje ok.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 12 napisany 2013-06-05 o godzinie 12:33:45.
maciej93 napisał(a) w dniu 2013-06-05 o godzinie 12:26:06:
Osobiście pracuje w takim zakładzie. Zatrudnia około 10 osób. Funkcjonuje od godziny 4 do 19. Zysk dzienny na poziomie 2000-4000 zł na 1 sklepie. W mojej ocenie to wystarczy. Obiekt też nie jest zbyt duży i wszystko funkcjonuje ok.

zysk dzienny? chłopie nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem ale wątpię aby z jednego sklepu zostało aż tyle na czysto. Według mnie to raczej wygląda tak: 1 sklep dziennie 2000-4000 zł x ilość dni - koszty (pracownicy, amortyzacja sprzętu, opłaty za energię, wodę, gaz, paliwo, samochody) i podatki, zusy to wtedy możesz zobaczyć ile zostanie (to jest dopiero zysk)
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 13 napisany 2013-06-05 o godzinie 13:07:25.
Przepraszam. Źle się wyraziłem. Masz racje.
 
Autor: TOBE


Wypowiedzi: 5
Post 14 napisany 2013-06-05 o godzinie 21:56:38.
Gutek napisał(a) w dniu 2013-06-05 o godzinie 11:33:21:
Im mniejsza miejscowość tym koszty mniejsze :) nie jest łatwo określić się do do kosztów bo zależy co dokładnie chcesz produkować mając na myśli wyroby garmażeryjne oraz ile osób miało by pracować, jaki duży lokal itp.

Podam 2 przykłady zakładów, które dobrze znam i wiem, że produkują duże ilości. W przykładach nie podaję kosztów przystosowania lokalu (instalacja elektryczna, gazowa, kanalizacja, woda, wentylacja itp), kosztów wystroju oraz samochodów, skuterów itp. Przykłady obejmują większy sprzęt.

PRZYKŁAD 1
produkcja do sklepów oraz sprzedaż na miejscu
koszt sprzętu i mebli około 100-150 zł
1) urządzenia gastronomiczne
- kuchnia gazowa 6 palnikowa z piekarnikiem elektrycznym (kromet 700.kg-6/pe2) x 1 szt
- kuchnia gazowa 4 palnikowa (kromet 000.kg-4m) x 1 szt
- taboret gazowy (kromet 000.tg1-1) x 2 szt
- frytownica elektryczna poj 7-8 l (rm gastro fe-07vt) x 4 szt
- obieraczka do ziemniaków + separator (spomasz nakło oz-15x2) x 1 szt
- szatkownica do warzyw + tarcze (robot coupe cl50) x 1 szt
- wilk do mięsa (fimar ts 22) x 1 szt
- mikser planetarny (rm gastro rm100) x 1 szt
- mikser spiralny (rm gastro trq-22) x 1 szt
- szafa chłodnicza 1400 l (bolarus s-147s inox) x 3 szt
- szafa mroźnicza 1400 l (bolarus sn-147s inox) x 1 szt
- urządzenie do pakowania x 1 szt
- naświetlacz do jaj (mesko nb-2) x 1 szt
- zmywarka gastronomiczna + wyposażenie (chyba fagor bo nie pamiętam) x 1szt
2) meble nierdzewne
- stoły zabudowane, stoły otwarte x kilka szt
- regały magazynowe x kilka szt
- okap wentylacyjny x 2 szt
3) pozostałe
- lada chłodnicza
- regał chłodniczy
- akcesoria i naczynia
klient zatrudnia na 1 zmianie około 6-10 osób, pracują na 3 zmiany (zakład czynny całą dobę), największy problem brak możliwości rozbudowy obiektu.

