![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PORADY ODNOŚNIE FRYTOWNICY / FRYTURY / FRYTEK |
|||||||
|
Autor:
jagodzia822
Wypowiedzi: 1 |
mam uprzejme pytanie do osób które miały/mają coś wspólnego z gastronomią-mianowicie kilka miesięcy temu kiedy otwierałem lokal sprzedawane były słodkości gofry itd teraz kiedy wprowadzam obiady domowe,fast foody oczywiste ze potrzebuję FRYTEK i tutaj pojawia się problem ponad miesiąc temu jak zakupiłem frytownice hendi taka nie za duża 8l bodajże kupiłem odrazu fryture w takiej metalowej beczce była droższa od pozostałych i ktos mi doradził w makro ze bardzo dobra miała konsystencje smalcu także nie byla z tych tanszych płynnych. na początku wszystko ok po dwóch tygodniach smazenie(zaznaczam ze to było kilka porcji dziennie,czasami wcale także łącznie przez te dwa tygodnie może z 25-30porcji)podczas smażenie strasznie zaczeła się pienić do tego stopnia ze prawie wylatuje z frytownicy w ten czas postanowiłem kupić nowa fryture wymyłem cala frytownice i załadowalem fryture smaże smaże znow mijaja ponad dwa tygodnie i dzieje się to samo :(
CZY MOZE MI KTOS DORADZIC CO MOGE W TYM WYPADKU ZROBIC CZY TE FRYTURY GOLDPACK RZECZYWISCIE KOMUS TEZ TAK SIE SPRAWOWWAŁY ? OD CZEGO TAK SIE TO PIENI BEDE BARDZO WDZIECZNY ZA POMOC BO TO NAPRAWDE UDRĘKA :((W OBECNEJ CHWILI MUSZE TRZYMAC KOSZ WYZEJ GRZALKI BO INACZEJ MIALBYM WSZYTSKO ZALANE) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
2 pytania:
- jak często wymieniasz fryturę? - ile jej dajesz do komory? A tak poza tematem to Twoja frytownica o pojemności 8l jeśli jest na 230V to raczej do smażenia się nie nadaje, bo jest zasłaba:) |
||||||
![]() Autor: global-gastro Wypowiedzi: 13 |
8 Litrów Hendi ma przy 230v ma 3250Wat a spienienie oleju to nie wina frytownicy. Więcej musicie Panowie pracować w terenie na serwisie i więcej szkoleń- zaliczać widzę co niektórzy od doradzania.
A ja tu widzę drodzy forumowicze ,że niektórzy sądząc po godzinach wpisów to od rana do wieczora "zdobywają " wiedzę na serwisie PRAKTYCZNYM ale przy komputerze zamiast w lokalach na naprawach jagodzia822 -w sprawie pieniącej frytury proszę o kontakt .601 788 686 Stanisław Pita |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Global-gastro: żeby korzystać z internetu nie trzeba siedzieć przed komputerem, bo można np. w telefonie w korku jadąc do klienta:) Podziwiam fachowca który polecił 8 litrową frytownicę zasilaną 230V, bo to jest właśnie brak profesjonalizmu.
|
||||||
Autor:
Wojtek - Eurogast
![]() ![]() Wypowiedzi: 51 |
Polecam do razu frytkownicę na siłę. Fiama FF10TR.
Wymiary zewnętrzne (W x D x H) [mm] 252 x 520 x 390 Wydajność 15 kg/h Pojemność 7l Zasilanie 400v Moc 5100 W Wymiary kosza 219x285x100 Cena netto 1614 zł Najważniejsze - mamy moc - mamy od razu ścięcie frytki i po 2-3 minutach gotowy produkt. Zapraszam do naszych dealerów na terenie całej Polski.
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143 |
||||||
|
Autor:
k4ss
Tematy: 2 Wypowiedzi: 11 |
hej, ile się powinno wkładać frytury do frytkownicy o pojemności 7l?
Jaką fryturę wybrać - gold pack ? Dobra ? czy taką w kostce co oferuje np. farm frites? A może proponujecie coś innego ? |
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
![]() ![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
global-gastro napisał(a) w dniu 2013-04-05 o godzinie 01:08:59: 8 Litrów Hendi ma przy 230v ma 3250Wat a spienienie oleju to nie wina frytownicy. Więcej musicie Panowie pracować w terenie na serwisie i więcej szkoleń- zaliczać widzę co niektórzy od doradzania. A ja tu widzę drodzy forumowicze ,że niektórzy sądząc po godzinach wpisów to od rana do wieczora \"zdobywają \" wiedzę na serwisie PRAKTYCZNYM ale przy komputerze zamiast w lokalach na naprawach jagodzia822 -w sprawie pieniącej frytury proszę o kontakt .601 788 686 Stanisław Pita Sorry, ale to jest jakiś bełkot. Jakby mi ktoś próbował wcisnąć frytkownicę 8 litrów na prąd, to bym go psami poszczuł. Frytkownicę na prąd to sobie można do domu kupić i smażyć w niej frytki w ilości porcji dwie, a nie w gastronomii. Co z tego, że ona ma 3250 wat, jak i tak będzie wolna i niewydajna. Dla porównania byle warnik, którego używa się na imprezach zorganizowanych jako barek z kawą czy herbatą ma 9 litrów i moc 2400 wat. Czas zagrzania wody tylko do 100 stopni to mniej więcej 45-50 minut. Więc ile czasu będzie potrzebowała frytownica o tylko nieco mniejszej pojemności by z niej korzystać? |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Misiaczek lodowy, jak wyjaśniasz klientowi, to wyjaśniaj mu jasno, a nie ze Ty wiesz i nasmiewasz się z klienta że nie wie. To jest forum a nie konkurw wiedzy gastronomicznej. Piszesz że jak ktoś kupił frytownicę na prąd, a siła to nie prąd? Nawet ja z Twojej wypowiedzi nie rozumiem, czy proponujesz frytownicę na siłę czy gazową? Panowie, więcej pokory w wyjaśnianiu klientowi rozwiązania problemu. Po to tu ludzie wchodzą, żeby wyjasnić niewiedzę, a nie być wyśmianym z powodu jej niewiedzy...
