FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / SANEPID DOMAGA SIę POMIESZCZENIA NA OBRóBKę MIęSA I RYB
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

SANEPID DOMAGA SIę POMIESZCZENIA NA OBRóBKę MIęSA I RYB

Autor: MATEUSZ S.D.


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2022-06-01 o godzinie 15:55:55.
Dzień dobry,

Poszukuję pomocy w sprawie wymogów sanepidu. Domagają się odrębnego pomieszczenia dla obróbki mięsa, a my nigdy tego nie mieliśmy przez 3 lata. 

Restauracja jest otwarta od stycznia 2019r. Kupowaliśmy piersi z kurczaka, filet z kurczaka itp. Mamy stanowisko przy którym jest zlew gdzie można je umyć i potem pokroić. Po pokrojeniu chowamy je do lodówki. 

Panie z sanepidu ostatnio powiedziały że źle robimy, bo powinniśmy mieć osobne pomieszczenie na obróbkę mięsa. Z tego co wiem to takie pomieszczenie jest wymagane tylko jeśli w restauracji jest robiona wstępna obróbka mięsa. Według mnie piersi kurczaka czy filet z kurczaka już przeszły wstępną obróbkę mięsa.

Czy ktoś zna się na takiej sprawie? Czy mogę się odwołać do ich decyzji i uniknąć remontu restauracji i kary?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2022-07-07 o godzinie 13:15:48.
Dzień Dobry  w zezwoleniu na prowadzenie działalności  sanepid wpisał na jakich produktach możecie  pracować . Jeżeli w zezwoleniu wpisane jest, że możecie pracować np na filetach  drobiowych  ale bez ich wstępnej obróbki np panierowania to oznaczałoby, że sanepid zgodził się tylko na smażenie dań z drobiu  Dlatego ja bym zaczeła od analizy  decyzji sanepidu i ewentualnego wyjaśnienia  z sanepidem dlaczego nagle na jakieś działanie mimo wcześniejszej decyzji się nie zgadzają . Jeżeli w decyzji było zastrzeżenie,że Sanepid zgadza się tylko na obróbkę termiczną mięsa a w lokalu odbywa się jego panierowanie to wtedy  uwaga sanepidu może być zasadna.
Warto jest zawsze przed rozpoczęciem działalności skorzystać z  porady  osób mających doświadczenie w tematyce projektów technologicznych lub przygotowaniach dokumentacji HACCP zapraszamy do współpracy w tej dziedzinie (nowe lokale, modernizacja istniejących lokali na terenie  całego kraju) . Zapraszamy do współpracy i kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 06:51:47
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: SANEPID DOMAGA SIę POMIESZCZENIA NA OBRóBKę MIęSA I RYB
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "sanepid domaga się pomieszczenia na obróbkę mięsa i ryb " w grupie "forum ogÓlne"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.