![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ZAłOżENIE LOKALU - POZNAń - PROśBA O RADę |
|||||||
|
Autor:
jacek_poznań
Wypowiedzi: 1 |
Witam,
Zakładam z dwoma partnerami naszą pierwszą działalność gastronomiczną. Chciałbym bardzo poprosić o poradę czy wszystko robię dobrze, na co uważać w najbliższym czasie, czy coś mogę zrobić inaczej/lepiej. Sytuacja ogólna: Od grudnia wynajmujemy lokal użytkowy - 50m2. Lokal nie ma przeznaczenia na gastronomię. Obszar nie ma planu zagospodarowania- zwróciliśmy się do UM o wydanie warunków zabudowy. Mają być wydane na koniec lutego. Po uzyskaniu zgody konserwatorskiej na reklamę na elewacji (obecnie procesowana) z całą dokumentacją projektową (zatwierdzona przez Architekta z uprawnieniami, Elektryka, Wod-Kan, Wentylacja, PPOŻ, BHP, rzeczoznawca sanepidu) złożymy wniosek o pozwolenie na budowę i zaczniemy remont już na poważnie według projektu. Póki co jeszcze ostatecznie załatwiamy sprawy z rzeczoznawcą sanepidu - poszczególni rzeczoznawcy różnie interpretują przepisy. Np. jeden mówi, że bezwzględnie w każdym lokalu musi być WC dla klientów i osobno dla pracowników. Inni nie są tak rygorystyczni. Znaleźliśmy "w miarę" przychylnego. Pytanie czy to dobrze:) Sytuacja prawna: Nie mamy działalności. Nie zbieramy faktur. Chcemy założyć działalność przed samym otworzeniem lokalu i zrobić spółkę cywilną, opodatkować się ryczałtem (dlatego nie potrzebujemy faktur z remontu ani za obecny czynsz najmu). Ryczałt 3% - bez sprzedaży alkoholu. Z księgowym zrobimy symulację czy rozliczać VAT. Czy w tym co piszę rzuca się coś w oczy bardzo nielogicznego, coś co mógłbym zrobić lepiej? Z chęcią wysłucham każdej rady. Pozdrawiam, Jacek |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
W sprawie sanepidu to ostatnie słowo ma odbierający lioal inspektor z sanepidu. Spotkałem się wiele razy że projekt zaakceptowany, posiadanwszystkie pieczątki itp ale podczas kontroli przez lokalnego inspektorka z sanepidu lipa!, bo on nieco inaczej interpretuje to co jego kolega zrobił.. Z nimi sszystko na piśmie, nic na gębę bo później są cuda..
Jak już będzie potwierdzona zgoda na realizację pomysłu to polecam zacząć od kontaktu z doświadczony, praktykiem w wyposażeniu gastronomii a dopiero później projekt technologiczny, bo często projekt przygotowany jest niczym z kaiężyca, ludzie na podstawie projektu wykonują wszystkie prace budowlane i jest problem, bo jak zmienić coś kiedy np kafle na ścianach.. Nad Vatem warto się zastanowić.. |
||||||
|
Autor:
Robercik
Wypowiedzi: 5 |
Gutek ma 100% rację
dobry spec od wyposażenia lokalu jest na wagę złota - od projektu z wyceną az po montaż, ale często i podpowie w budowie. My korzystaliśmy z doświadczenia firmy Tanake, szczerze napisze że trochę zaoszczędziłem dzięki ich radom i nie było niepotrzebnych przeróbek bo sporo mi doradzili i pomogli nawet w koordynacji prac w budowie Takich trzeba szukać jak ise chce mieć problemy z głowy |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:38:46 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|