PRZYKŁAD 2
garmażerka tylko na dojazd + catering dietetyczny
koszt około 200-250 tyś
1) urządzenia gastronomiczne
- piec konwekcyjno-parowy 10 x gn 1/1 (unox power 9007550) x 1 szt
- piec konwekcyjno-parowy 5 x gn 1/1 (unox power 9003550) x 1 szt
- piec konwekcyjno-parowy 3 x gn 1/ (unox power 9001550) x 1 szt
- kuchnia gazowa 6 palnikowa (kromet 000.kg-6l) 1 szt
- obieraczka do ziemniaków + separator (spomasz nakło ozp-15x2) x 1 szt
- szatkownica do warzyw + tarcze (robot coupe cl52) x 1 szt
- wilk do mięsa (fimar) x 1 szt
- cutter (robot coupe r5) x 1 szt
- komora chłodnicza około 20-25 m2 x 1 szt
- szafa chłodnicza 1300 l (stalgast) x 1 szt
- zmywarka kapturowa (silanos) x 1 szt
- zmywarka do blach i garów (silanos) x 1 szt
- pakowarka x 1 szt
2) meble nierdzewne
- stoły
- regały
- okapy
3) pozostałe
- akcesoria i naczynia
Klient zatrudnia na zmianie około 10 osób, zakład pracuje na 3 zmiany. Największy problem tutaj to brak możliwości technicznych i zbyt mały obiekt na dalszy rozwój.

W każdym przykładzie właściciel pracuje (pilnuje lub nawet wykonuje różne czynności) wraz z pracownikami, według mnie to jest niezbędne aby utrzymać dużą wydajność oraz jakość wyrobów.

Produkcja wyrobów garmażeryjnych niestety wymaga zatrudnienia odpowiedniej ilości osób, bo najlepsze pierogi czy krokiety to tylko te, które są przygotowane ręcznie :)

Gutek
możesz proszę coś dodać o wydajności i zużyciu energii tych urządzeń.

Dzisiaj głównym kosztem jest pracownik media i tak zwany wsad do kotła
Pytanie
Co zrobić aby z 10 pracowników zostało 6-7 i w tym samym czasie zrobili roboty za 10 ?
W jaki sposób płacić mniej za energię ?
W jaki sposób zmniejszyć ubytki na produktach podczas obróbki termicznej ?
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 15 napisany 2013-06-05 o godzinie 22:39:47.
Zaznaczam, że każdy przypadek należy oceniać indywidualnie.

Co zrobić aby z 10 pracowników zostało 6-7:
Najważniejszy jest odpowiedni dobór tych ludzi oraz nadzór nad nimi najlepiej bezpośredni, coś o tym wiem. Kolejny krok to odpowiedni dobór sprzętu do powierzchni i wydajności oraz przeprowadzenia szkoleń w zakresie prawidłowej obsługi tego sprzętu (znam wiele przykładów gdzie urządzenia nie są wykorzystywane do tego do czego powinny lub pracownik nie wie co można zrobić np. w piecu konwekcyjno-parowym), a od tego również zależy ilość tych pracowników.

W jaki sposób płacić mniej za energie:
Trzeba dobrze zaplanować pracę (ergonomia pracy) oraz posiadać urządzenia, które zapewnią odpowiednią wydajność. Jeżeli mamy możliwość zastosowania urządzeń gazowych to w wielu przypadkach warto ale nie w każdym. Koszty energii nie są małe ale trzeba to rozpatrywać pod kątem wydajności i czasu, bo może coś mieć większy pobór energii ale krótszy czas pracy np. gotowanie pierogów we frytownicy elektrycznej (pojemność: 7-8 l, zasilanie 400V, moc: 6 kW) jest to moment a przy tym pierogi wkładamy w koszu i w koszu je wyciągamy (nie trzeba się martwić o wyławianie i poszukiwanie ich w garnku), rozwiązanie nieco droższe ale większy komfort pracy - przykład banalny :) takich przykładów można podać wiele :)

W jaki sposób zmniejszyć ubytki:
Według mnie przedewszystkim doświadczenie personelu o tym decyduje, osoba doświadczona powinna umieć oszacować zapotrzebowanie na półprodukty. W procesie obróbki termicznej w sprawie ubytków duże znaczenie ma sprzęt na którym pracujemy bo np. inaczej przebiega proces obróbki na patelni elektrycznej a inaczej w piecu konwekcyjno-parowym i tu powstają różnice w ubytkach (spore).