|
||||||
|
Autor:
k4ss
Tematy: 2 Wypowiedzi: 11 |
gastronmex,
jakie firmy oferujesz? Jestem zainteresowana zakupem sprzętu do małej gastronomii, Szczecin lub internetowo. |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
zapraszam na maila na priv gastromex@wp.pl
|
||||||
| PORADY ODNOŚNIE FRYTOWNICY / FRYTURY / FRYTEK | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
![]() ![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
gastromex napisał(a) w dniu 2014-01-30 o godzinie 10:00:13: Misiaczek lodowy, jak wyjaśniasz klientowi, to wyjaśniaj mu jasno, a nie ze Ty wiesz i nasmiewasz się z klienta że nie wie. To jest forum a nie konkurw wiedzy gastronomicznej. Piszesz że jak ktoś kupił frytownicę na prąd, a siła to nie prąd? Nawet ja z Twojej wypowiedzi nie rozumiem, czy proponujesz frytownicę na siłę czy gazową? Panowie, więcej pokory w wyjaśnianiu klientowi rozwiązania problemu. Po to tu ludzie wchodzą, żeby wyjasnić niewiedzę, a nie być wyśmianym z powodu jej niewiedzy... prąd to jest jasne i oczywiste, że znaczy 220. Siła to 400, a gaz to gaz. W gastronomii nie używa się urządzeń na prąd (220) wszędzie tam, gdzie potrzebna jest duża wydajność i szybkość przygotowania potraw. Ale ty to przecież wiesz :-) |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
No ja wiem, ale jesteśmy tu po to, żeby zaczeli wiedzieć też o tym Ci, którzy zaczynają...:-)
Chociaż nie zgodzę się, siła, to też prąd... tyle, że wyższy i trójfazowy. Acha, podobno już od dawna się zmieniło i nie płynie w gniazdach prąd 220 V, tylko 230 V, ale kopie tak samo :-) |
||||||
|
Autor:
Luca22
Tematy: 2 Wypowiedzi: 7 |
Od dawna oleje kupuję od jednej i tej samej firmy i myślę, że nie znalazłbym lepszej oferty na ten moment w Warszawie. Firma nazywa się Zielona Restauracja i ma praktycznie wszystko – frytury, olej rzepakowy, palmowy dla każdego typu działalności. Polecam ich stronę www.zielonarestauracja.pl. Tu są szczegółowo opisane parametry konkretnych produktów. Narka!
|
||||||
|
Autor:
halinka Wypowiedzi: 1 |
a co myślicie o napełnieniu frytkownicy olejem kokosowym rafinowanym? co prawda traci sporo swoich właściwości ale może wzbogaci smak frytek? w końcu te oleje roślinne są bardzo niezdrowe jeżeli je podgrzewamy, a olej kokosowy mimo że roślinny jest super można o nim przeczytać np tu zdrowyportal.pl
|
||||||
|
Autor:
tadek67 Wypowiedzi: 1 |
jagodzia822 napisał(a) w dniu 2013-04-04 o godzinie 13:45:44: .... zakupiłem frytownice hendi taka nie za duża 8l bodajże kupiłem odrazu fryture w takiej metalowej beczce była droższa od pozostałych i ktos mi doradził w makro ze bardzo dobra miała konsystencje smalcu także nie byla z tych tanszych płynnych. na początku wszystko ok po dwóch tygodniach smazenie(zaznaczam ze to było kilka porcji dziennie,czasami wcale także łącznie przez te dwa tygodnie może z 25-30porcji)podczas smażenie strasznie zaczeła się pienić do tego stopnia ze prawie wylatuje z frytownicy w ten czas postanowiłem kupić nowa fryture wymyłem cala frytownice i załadowalem fryture smaże smaże znow mijaja ponad dwa tygodnie i dzieje się to samo :( ............... Witam. Odświeżam temat bo nikt nie napisał tu prostej odpowiedzi. Jaka jest przyczyna, że po kilku dniach użytkowania frytura pieni się. Mam ten sam problem z frytura a nie robię dużo frytek, sezon jesienno- zimowy wiadomo mniej klientów. Frytkownica jest na 220 V i nie należy już do najnowszych (nie wiem ile ma lat bo lokal miał innego właściciela) Tylko nie piszcie o nowej z zasilaniem na 400 V bo te na 230 V nadal są w sprzedaży czyli to nie ma większego znaczenia. Po za tym nie stać mnie na wymianę. Irytuje mnie, że muszę stać przy frytkach podczas gdy mółbym przygotowywać inne potrawy. Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!! |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:09:43 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|