FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / ZMIANA SPOSOBU UżYTKOWANIA - PROBLEMY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

ZMIANA SPOSOBU UżYTKOWANIA - PROBLEMY

Autor: Jacek_wielkopolska

Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 1 napisany 2012-09-10 o godzinie 22:14:52.
Witam serdecznie, sytuacja dotyczy lokalu usługowego, w którym chcę prowadzić działalność gastronomiczną:

- czy w lokalu który ma w papierach funkcję usługową (nie gastronomiczną) można otworzyć lokal gastronomiczny i czy i po jakim czasie się ktoś przyczepi? Nie można w takiej sytuacji zgłosić otworzenia lokalu do sanepidu, bo oni tylko kontrolują lokale o przeznaczeniu gastronomicznym, a zmianę sposobu użytkowania przeprowadza urząd miasta, wydział architektury i urbanistyki - i mamy z tym problem.

a mianowicie problem:

- w ramach zmiany sposobu użytkowania z funkcji handlowej na gastronomiczną trzeba spełniać "warunki techniczne" (ustawa). Warunki mówią, że trzeba zapewnić dostęp dla niepełnosprawnych. Urząd miasta do tego nam się przyczepił przy procedurze zmiany sposobu użytkowania. My mamy schody na wysoki parter i wąskie przejście, nie da się zrobić rampy ani windy. Musimy iść długą drogą odstępstw od warunków technicznych - rzeczoznawca budowlany (ekspertyza), sanepid wojewódzki musi to zatwierdzić jako odstępstwo. A i tak w urzędzie nikt nie wie czy to jest dobra ścieżka - nikt nic nie wie, rzeczoznawcy również nie wiedzą - każdy mówi co innego. Na dodatek pani w sanepidzie wojewódzkim powiedziała, że powinienem się udać do miejskiego nadzoru budowlanego a ten z kolei zwróci się z prośbą "do ministra" o odstępstwo. Czy inne (nowe) lokale załatwiają to w ten sposób? Mnóstwo jest nawet nowych restauracji pubów w piwnicach i na piętrach i nikt tam podjazdów nie ma ani wind.

Dziękuję z góry!

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2012-09-13 o godzinie 11:24:55.
Witam serdecznie postaram się odpowiedzieć (mam nadzieję, że moja odpowiedż nie będzie zbyt zawiła)
Obowiązek dostosowania lokalu tak aby był on dostępny dla niepełnosprawnych nie wynika z przepisów prawa żywnościowego tzn. podczas odbioru lokalu przez SANEPID nikt nie może postawić zarzutu, że lokal nie jest dostosowany dla inwalidów. POdczas odbioru SANEPID ocenia dostosowanie lokalu pod kontem wymagań higienicznych tzn lokal musi zostać wykończony i wyposażony zgodnie z wymaganiami Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych. Żeby mieć pewność, że lokal pozytywnie przejdzie odbiór SANEPIDU powinno się zgłosić do rzeczoznawcy (dział nadzoru zapobiegawczego stacji sanitarnej ) z projektem technologicznym lokalu.Projekt ten musi zawierać opis dotyczący materiałów wykończeniowych (rodzaj zastosowanych farb,wykładzin, kafelków, oświetlenia itp) oraz opis wyposażenia technologicznego lokalu (ile lodówek, blatów roboczych, urzadzeń grzejnych), oprócz tego na projekcie lokalu musi być zaznaczony sposób ustawienia urządzeń (zastosowanie ciągów technologicznych urządzeń). Dlatego właściciele pubów, pizzeri itp znajdujących się w lokalach ograniczonych schodami mogą prowadzić swoja działalność (są czyści z punktu widzenia SANEPIDU)
Wracając do sprawy dostosowania lokalu do wymagań związanych z niepełnosprawnymi to niestety istnieje ustawa Ministerstwa Infrastruktury Dz.U 2002, nr 75, poz.690, która zawiera zapis mówiący o tym,że lokal użytkowy musi być dostosowany dla niepełnosprawnych i szczerze mówiąc nie wiem jak ten problem rozwiazać moim zdaniem należy zwrócić się do ministerstwa infrastruktury z prośbą o odstępstwo (ale na pewno nie do SANEPIDU) . Jeżeli zaś chodzi o wymagania SANEPIDU przygotowanie projektu technologicznego lokalu, opracowanie wymaganych przepisami prawa ksiąg Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej oraz księgi HACCP to służę pomocą. W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt poltorak@haccp-gmp.home.pl

