![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA GASTRO |
|||||||
|
Autor:
wiechu
Wypowiedzi: 5 |
Witam
Mam zamiar otworzyc działalnośc gastronomiczną z przyczepy. Jest to mój pierwszy tego typu "interes" i tylko wiem co przeczytałem w necie :) Oczywiście kilka pytań ale najpierw zakres działalności ! 1. Zakres a). grill ( gazowy) ; kiełbaski ,kaszanka , karkówka, szaszłyk ...( karkówka i szaszłyk z cateringu ...przygotowywana w lokalu że tak powiem w pełni "gastronomicznego" dowożona i przechowywana w odpowiednich pojemnikach - możliwa ewentualnie umowa z lokalem ) b). frytkownice ( gazowe ) - frytki i ziemniaczki.......z mrożonek -standard) z tego mogę ewentualnie zrezygnowac - TŁUSZCZ!!! - choc będę miał w tej lokalizacji toi - toje i umowę z umową na serwis i odbiór nieczystości więc ewentualnie tam może lądowac tłuszcz c). zapiekanki ( opiekacz elektryczny) ..zapiekanki z cateringu nie mrożone- zapakowane i zrobione j.w tylko do opiekania. d). hot-dog i hamburger - wiadomo - opiekacz do hot-dogów i mikrofala -mrożonki e). bemary elektryczne - w a nich zupy , bigos, fasolka itp. pełny catering ....przywożone i przechowywane w odpowiednich pojemnikach. f). kawa - herbata . czajnik - woda tylko butelek 5l kupowanych. teraz pytania..... 1. Główny - woda... brak możliwości podłączenia do ujęcia... używana będzie tylko do ewentualnego mycia rąk, drobnych naczyń typu chochelka..... i podłogi ..mój pomysł - pojemnik 250-300L na dachu....woda z lokalu z którego biorę catering.....pod własnym ciśnieniem ( lub z pompką ) i do podgrzewacza elektrycznego -zlew - pojemnik na ścieki ( 30-40L ) -zbiornik przyczepy....opróżniane ewentualnie do toi-toya lub do lokalu z cateringu .. 2.Haccap -- co musi plan - co to ma byc do tego typu działalności, ile kosztuje ewentualne oferty od Was :) itp. 3.Ewentualne podpowiedzi i namiary na osprzęt do przewożenia cateringu ..... większośc rzeczy nie musi byc w termoportach ( drogich) No i oczywiście każda inna podpowiedź na prowadzenia tej działalności mile widziana. Przyczepa była już przez sanepid odebrana w tamtym roku ( w innym miejscu i z bieżąca wodą -scieki pojemnik) ale w innym miejscu. Muszę ja jeszcze doposażyc ( bemar , opiekacze, hot-dog) więc ewentualne oferty mile widziane :) hm...co jeszcze ??? myślę ,że jeszcze pytania będę miał... pozdrawiam wiechu |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Dobra cenowo i jakościowo oferta dostępna pod adresem: www.gastronomiczne.pl
Woda może być przetrzymywana w pojemnikach, do tego elektryczna pompka i problem z głowy Haccp w przyczepie bedzie bardzo prosty, wszystko zależy od podejścia, im mniej oficialnie będzie wykonywane w przyczepie tym lepiej Catering co masz dokładnie na myśli: dostawy jedzenia do klienta? |
||||||
|
Autor:
wiechu
Pisząc o cateringu mówię ..hmmm. biorę większośc produktów o których pisałem z ( baru -stołówki-restauracji ; ewentulana umowa) w odpowiednich pojemnikach i przechowuję - odgrzewam w bemarach - opiekaczach - mikrofalach. Sam na miejscu NIC nie przygotowuję... Tylko sprzedaję .... nawet jakieś sałatki tylko w zamkniętych pojemniczkach..... dlatego zależy mi na podpowiedziach co do przewożenia i przechowywania produktów. Wiem ,że muszę zaplanowac zakup pojemników i portów do przewożenia żywności ale an razie szukam jakie bedą potrzebne
czyli woda dla sanepidu OK ....a scieki i tłuszcz z frytek opróżniane do toi-toya także będzie OK ? |
||||||
Autor:
Gutek
Co do ściekówto dużo zależy od konkretnego sanepidu. Ważne jak pisałeś aby nic nie produkować na miejscu, a dostawy organizowane np przez farutex ich samochodem i problem z termosami, pojemnikami i innymi opakowaniami z głowy..
