FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OTWARCIE NOWEJ RESTAURACJI - PARę WąTPLIWOśCI I ZAPYTAń
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OTWARCIE NOWEJ RESTAURACJI - PARę WąTPLIWOśCI I ZAPYTAń

Autor: AdrianIN


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2022-09-20 o godzinie 13:56:11.
Dzień dobry wszystkim.

Chcę wejść w branżę gastro i otworzyć restaurację. Jestem na etapie podejścia do tworzenia projektu wnętrza.

Stąd miałbym do Was parę pytań.

1. Co dla Was było największym wyzwaniem jeśli chodzi o stworzenie projektu wnętrza inwestycji/projektu? Jak rozwiązaliście ten problem?

2. Czy jest coś co Was hamowało przed ukończeniem projektu? Czego powinienem unikać?

3. Na co najbardziej powinienem zwrócić uwagę przy wyborze biura projektowego/architektonicznego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Adrian
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 17
Wypowiedzi: 533
Post 2 napisany 2022-09-26 o godzinie 09:45:22.
Witam wprawdzie nie prowadzę restauracji tylko pomagam je otwierać ale moim zdaniem znam odpowiedź na Twoje pytania
Ad 1 Co dla Was było największym wyzwaniem jeśli chodzi o stworzenie projektu wnętrza inwestycji/projektu? Jak rozwiązaliście ten problem?
Wielkość lokalu. Nieraz lokal znajduje się w wymarzonej lokalizacji i jego cena jest odpowiednia niemniej okazuje się, że jego wielkość lub  rozwiązania architektoniczne  dyskwalifikują go już na wstępie:
- chcemy mieć  restauracje podającą gościom alkohole a w lokalu znajduje się  jedna łazienka ( nie ma możliwości wydzielenia drugiej.  
-brak możliwości  wyznaczenia pomieszczenia zmywalni lub obróbki wstępnej (chcemy pracować na surowcach a nie półproduktach). 
- lokal nie spełnia  wytycznych budowlanych stawianych lokalom gastronomicznym (nieodpowiednia wysokość, brak  oddzielnego kanału wentylacyjnego/ lub możliwości instalacji wentylacji wyciągowej.  
- przeznaczenie lokalu: w niektórych powiatach Sanepid wymaga żeby  przeznaczeniem lokalu była usługa gastronomiczna (konieczność zmiany przeznaczenia lokalu w gminie droga przez mękę).
Ad 2 Czy jest coś co Was hamowało przed ukończeniem projektu? Czego powinienem unikać? 
- Przeinwestowanie:  Projekt przygotowany z dużym rozmachem z zastosowaniem kosztownych materiałów  wykończeniowych i drogiego wyposażenia w kuchni i sali konsumpcyjnej lokalu. 
- Niepewność  sytuacji gospodarczej i pandemicznej:  niestety nadal wielu inwestorów czeka na lepsze czasy.
AD 3 Na co najbardziej powinienem zwrócić uwagę przy wyborze biura projektowego/architektonicznego.
 Nie jestem architektem, jestem technologiem żywności podczas mojej  pracy w branży gastronomicznej widziałam wiele źle przygotowanych projektów architektonicznych . Powodem tego jest  brak odpowiedzialności za zgodność swojej pracy z prawem żywnościowym. W wyniku czego Sanepid nie chce odebrać lokalu. Biuro projektowe powinno przede wszystkim zaoferować przygotowanie projektu technologicznego kuchni, który powinien zostać zaakceptowany przez rzeczoznawcę ds. sanitarnych , który swoim podpisem potwierdzi, że rozwiązania projektu są zgodne z wytycznymi stawianymi lokalom gastronomicznym.
Warto jest  więc podjąć współpracę z  biurem lub firmą która specjalizuje się w technologii kuchni i zakładów branży spożywczej. Dlatego  szukaj twórców projektów technologicznych a nie architektów będziesz spać spokojniej. Z mojej strony mogę zaoferować usługi firmy którą stworzyliśmy w celu pomocy inwestorom takim jak ty, Zapraszamy do współpracy zamowienia@hacpasz.com.pl tel kontaktowy 512 21 12 89
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.93.74.25
Data: 2023-02-5
Czas: 07:55:00
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: OTWARCIE NOWEJ RESTAURACJI - PARę WąTPLIWOśCI I ZAPYTAń
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "otwarcie nowej restauracji - parę wątpliwości i zapytań" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Gastronomia w roku 2023    POSZUKUJE POMOCY PRZY STWORZENIU MENU ORAZ WYLICZENIU FOOD COST.   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.