Post 3 napisany 2012-09-13 o godzinie 22:32:02.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Widzę, żę jest Pani zorientowana w temacie - może ja niejasno opisałem swoją sytuację.

Jestem najemcą lokalu, który w papierach ma funkcję handlową. Od początku najmu staram się zmienić jego funkcję na gastronomiczną. Mam dokumentację projektową (w tym projekt technologiczny), zaakceptowaną przez rzeczoznawcę sanepidu, rzeczoznawcę PPOŻ i BHP.

Dokumentacja jest przygotowana dla urzędu miasta, więc jest dokładniejsza niż sam projekt technologiczny jaki wymaga Sanepid. Taka dokumentacja jest potrzebna do zmiany sposobu użytkowania lub pozwolenia na budowę. Nam się udało zawęzić zakres prac aby uniknąć pozwolenia na budowę. Niestety wymieniona przez Panią ustawa nakazuje nam mieć wejście dla niepełnosprawnych. Dyrektor wydziału Architektury ponoć wyraził się, że raczej odstępstw nie przewiduje.

Wiem, że teoretycznie wystarczyłoby zgłosić się do Sanepidu z projektem i wnioskiem o kontrolę, przyjdzie Pani z działu "higieny żywności" oraz "zapobiegawczego nadzoru sanitarnego" aby zobaczyć czy lokal jest zgodny z projektem i czy jest czysto aby prowadzić działalność gastronomiczną. Taka jest ścieżka sanepidu.

Moje pytanie jest takie - czy mimo funkcji handlowej w papierach urzędu miasta mam szansę na legalne otworzenie lokalu?

Post 4 napisany 2012-09-18 o godzinie 09:43:22.
Witam serdecznie, SANEPID dokonuje odbioru Pana lokalu pod kątem wymagań dobrej praktyki higienicznej (o tym już panu pisałam). Pana lokal musi dysponować odpowiednią wentylacją a woda musi być zdatna do picia. Jeżeli spełni Pan wymagania SANEPIDU, o których już wcześniej rozmawialiśmy i lokal będzie spełniał wymagania bhp stawiane gastronomii i no i oczywiście zaopiniują Panu pozytywnie projekt technologiczny to z punktu widzenia SANEPIDU możliwy jest odbiór lokalu i jego rejestracja. Jeżelil byłby Pan zainteresowany opracowaniem dokumentacji HACCP oraz zorganizowaniem szkolenia dla personelu zapraszam do współpracy: poltorak@haccp-gmp.home.pl

Post 5 napisany 2012-09-18 o godzinie 11:56:23.
Cd wypowiedzi może Pan również zwrócić się do lokalnego SANEPIDU i poprosić o wytyczne jakie musi Pan spełnić, żeby otworzyć gastronomię w pana lokalu jeżeli w wytycznych SANEPIDU nie będzie wymieniona zmiana użytkowania to wtedy może Pan otwierać lokal (nie powinno być żadnych problemów) pozdrawiam raz jeszcze Hanna Półtorak

Post 6 napisany 2012-09-30 o godzinie 22:56:45.
Dziękuję bardzo za pomoc! Dzwoniłem do sanepidu, tym razem do innego działu - do nadzoru zapobiegawczego. Okazuje się że panie są tam lepiej zorientowane. Mówią, że do urzędu miasta nie trzeba iść i że praktycznie wszystkie lokale w mieście prowadzone są w lokalach o przeznaczeniu usługowo handlowym a nie "gastronomicznym". Także wychodzi na to że wystarczy załatwić formalności w sanepidzie i będzie można prowadzić legalnie działalność. No prawie legalnie, bo w UM powiedzieli, że z ich punktu widzenia trzeba zmienić przeznaczenie, bo wcześniej tam była księgarnia. Ale mam nadzieję, żę do nich informacja o moim otwarciu nie dotrze:)

Post 7 napisany 2012-09-30 o godzinie 22:58:54.
CD wypowiedzi: pani z sanepidu powiedziałą, że trzeba to odpowiednio ująć w dokumentacji: działalność gastronomiczna prowadzona będzie w lokalu handlowo usługowym przystosowanym do działalności gastronomicznej.

