FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / ZAłOżENIE LOKALU - POZNAń - PROśBA O RADę
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

ZAłOżENIE LOKALU - POZNAń - PROśBA O RADę

Autor: jacek_poznań


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2012-02-15 o godzinie 23:25:04.
Witam,

Zakładam z dwoma partnerami naszą pierwszą działalność gastronomiczną. Chciałbym bardzo poprosić o poradę czy wszystko robię dobrze, na co uważać w najbliższym czasie, czy coś mogę zrobić inaczej/lepiej.

Sytuacja ogólna:

Od grudnia wynajmujemy lokal użytkowy - 50m2. Lokal nie ma przeznaczenia na gastronomię. Obszar nie ma planu zagospodarowania- zwróciliśmy się do UM o wydanie warunków zabudowy. Mają być wydane na koniec lutego. Po uzyskaniu zgody konserwatorskiej na reklamę na elewacji (obecnie procesowana) z całą dokumentacją projektową (zatwierdzona przez Architekta z uprawnieniami, Elektryka, Wod-Kan, Wentylacja, PPOŻ, BHP, rzeczoznawca sanepidu) złożymy wniosek o pozwolenie na budowę i zaczniemy remont już na poważnie według projektu.

Póki co jeszcze ostatecznie załatwiamy sprawy z rzeczoznawcą sanepidu - poszczególni rzeczoznawcy różnie interpretują przepisy. Np. jeden mówi, że bezwzględnie w każdym lokalu musi być WC dla klientów i osobno dla pracowników. Inni nie są tak rygorystyczni. Znaleźliśmy "w miarę" przychylnego. Pytanie czy to dobrze:)

Sytuacja prawna:

Nie mamy działalności. Nie zbieramy faktur. Chcemy założyć działalność przed samym otworzeniem lokalu i zrobić spółkę cywilną, opodatkować się ryczałtem (dlatego nie potrzebujemy faktur z remontu ani za obecny czynsz najmu). Ryczałt 3% - bez sprzedaży alkoholu. Z księgowym zrobimy symulację czy rozliczać VAT.

Czy w tym co piszę rzuca się coś w oczy bardzo nielogicznego, coś co mógłbym zrobić lepiej? Z chęcią wysłucham każdej rady.

Pozdrawiam, Jacek
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 2 napisany 2012-02-16 o godzinie 19:49:31.
W sprawie sanepidu to ostatnie słowo ma odbierający lioal inspektor z sanepidu. Spotkałem się wiele razy że projekt zaakceptowany, posiadanwszystkie pieczątki itp ale podczas kontroli przez lokalnego inspektorka z sanepidu lipa!, bo on nieco inaczej interpretuje to co jego kolega zrobił.. Z nimi sszystko na piśmie, nic na gębę bo później są cuda..

Jak już będzie potwierdzona zgoda na realizację pomysłu to polecam zacząć od kontaktu z doświadczony, praktykiem w wyposażeniu gastronomii a dopiero później projekt technologiczny, bo często projekt przygotowany jest niczym z kaiężyca, ludzie na podstawie projektu wykonują wszystkie prace budowlane i jest problem, bo jak zmienić coś kiedy np kafle na ścianach..

Nad Vatem warto się zastanowić..
 
Autor: Robercik


Wypowiedzi: 5
Post 3 napisany 2012-12-28 o godzinie 01:55:27.
Gutek ma 100% rację
dobry spec od wyposażenia lokalu jest na wagę złota - od projektu z wyceną az po montaż, ale często i podpowie w budowie. My korzystaliśmy z doświadczenia firmy Tanake, szczerze napisze że trochę zaoszczędziłem dzięki ich radom i nie było niepotrzebnych przeróbek bo sporo mi doradzili i pomogli nawet w koordynacji prac w budowie
Takich trzeba szukać jak ise chce mieć problemy z głowy
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:38:46
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: ZAłOżENIE LOKALU - POZNAń - PROśBA O RADę
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "założenie lokalu - poznań - prośba o radę" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.