Wydajność i zużycie energii to szeroki temat, co dokładnie Ciebie interesuje? Jeśli poszukujesz specyfikacji wymienionego wyżej sprzętu to przejrzyj ofertę sklepu pod adresem: www.gastronomiczne.pl

Wydajność urządzeń zależy w dużym stopniu od tego co chcemy w nich robić i jak się do pracy przygotujemy np. wilk do mięsa zmieli większą ilość mięsa gdy najpierw je przygotujemy (pokroimy na mniejsze kawałki) a następnie będziemy mielić niż kroimy i równolegle mielimy - miałem wiele reklamacji że urządzenie nie potrafi zmielić nawet 10 kg / h a napisane było 120 kg/h, błąd to złe przygotowanie. W wielu przypadkach jest to efekt oszczędności ze strony inwestora, która się kończy niezbyt ciekawie. Prowadziłem wiele szkoleń i mam miejsca gdzie właściciel nie pilnuje personelu i np. szatkownica jest kupiona ale poco z niej korzystać skoro można kroić ręcznie (takie ma podejście pracownik) :)
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 16 napisany 2013-06-09 o godzinie 22:37:01.
Masło maślane. żeby się do tego zabrać trzeba mieć lokal, wiedzieć ile osób ma w nim pracować i mniej więcej ile i jakich produktów chcesz wyprodukować. Jeśli Macieju posiadasz te informacje oraz rzut z góry zakładu z projektu budowlanego to możesz to wszystko przesłać ludziom zajmującym się wyposażeniem i projektowaniem technologii ( również mi ) , a otrzymasz wstępną koncepcje i wycenę. I dopiero wtedy będziesz rozmawiał co wymienić na co albo co czym zastąpić. Na pieniądze możesz liczyć z UE , PUP i PEFRON. Kwestia na jakim etapie chcesz finansować inwestycje z tych środków.
Pozdrawiam i czekamy na dalsze pytania
 
Autor: maciej93


Tematy: 6
Wypowiedzi: 18
Post 17 napisany 2013-06-10 o godzinie 11:13:34.
Jest taka opcja aby sfinansować całość tej inwestycji ze środków UE itp?
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 18 napisany 2013-06-10 o godzinie 17:08:43.
Całość jest ciężko, im więcej masz wkładu własnego tym więcej punktów dostaje projekt przy weryfikacjii więc coś z własnej kieszeni warto wyskrobać. Jeśli nie masz dużo to warto ruszyć za minimum a potem całość dalszych zakupów finansować ze środków jak pup jeśli zorganizujesz stanowisko pracy lub pefron na stanowisko dla niepełnosprawnych. Z pefronu można dostać grubo nawet na jedno stanowisko.
Z tym że we wnosku do UE też trzeba kilka stanowisk stworzyć. To dobra łamigłówka. Teraz kończe rozliczać projekt z trzech finansowań jednocześnie to normalnie dobra gimnastyka.
Pozdrawiam i powodzenia
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 19 napisany 2013-06-14 o godzinie 05:36:11.
Dofinansowanie z Funduszu Europejskiego wiąże się z ryzykiem, że będziesz oczekiwał na dofinansowanie i słabo przygotowana dokumentacja spowoduje, że za każdym razem wniosek będzie odrzucany do poprawek. znam to na przykładzie wielu osób którzy liczyli jedynie na pieniądze z UE. Dobre dofinansowanie mozna uzyskac z Wojewódzkiego funduszu, to trochę podobnr formalności jak z Biura Pracy,ale większe pieniądze.Poza tym leasing czy kredyt... a każdy dział w gastronomii jest opłacalny, pod warunkiem, że się podejdzie do niego z sercem. gastromex@wp.pl, 531 801 101
 
Autor: Manuary


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 20 napisany 2017-05-18 o godzinie 12:25:01.
Gutek, napisałeś, że znasz takie zakłady i wiesz, że dużo produkują. Dużo to jest ile? 
Chciałbym produkować 200kg Risotto (mieso warzywa ryz) dziennie. Jaki zakład będzie mi potrzebny i jakie urządzenia? Podejrzewam ze kluczowe tutaj beda kuchnie gazowe i chłodziarki. ....
Dzięki
OTWARCIE ZAKłADU GARMAżERYJNEGO
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: KatMar


Wypowiedzi: 7
Post 21 napisany 2017-10-02 o godzinie 16:18:18.
Z tego co wiem można dostać dotacje z UE.

Oprócz tego pomyśl o dobrym wyposażeniu. Ja u siebie mam lady chłodnicze Bolarusa. Sprawdzają się bardzo dobrze, solidna firma, ogarnij sobie ich ofertę.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:23:13
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: OTWARCIE ZAKłADU GARMAżERYJNEGO
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "otwarcie zakładu garmażeryjnego" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: garmażerka (4)    zakład garmażeryjny (2)    zakład gastronomiczny (3)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.