![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PROCES PRZYGOTOWYWANIA POTRAW |
|||||||
|
Autor:
dreeng
Wypowiedzi: 4 |
Witam!
Zastanawia mnie pewna rzecz, ktora moglby objasnic mi ktos z doswiadczeniem w gastronomii. Chodzi o to jak przygotowywane sa potrawy, a dokladniej czy pod kazde zamowienie potrawa przygotowywana jest od podstaw? Zalozmy, ze serwuje dania obiadowe skladajace sie z ziemniakow, kotleta i surowek, lub bedzie to lasagne, albo nalesniki. Nigdy nie wiadomo co zazyczy sobie klient, a przygotowywanie specjalnie jednego dania jest czaso- i pracochlonne, a do tego malo oplacalne. Jak z takimi problemami radza sobie restauracje, ktore chca byc tanie i szybkie? Moze jest jakis specjalny sposob przechowywania gotowych dan, albo polproduktow? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
alicjagastro
Wypowiedzi: 4 |
No niestety, ale przygotowywanie na bieżąco dań o jakich myślisz nie jest możliwe. Część składników musisz przygotować wcześniej. Ugotować ziemniaki, kotlety wyporcjować, rozbić, przyprawić. Przed samym podaniem panierować i smażyć. Ziemniaki podgrzejesz w mikrofali w odpowiednim naczyniu pod przykryciem ustawiając czas optymalnie aby nie przedobrzyć (wtedy są niesmaczne, ciapciate). Nie sprzedane ziemniaki możesz przerobić na kopytka (super dodatek do gulaszu no i można je mrozić :-), lub odsmażasz następnego dnia pokrojone w talarki :-). W dobrej kuchni nic się marnuje :-). Mięso natomiast możesz przechować pakując w woreczki próżniowe. Jeżeli mniej więcej wiesz ile masz klientów dziennie można w przybliżeniu określić ilość potrzebnych porcji. Surówki to gorszy temat...rozważ zakup gotowych od dobrego producenta, przetestuj rynek - wiaderko 3 kg (30 porcji po 100g) kosztuje ok. 12 - 14 zł brutto, termin przydatności 7 dni. Polecam :-).
|
||||||
|
Autor:
Pandora
Wypowiedzi: 6 |
Trzymanie jedzenia w próżniowych pojemnikach ułatwia sprawę. Najlepiej jakbyś zaopatrzył się w taką zgrzewarkę ręczną :http://e-pakowarka.pl/103-zgrzewarki-reczne-hacona-stolowe-i-na-statywie. Ja jej nie mam, ale od paru mięsiecy przymierzam się, żeby kupić i chyba w końcu się zdecyduje.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:43:08 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|