![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: SAMOCHóD, PRZYCZEPA CZY KONTERNER? |
|||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
W najbliższym czasie będę otwierał gastronomię mam na myśli kurczaki z rożna. Co jest lepsze:
- samochód z zabudową - przyczepa gastronomiczna - kontener gastronomiczny Mam już wstępnie ustalone stałe miejsce, więc kontener nie jest złym rozwiązaniem bo będzie mógł tam stać przez okres minimum 3 lat, bo na tyle mam propozycję umowy placu przed sklepem. Miejscowość do 20 tysięcy mieszkańców, brak konkurencji jeśli chodzi o kurczaki z rożna. Jakie macie doświadczenia z takim typem gastronomii? Co mam wybrać, osobiście jestem przekonany do kontenera, ale może Wy macie lepsze propozycje? Widziałem kontenery KURCZE PIECZONE i prezentują się rewelacyjnie. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
Czy ktoś mi podpowie?
|
||||||
|
Autor:
Międzyzdroje
Wypowiedzi: 8 |
Osobiście polecam Ci przyczepę bo jest najłatwiej. Samochód jest wygodny ale problemy z konserwacją, przyczepa również jest wygodna przy czym nie występują problemy np. z zawieszeniem. Kontener będzie problemem ze względu na brak możliwości jego transportu, bo wymagany jest specjalistyczny sprzęt. Przyczepa gastronomiczna może być bez problemu przestawiana itp. Samochód ma wysokie koszty amortyzacji jako pojazd.
|
||||||
|
Autor:
Międzyzdroje
Wypowiedzi: 8 |
Kurczki można śmiało przygotowywać w przyczepie, ważne aby urządzenie np. rożno było gazowe, bo elektryczne wysusza mięso.
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Ja też jestem zdania że przyczepa jest najlepszym rozwiązaniem tylko że trzeba mieć prawo jazdy kat np B + E. Przyczepa gastronomicznamoże wyglądać jak kontener.
|
||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
Ja nie mam prawa jazy kategorii E, więc póki co jest problem z przyczepą. Co do kontenera to po to chciałbym go postawić w miejscu aby rozwinąć działalność, reklamować się itp, a nie codziennie zmieniać miejscówkę i walczyć o kolejnych klientów..
Mam już rożno gazowe na kurczaki na 24 sztuki do tego koszyki na elementy kurczaka. Potrzebuj jeszcze tylko dobrać lodówki i zamrażarki i będę miał komplet, ale to dopiero gdy podejmę decyzję czy samochód, przyczepa czy kontener. Według mnie kontener się najlepiej prezentuje bo nie ma ograniczeń tj przy samochodzie lub przyczepie, nie ma zawieszenia, dzięki czemu obsługa dostępna jest na takim samym poziomie jak klienci :) |
||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
A jakie musi być PKD dla takiej formy prowadzonej działalności gospodarczej, przypomnę sprzedaż kurczaków z rożna?
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Zrobienie uprawnień kategorii. np B+E nie jest w obecnych czasach problemem, wystarczy chcieć. Ja dalej utrzymuje że przyczepa gastronomiczna jest najlepszym rozwiązaniem. Przyczepy równeż występują w wersji o niskim zawieszeniu.. A jak będzie potrzeba przetransportowania kontenera to co wtedy? Sytuacje mogą być różne:)
|
||||||
|
Autor:
magic
Wypowiedzi: 3 |
Najlepsza jest przyczepa, możną ją podczepić teoretycznie do większości pojazdów, pozostawić również można wszędzie, pomijając urządzenia wewnątrz to w przyczepie prawie nie ma mechanicznych części które należałoby ciągle konserwować.. Samochód drogi, kontener nie praktyczny.
|
||||||
|
Autor:
JA1976
Wypowiedzi: 1 |
Otworzyłem działalność gastronomiczną polegającą na sprzedaży jedzenia z odpowiednio przygotowanego do tego celu samochodu. Jeżeli chciałbym sprzedawać jedzenie przy fosie miejskiej, samochód stałby na parkingu i w związku z tym czy muszę mieć pisemną zgodę na taki postój i sprzedaż? Czy są jakieś opłaty?
|
||||||
| SAMOCHóD, PRZYCZEPA CZY KONTERNER? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
Wybrałem przyczepę i póki co jestem zadowolony. Przyczepa była wcześniej używana, ale cena dobra. Kupiłem na allegro, bo była dostępna od ręki, na kontener miałem czekać a zbyt późno się zdecydowałem, jak sezon będzie dobry to w przyszłym roku kupię nową bardziej dopasowaną.
|
||||||
|
Autor:
Gromek
Wypowiedzi: 1 |
Chciałbym odświeżyć temat w sprawie czy lepiej otworzyć biznes gastronomiczny w przyczepie czy samochodzie.
Jeżeli jest to możliwe to proszę o wasze zdanie na ten temat oraz informacje o wadach i zaletach sugerowanego rozwiązania. |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA
+ niska cena + duża dostępność nowych i używanych + łatwa aranżacja wnętrza + można postawić na stałe w jednym miejscu - mały rozmiar - ograniczenia DMC - w przypadku przyczep 2 osiowych wymagane B+E SAMOCHÓD GASTRONOMICZNY + łatwe przemieszczanie + większy rozmiar zabudowy - mała dostępność - wysoka cena - po dłuższym nie używaniu samochodu problemu np. z odpaleniem.. Czy samochód czy przyczepa to zależy głównie od tego co i gdzie chcemy robić, oczywiście jeszcze liczy się ilość gotówki. |
||||||
|
Autor:
kurczaki
Wypowiedzi: 9 |
Ja wybrałem przyczepę i tak jak pisałem wcześniej przyczepa jest dużo tańsza od samochodu, a kupowanie starego złomu tylko po to żeby był tani nie ma sensu, w internecie jest wiele ofert przyczep używanych w kwocie około 10 tyś zł, wystarczy trochę zainwestować w remont przyczepy i mamy bardzo przystępne miejsce do pracy.
|
||||||
|
Autor:
magic
Wypowiedzi: 3 |
moja wypowiedź powyżej jest dalej aktualna.
