TEMAT FORUM: STOłóWKI SZKOLNE WYTYCZNE W CZASIE PANDEMII |
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
|
Post 1 napisany 2021-09-07 o godzinie 07:02:26.
|
|
Witam GIS opublikował wytyczne odnośnie żywienia dzieci w szkołach posiadających własną kuchnie oraz korzystających z usług firm cateringowych warto o nich pamiętać w roku szkolnym 2021/2022. Z naszej strony proponujemy współpracę w organizacji pracy związanej z żywieniem zbiorowym w szkołach i przedszkolach: przygotowywanie projektów technologicznych, dokumentacji HACCP, szkoleń dla pracowników kuchni oraz nauczycieli wydających posiłki w salach lekcyjnych. Zapraszamy do kontaktu i współpracy HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
Wytyczne GIS stołówki szkolne
[li]Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
- Korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków lub w miarę możliwości - spożywanie ich przy stolikach z rówieśnikami z danej klasy. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.
- W przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłku.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarko-wyparzarce
- Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych.
- Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców.
- Jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, to taki sposób podawania posiłków może być kontynuowany, pod warunkiem, że naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.
- Zaleca się usuniecie dodatków (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej i wydawanie bezpośrednio przez obsługę.
- W stołówce nie zaleca się samoobsługi. Dania i produkty powinny być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/ obsługę stołówki.
[/ul]
Czy macie pytania???? zapraszam do dyskusji.........
|
| |
|
REKLAMA
|
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
|
| |
Autor:
MW
Wypowiedzi: 2 |
|
Post 2 napisany 2021-10-18 o godzinie 20:28:24.
|
|
Czy piec konwekcyjno-parowy Electrolux aos 61 w stołówce szkolnej sprawdzi się? Czy można bez obaw zakupić taki piec po generalnym remoncie?
|
| |
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
| |
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:09:00
|
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: STOłóWKI SZKOLNE WYTYCZNE W CZASIE PANDEMII
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.
Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
|
| FORUM GASTRONOMICZNE |