FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZYCZEPA NA SZLAKU TURYSTYCZNYM
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZYCZEPA NA SZLAKU TURYSTYCZNYM

Autor: Fredka

Tematy: 2
Wypowiedzi: 6
Post 1 napisany 2012-05-07 o godzinie 10:26:14.
Witam.
Planuję otworzyć własną przyczepę gastronomiczną, mieszkam na szlaku turystycznym, przez 6 km od centrum nie ma żadnego miejsca gdzie można coś kupić do jedzenia lub picia. Nie wiem od czego się zabrać! Jaką kupić przyczepę? w co wyposażyć?Czy jak będę miała piwko muszę mieć wc??czy przyczepa co roku musi mieć odbiór sanepidu?czy muszę mieć badania wody??(wodę posiadam ze źródła z lasu;)którą wszyscy domownicy piją) Ile mnie to będzie kosztowało?
Z góry dziękuje wszystkim za porady i pozdrawiam

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: maciejbcc

Wypowiedzi: 7
Post 2 napisany 2012-05-08 o godzinie 08:20:39.
witam serdecznie, prosze o podanie jakichś danych kontaktowych, mail telefon, przedstawie wszelkie informacje odnosnie przyczep gastronomiznych, których jesteśmy producentem. Moj kontakt 510 079 789
maciejbcc

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 23
Wypowiedzi: 551
Post 3 napisany 2012-05-08 o godzinie 10:15:24.
Witam serdecznie przyczepy gastronomiczne dostępne na rynku wyposażone są w podstawowy sprzęt do przygotowywania posiłków (lodówki, zamrażarki, kuchenki gazowe, rożno), można również do nich dokupić inne elementy np lada chłodnicza na surówki, rolownica do hot dogów itp). Bez względu na to czy kupisz nową przyczepę czy używaną musi ona przejść odbiór sanepidu (nawet jeżeli poprzedni właściciel taką przyczepę posiadał to i tak taki odbiór SANEPID przeprowadza ze względu na zmianę właściciela). Do SANEPIDU musisz zgłosić się najpóźniej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem działalności, osobiście radzę zgłosić się wcześniej ponieważ bez odbioru SANEPIDU nie możesz rozpocząć pracy a Panie z SANEPIDU mają dwa tygodnie żeby się do Ciebie na taki odbiór wybrać. Konieczne jest opracowanie Księgi GMP/GHP oraz księgi HACCP zawierającej instrukcje, procedury które musisz stosować i formularze, które musisz wypełniać. Konieczne jest zapewnienie podstawowych zasad higieny tzn musisz dysponować własną toaletą turystyczną (toy, toyem) lub korzystać z toalet w sklepie lub lokalu gastronomicznym (konieczne jest podpisanie umowy z właścicielem), które znajdują się blisko twojej przyczepy, na rynku są przyczepy wyposażone w WC chemiczny (niestety takie przyczepy są sporo droższe, tylko dla pracowników przyczepy gościom nie wolno z nich korzystać) Przyczepy gastronomiczne z reguły wyposażone są w umywalkę z ciepła i zimną wodą (jeżeli jej nie ma koniecznie trzeba taką umywalkę zamontować). Woda, którą będziesz stosować musi być zdatna do picia (najlepiej wodociągowa), przebadana przez SANEPID, dlatego woda ze źródła nie będzie przez SANEPID zaakceptowana. Jeżeli będziesz sprzedawać piwo (konieczne uzyskanie koncesji od lokalnych władz) musisz postawić wc turystyczny również dla gości (to nie może być ta sama toaleta, z której korzystają osoby przygotowujące posiłki) Jeżeli będziesz mieć jeszcze jakieś pytania na temat wymagań sanitarnych proszę o kontakt poltorak@haccp-gmp.home.pl, mogę również pomóc w opracowaniu niezbędnej dokumentacji pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak

Post 4 napisany 2012-05-08 o godzinie 10:57:17.
Woda jest zdatna do picia pije ją całe nasze osiedle, kiedyś badania podobno były robione... Najwyżej dam zbadać drugi raz:) Pracownikiem i właścicielem mam zamiar być tylko ja i czy mogę korzystać z WC domowego?? przyczepę planuję postawić blisko domu. jeśli ktoś ma jakieś oferty zostawiam maila verusia123@wp.pl przyczepa i tak ma dopiero stanąć na przyszły sezon, bo w tym już się nie opłaca :)

Post 5 napisany 2012-05-08 o godzinie 13:19:12.
Witam raz jeszcze
Wodę stosowaną w przyczepie nalezy badać dwa razy do roku ze względu na stan instalacji wewnątrz pojazdu. Pracując z żywnością nie możesz korzystać z toalety ogólnie dostępnej dla wszystkich domowników. Jeżeli jest możliwość u ciebie w domu wydzielenia toalety, z której korzystać będziesz wyłącznie ty i ewentualnie inne osoby zatrudnione przy sprzedaży żywności to takie rozwiązanie byłoby akceptowane przez SANEPID. Bardzo ważne jest też wykonanie badań w celu uzyskania zaświadczenia lekarskiego wydawanego do celów sanitarno-higienicznych (badania takie musisz zrobic koniecznie). Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak

Post 6 napisany 2012-05-08 o godzinie 13:20:32.
Witam raz jeszcze
Wodę stosowaną w przyczepie nalezy badać dwa razy do roku ze względu na stan instalacji wewnątrz pojazdu. Pracując z żywnością nie możesz korzystać z toalety ogólnie dostępnej dla wszystkich domowników. Jeżeli jest możliwość u ciebie w domu wydzielenia toalety, z której korzystać będziesz wyłącznie ty i ewentualnie inne osoby zatrudnione przy sprzedaży żywności to takie rozwiązanie byłoby akceptowane przez SANEPID. Bardzo ważne jest też wykonanie badań w celu uzyskania zaświadczenia lekarskiego wydawanego do celów sanitarno-higienicznych (badania takie musisz zrobic koniecznie). Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak

Post 7 napisany 2012-05-09 o godzinie 09:00:23.
Bardzo dziękuje za odpowiedź, cos wydaje mi się że nie będzie łatwo ale może dam rady.

Autor: jfp

Wypowiedzi: 4
Post 8 napisany 2012-09-09 o godzinie 13:44:37.
witam,
moje pytanie odnośnie toalety. Jaki dokładnie przepis reguluje korzystanie z toalet osoby prowadzące działalność gastronomiczną.
" Pracując z żywnością nie możesz korzystać z toalety ogólnie dostępnej dla wszystkich domowników. Jeżeli jest możliwość u ciebie w domu wydzielenia toalety, z której korzystać będziesz wyłącznie ty i ewentualnie inne osoby zatrudnione przy sprzedaży żywności to takie rozwiązanie byłoby akceptowane przez SANEPID."
Każda osoba wraca do domu lub będąc poza domem również korzysta z innych toalet, a następnie idzie do pracy w gastronomii !!!! Jaki sens mają te przepisy ?!

pozdrawiam

Post 9 napisany 2012-09-10 o godzinie 08:41:16.
AD pytania jfp: Obowiązek wydzielenia toalety dla personelu wynika z wymagań Dobrych Praktyk Higienicznych - warunki wstępne systemu HACCP, HACCP jak wiadomo został narzucony wszystkim producentom żywności w tym właścicielom gastronomii (dużej i małej) przez Ustawę o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, która zharmonizowała nasze krajowe przepisy z Unijnymi. Pamiętaj o tym, że zapisu o toalecie nie znajdziesz bezpośrednio ani w rozporządzeniu ani w ustawie. Musisz sięgnąć do opracowań (których dużo jest na rynku) dotyczących systemu HACCP. System ten narzuca wydzielenie oddzielnej toalety wyłącznie dla personelu (goście ani klienci nie mogą z niego korzystać). Jest to związane z wyeliminowaniem niebezpieczeństwa zakażenia się (przez korzystanie z wspólnej toalety) bakteriami chorobotwórczymi, które wykluczają możliwość pracy z żywnością. SANEPID i tak pobłażliwie podchodzi do właściceli gastronomii obwoźnej pozwalając na korzystanie z toalety w domu (pod warunkiem, że nie jest to jedyna toaleta), toy-toi (nie dostępnych publicznie) bądż z toalet znajdującego się w pobliżu lokalu gastronomicznego lub sklepu spozywczego (musi być w tedy podpisana umowa z lokalem). Wypowiadając się na forum informuje uczestników z jakimi problemami przy rejestracji i odbiorze mogą się spotkać i czego wymaga SANEPID. Chodzi mi oto, żeby nikogo taki wymóg nie zdziwił i był przygotowany na zastosowanie rozwiązań wymaganych przez służby sanitarne. Oczywiście nie wszyscy się do tego stosują ale pamiętajmy o tym, że wpadki właścicieli gastronomii takie do jakich dochodziło w tym roku na pomorzu to anty reklama dla innych uczciwych pracowników gastronomii
AD wypowiedzi Fredki ,Mogę pomóc w opracowaniu wymaganej przez SANEPID dokumentacji oraz przygotować plansze (instrukcja mycia rąk, korzystania z wc, instrukcje stanowiskowe) itp, które powinny znajdować się na widocznym miejscu w przyczepie (busie) gastronomicznym. Pomagałam już przygotowywać do odbioru sanepidu busy gastronomiczne, przyczepy dlatego znam wymagania SANEPIDU i wiem jak im sprostać. Zapraszam wszystkich chętnych do współpracy Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl)

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.84
Data: 2025-06-15
Czas: 00:44:09
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZYCZEPA NA SZLAKU TURYSTYCZNYM
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przyczepa na szlaku turystycznym" w grupie "mobilna gastronomia"
TAGI: przyczepa (34)    przyczepa gastronomiczna (48)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Rozmiar Przyczepy    Oddzielanie się cienkiego spodu ciasta po upieczeniu   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.