![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: SANEPID DOMAGA SIę POMIESZCZENIA NA OBRóBKę MIęSA I RYB |
|||||||
|
Autor:
MATEUSZ S.D. Wypowiedzi: 1 |
Dzień dobry,
Poszukuję pomocy w sprawie wymogów sanepidu. Domagają się odrębnego pomieszczenia dla obróbki mięsa, a my nigdy tego nie mieliśmy przez 3 lata. Restauracja jest otwarta od stycznia 2019r. Kupowaliśmy piersi z kurczaka, filet z kurczaka itp. Mamy stanowisko przy którym jest zlew gdzie można je umyć i potem pokroić. Po pokrojeniu chowamy je do lodówki. Panie z sanepidu ostatnio powiedziały że źle robimy, bo powinniśmy mieć osobne pomieszczenie na obróbkę mięsa. Z tego co wiem to takie pomieszczenie jest wymagane tylko jeśli w restauracji jest robiona wstępna obróbka mięsa. Według mnie piersi kurczaka czy filet z kurczaka już przeszły wstępną obróbkę mięsa. Czy ktoś zna się na takiej sprawie? Czy mogę się odwołać do ich decyzji i uniknąć remontu restauracji i kary? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Dzień Dobry w zezwoleniu na prowadzenie działalności sanepid wpisał na jakich produktach możecie pracować . Jeżeli w zezwoleniu wpisane jest, że możecie pracować np na filetach drobiowych ale bez ich wstępnej obróbki np panierowania to oznaczałoby, że sanepid zgodził się tylko na smażenie dań z drobiu Dlatego ja bym zaczeła od analizy decyzji sanepidu i ewentualnego wyjaśnienia z sanepidem dlaczego nagle na jakieś działanie mimo wcześniejszej decyzji się nie zgadzają . Jeżeli w decyzji było zastrzeżenie,że Sanepid zgadza się tylko na obróbkę termiczną mięsa a w lokalu odbywa się jego panierowanie to wtedy uwaga sanepidu może być zasadna.
Warto jest zawsze przed rozpoczęciem działalności skorzystać z porady osób mających doświadczenie w tematyce projektów technologicznych lub przygotowaniach dokumentacji HACCP zapraszamy do współpracy w tej dziedzinie (nowe lokale, modernizacja istniejących lokali na terenie całego kraju) . Zapraszamy do współpracy i kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:51:47 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|