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
chcecie otwierać swój biznes gastronomiczny w starym samochodzie lub przyczepie a później pretensje że nie idzie. typowe podejście polskich biznesmenów do biznesu, nie mam finansów ale jakoś się może uda.
|
||||||
Autor:
Komis Gastronomiczny
![]() Wypowiedzi: 30 |
Jeżeli planujesz prowadzić działalność w jednej lokalizacji to lepiej przyczepa, a jeżeli będziesz się często przemieszczał to wygodniej jest samochodem. Popieram przedmówców, że przyczepa będzie dużo tańsza od samochodu, wcale nie jest powiedziane że używana przyczepa ma być kiepskiej jakości Pan spec gastronomiczny ma zbyt skrzywione spojrzenie na świat i gastronomie.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie proszę pamiętać o tym, że w przyczepie gastronomicznej można wykonywać wyłącznie obróbkę cieplną tzn pieczenie wcześniej przygotowanych i marynowanych potraw tzw półproduktów. Jak na dzień dzisiejszy są problemy z uzyskaniem zgody SANEPIDU na prowadzenie obróbki wstępnej w przyczepach gastronomicznych np proces marynowania czy panierowania kurczaków. Jeżeli będziesz miał dostawcę już przyprawionych gotowych do obróbki kurczaków to nie ma różnicy czy zdecydujesz się na kontener czy przyczepę. Zupełnie inaczej wygląda sprawa jeżeli chcesz prowadzić obróbkę wstępną kurczaków tzn marynowanie i przyprawianie na miejscu w przyczepie na takie rozwiązanie 80 % SANEPIDU na terenie kraju nie wyraża zgody. Inaczej wygląda sprawa w kontenerze gastronomicznym tak może być przeprowadzana obróbka wstępna warzyw i mięsa warunkiem jest zapewnienie bieżącej wody. Warunki odbioru przyczepy gastronomicznej/samochodu gastronomicznego i konteneru gastronomicznego są takie same (tylko zgłoszenie i odbiór SANEPIDU nie trzeba przygotowywać projektów technologicznych) Zagadnienia związane z gastronomią mobilną i organizacją żywienia w kontenerach gastronomicznych będą poruszane na szkoleniu organizowanym w październiku w Warszawie na które serdecznie zapraszam. Szczegóły dotyczące szkolenia znajdują się w zakładce ogłoszenia lub proszę o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl pozdrawiam Hanna Półtorak
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Komis Gastronomiczny napisał(a) w dniu 2013-09-25 o godzinie 23:15:16: Jeżeli planujesz prowadzić działalność w jednej lokalizacji to lepiej przyczepa, a jeżeli będziesz się często przemieszczał to wygodniej jest samochodem. Popieram przedmówców, że przyczepa będzie dużo tańsza od samochodu, wcale nie jest powiedziane że używana przyczepa ma być kiepskiej jakości Pan spec gastronomiczny ma zbyt skrzywione spojrzenie na świat i gastronomie. Panie komis gastronomiczny, dlaczego skrzywione? Zobacz Pan co ludzie robią, zaczynają biznes w starej przyczepie, mały remont i niby wielka gastronomia, a co później? problemy bo albo sanepid albo nie ma klientów itp.. Dlaczego Polak nie może uruchomić biznesu w nowej przyczepie, przygotowanej specjalnie dla niego pod jego indywidualne potrzeby, mało tego dlaczego Polak otwierając biznes nie ma na tzw start? A później ludzie na tym i na innym forum szukają pomocy. |
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Myślę, że wszystko zależy od miejsca w którym będziemy handlować. Jeżeli mamy stałe miejsce to polecam przyczepę. Jeżeli jedzenie jest dobre a przyczepa wygląda czysto i jest ciekawie oklejona to klient chętnie wraca.
Kupienie samochodu gastronomicznego ma sens, jeżeli planujemy często się przemieszczać i obstawiać ciągle nowe imprezy. Zysk jest w tedy większy, ale takie imprezy odbywają się rzadziej. Co do mebli to nie proponuję do samochodów mebli drewnopodobnych, gdyż na naszych drogach nie wytrzymują wstrząsów. Takie meble zakładamy tylko do przyczep, aby obniżyć ich koszt produkcji. Do samochodów stosujemy meble ze stali nierdzewnej i są one specjalnie przygotowane pod montaż w samochodzie, tak aby ich masa była jak najmniejsza, a konstrukcja wytrzymała.
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
| SAMOCHóD, PRZYCZEPA CZY KONTERNER? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Międzyzdroje
Wypowiedzi: 8 |
Widzę, że temat został odnowiony, ja mam do czynienia z przyczepą, bo mam działalność w przyczepie i patrząc z perspektywy czasu to nie chciałbym ani przyczepy ani samochodu, dlaczego? zimą problem z wilgocią a latem bardzo kgorąco, duże ograniczenia przestrzenne i instalcyjne. jak kiedyś zaczynałem to byliśmy z żoną pełni pozytywnego nastawienia a teraz jesteśmy zmęczeni pracą.. Prowadzenie interesu jak to tutaj nazywają mobilnego to ciężki kawałek chleba.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 03:43:49 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|