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Witam
Zlewozmywak koniecznie dwukomorowy. Jedna komora pełni funkcję umywalki. Tłuszcz należy zbierać w osobnym naczyniu i po napełnieniu przekazać firmie utylizacyjnej. Sanepid na podstawie faktur zakupowych jest w stanie określić ilość zużytego tłuszczu. Podczas kontroli mogą poprosić o dokument ( faktura, protokół) przekazania tłuszczu. Wszystkie urządzenia chłodnicze muszą mieć termometry, również musi być termosonda do pomiaru temperatury wydawanych potraw. Wszystkie termometry muszą mieć wzorcowanie (protokół, świadectwo). Sam HACCP dosyć prosty, nie mniej procedury i instrukcje GMP-GHP należy tak rozpisać aby ominąć wszelkie miny jakie pojawiają się w przyczepie, a trochę ich jest. Jako ciekawostkę podam zlecenie HACCP, które wykonywałem dla roweru gastronomicznego. Sanepid zażądał pełnego HACCP. Właśnie GMP-GHP stwarzały najwięcej problemów. Pojawiały się pytania: jak to ominąć?, jak z tego wyjść? Ale udało się. Tym przykładem chciałbym zwrócić uwagę, że trudność wprowadzenia HACCP wzrasta wraz ze zmniejszaniem się pomieszczenia czy pojazdu. Pozdrawiam ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
Autor:
Gutek
Wszystko zależy od inspektora z sanepidu.. Jeśli będzie okey to przymknie oko na wiele ale jeśli będzie służbistą to jednym słowem może być przejebane:)
|
||||||
|
Autor:
wiechu
Dziękuję serdeczne za odzew :)
@gutek - potrawy będę brał z zaprzyjaźnionego lokalu - zupy ,bigos, flaki , szaszłyki i karkówka grill , zapiekanki---- więc muszę opracowac tylko tranasportort ( wymagania samochodu +pojemników+ magazynowanie- ) ....... masz może namiary na pojemniki do tego przydatne ( cenowo rozsądne- wszak zaczynam działalnośc ;) ) @EXPERT....... ewentualnie sporządziłbyś całą dokumentacją do obioru HACCAP przez sanepid? czy z tym tłuszczem naprawdę taki problem ? nie można tego normalnie wylac do toi-toya ? firma przecież odbiera i utylizuje mi ścieki z niego ( w miejscu postoju przyczepy będą 3-4 w tym jeden tylko dla personelu) o termometrach wiem - czy sonda może by jedna- do kontroli czy każdy bemar ( pojemnik) musi miec osobną ? w zlewie będzie myta ewentualnie sałata i pomidor do hamburgera + jakaś łopatka chochelka - jak ma si e do tego odbiór wody - czy wystarczy z tego lokalu z, którego będę wodę przywoził ? |
||||||
Autor:
Gutek
Jeśli chodzi o pojemniki to polecam termosy cambro (wysokajakość i cena), w przypadku tańszego rozwiązania to pojemniki termoizolacyjne z polipropylenu. Samochód do transportu żywności to również historia, jeden z moich klientów przewozi żywność w termosach w pojeździe typu combi i nie ma problemu, a znam przypadki że specjalne auta typu kontenery z chłodnią i robią problemy odnośnie dezynfrkcji itp..
A w jakim mieście ta przyczepa ma być? |
||||||
|
Autor:
wiechu
Daleko od miast .. pustka cywilizacyjna ale perspektywy z ruchu turystycznego są ;)
co od samochodu to mam nadzieję ,że przy przewożeniu na trasie15-20km i w odpowiednich pojemnikach nie powinno byc dużego problemu z samochodem - głownie boję się o wodę , ścieki i tłuszcz. Przyczepa z której chcę handlowac jak pisałem miała już odbiór sanepidu ale winnym miejscu . pozdrawiam i dziękuję za pomoc. |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Wystarczy jedna termosonda. Tłuszcz jest odpadem gastronomicznym a ścieki komunalnym. Odpadów gastronomicznych nie wolno traktować jako odpadów komunalnych. Tu warto to przestrzegać bo jest to jedno z głównych dociekań Sanepidu. Odpady gastronomiczne podlegają kontroli Sanepidu a komunalne Wojewódzkiemu Inspektoratowi Ochrony Środowiska. Jeżeli tłuszcz pójdzie do kolektorów ściekowych a WIOŚ się o tym dowie to kłopoty będą naprawdę duże. Warto o tym wiedzieć na początku, żeby spokojnie spać. Jeżeli lokal ma wodę OK to nie ma powodu do zmartwień. Czy lokal musi robić badania wody? Otóż w moim województwie Sanepid przegrał kilka spraw w tej sprawie. Prawnicy udowodnili, że za jakość wody odpowiada jej dostawca czyli wodociągi i nikt nie ma prawa żądać od lokalu badania wody, chyba, że jest własne ujęcie. W Twoim przypadku jest trochę inaczej. Pobierasz z lokalu gastronomicznego dobrą wodę. Napełniasz zbiornik. I tu pojawiają się pytania problemowe. Jakie jest zużycie dzienne a w związku z tym jak długo woda z jednego napełnienia będzie pozostawała w zbiorniku. Czy zbiornik stoi w miejscu nasłonecznionym. W nasłonecznieniu woda szybko się psuje i stanowi zagrożenie zdrowotne. To jest właśnie GMP-GHP o których pisałem powyżej. Jeżeli przyczepa posiada już odbiór Sanepidu do super. Precyzyjne opracowanie dokumentacji HACCP niweluje wszystkie zagrożenia pod warunkiem przestrzegania zapisów. Śpisz spokojnie i zajmujesz się zarabianiem a o to tu chodzi. Z odbiorem dokumentacji przez Sanepid nigdy nie miałem problemów, wszak jestem Rzeczoznawcą ds. HACCP a także Wykładowcą HACCP. Dokumentację mogę ewentualnie opracować. Kontakt przez e-maila.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
| PRZYCZEPA GASTRO | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
wiechu
Dziękuję za pomoc.
A co do oleju z frytek to może tak :) :) http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wykorzystac-olej-po-frytkach rozszerzasz działalnośc o produkcję np. zniczy (robisz to nawet w garażu ) masz odbiór zużytego oleju (zero kosztów utylizacji) kupujesz takie 3-4litrowe lampiony do zniczy i po sezonie masz zniczy na całe życie :) nie musisz nawet tego sprzedawac .... to tak w formie ciekawostki |
||||||
|
Autor:
magnolia
Wypowiedzi: 4 |
Ja pracowałam kiedyś w cukierni i zużytą fryturę oddawali do firmy, która dostarczała im fryturę a w rozliczeniu dostawali albo świeżą albo kasę. Zawsze mnie ciekawiło co ta firma z tym później zrobi :P
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 11:22:37 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|