Post 8 napisany 2012-10-01 o godzinie 10:51:20.
Bardzo się cieszę i trzymam za p\ana kciuki. Jeżeli będzie miał pytania na temat wymagań SANEPIDU pozostaje do dyspozycji na forum lub pod adresem poltorak@haccp-gmp.home.pl

Autor: Safari

Wypowiedzi: 1
Post 9 napisany 2012-12-24 o godzinie 01:23:03.
Witam Panie Jacku,
bardzo zainteresował mnie pana wątek - jestem w podobnej sytuacji... Moze Pan napisać czy i jak udało sie rozwiązać problem. Otworzył pan już lokal? Z góry dziekuje!

Autor: Kurczaczek

Post 10 napisany 2012-12-26 o godzinie 16:29:20.
P. Jacku a nie może Pan spróbować zgłosić lokalu jako catering, ja tak zrobiłem i poszło. Mam dowóz ale jak klient chce odebrać sam to proszę bardzo, nawet jak chce zjeść to też, używam jednorazowych opakowań.
ZMIANA SPOSOBU UżYTKOWANIA - PROBLEMY
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: emgie8

Post 11 napisany 2013-01-26 o godzinie 22:07:11.
Panie Jacku,
Czy działa Pan już?

Autor: marcinr

Post 12 napisany 2013-05-24 o godzinie 00:06:26.
witam szanowni forumowicze czy to się juz wyjaśniło??? czy w lokalu handlowym mając dokumenty i zgody sanepisu można prowadzic restaurację czy konieczne jest zgłoszenie do wydziału architektury , jakie sa sankcje gdy nie jest lokal zgoszony na zmianę sposobu użytkowania i czy mozliwe jest rozwiązanie powyższe ze wystarczy tylko zalecenie sanepidu ze nie trzeba zmieniac sposobu użytkowania
pozdrawiam!

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 13 napisany 2013-05-25 o godzinie 01:52:24.
Zmiana sposobu użytkowania to czysta formalność, jeśli się ją w sposób prawidłowy przeprowadzi. Sanepid odbiera pod względem sanitarnym, ale niech się znajdzie "życzliwy sąsiad" czy konkurencja i wtedy otwarty przez Sanepid lokal zostaje wstrzymany z działaności na okres załatwienia formalności związanych z przekształceniem dokumentacji.
Wiem to z doświadczenia. Lokal handlowo-usługowy tak,ale jesli poprzednio była księgarnia a nie obiekt spożywczy czy gastronomiczny wymaga przekształcenia. Problem dostosowania do niepełnosprawnych bardzo łatwo rozwiązać, np dzwonkiem do obsługi itp. W pryzpadku jakichś problemów ze zmianą sposobu użytkowania czekam na informacje na mailu: gastromex@wp.pl

Autor: G^o^D

Post 14 napisany 2018-03-12 o godzinie 11:12:24.
Witam 

Chciałbym wrócić do tematu związanego z dostępem dla osób niepełnosprawnych a zmiana sposobu użytkowania. 
W moim przypadku wprowadzenie takich udogodnień zarówno przy wejściu do lokalu jak i do toalety wiązało by się z bardzo wysokimi kosztami.

Czy w świetle obecnych przepisów można jakoś obejść w/w wymogi ? 

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55
Data: 2026-01-13
Czas: 09:15:19
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: ZMIANA SPOSOBU UżYTKOWANIA - PROBLEMY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "zmiana sposobu użytkowania - problemy" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: ekspres do kawy ascaso    Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.