![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA GASTRO. POMOCY |
|||||||
Autor:
paula1112 Wypowiedzi: 1 |
witam,
otwieram przyczepę gastronomiczną, dziś złożyłam wniosek do sanepidu ale jako że covid to nie miałam możliwości zadania nurtujących mnie pytań. 1. jak wygląda sprawa ze śmieciami? mogę je zabierać pod koniec dnia do domu? czy lepiej podpisać umowę z firmą? i to samo ze ściekami? mam dostęp do wody bieżącej ale woda zużyta będzie trafiać do baniaków, mogę je później po prostu wziąć do domu? 2. czy mogę mieć lodówkę z małą półką zamrażarką? potrzebuję w niej trzymać tylko frytki 3. planuję mieć burgery i fryty, jeden okap (zwykły kuchenny) już jest po poprzednim właścicielu, jeśli dokupię drugi podobny to będzie ok? 4. w sanepidzie Pani powiedziała, że nie muszę mieć HCCAP tylko GHP, ma ktoś może wzór jak to ma wyglądać? na co jeszcze zwrócić uwagę żeby odbiór przeszedł bez komplikacji? |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
izoo Wypowiedzi: 2 |
Hej ;)
1. jak wygląda sprawa ze śmieciami? mogę je zabierać pod koniec dnia do domu? czy lepiej podpisać umowę z firmą? i to samo ze ściekami? mam dostęp do wody bieżącej ale woda zużyta będzie trafiać do baniaków, mogę je później po prostu wziąć do domu? Na śmieci musisz mieć podpisaną umowę z firmą która będzie je od ciebie odbierać. Najlepiej podpisać umowę z lokalną firmą. Oprócz tego musisz mieć umowę na wywóz zużytej frytury i tłuszczy ( o ile takie będziesz posiadać ;)) Jeśli chodzi o ścieki - możesz podpisać umowę z osobą od której wynajmujesz teren i wtedy spokojnie możesz wylewać brudną wodę do np. szamba, albo podpisać umowę ze stacją benzynową- oni maja z reguły specjalne szamba. Jeśli masz dostęp do wody bieżącej to musisz mieć jej badania - zgłoś się do wodociągów- mi takie badania zrobili bez problemu. Ważne też ze nie możesz ciągnąc tej wody zwykłym szlufek( przynajmniej mój sanepid się o to czepiał) - podzwoniłam i kupiłam ciut droższy ze wszystkimi atestami. 2. czy mogę mieć lodówkę z małą półką zamrażarką? potrzebuję w niej trzymać tylko frytki Jasne że możesz ;) - tylko gdzie będziesz trzymać mięso do burgerów? ;) 3. planuję mieć burgery i fryty, jeden okap (zwykły kuchenny) już jest po poprzednim właścicielu, jeśli dokupię drugi podobny to będzie ok? W moim sanepidzie jeden okap wystarczy - ba , Pani mi nawet powiedziała w sanepidzie ze okap to nie konieczność- ma być cos co porządnie będzie wyciągać powietrze z przyczepy- posłuchałam się i mam duży wentylator zamiast okapu :D 4. w sanepidzie Pani powiedziała, że nie muszę mieć HCCAP tylko GHP, ma ktoś może wzór jak to ma wyglądać? no i tutaj najgorsze.... Też sama to pisałam, wzory w Internecie są, ale nie są to gotowce- trzeba bardzo dużo pracy aby to zmienić. Musisz bardzo się postarać aby wgl. jakiś sensowny wzór znaleźć. Proponuję szukać GMP/GHP po tytułach rozdziałów( tytuly spokojnie znajdziesz w necie ;) na co jeszcze zwrócić uwagę żeby odbiór przeszedł bez komplikacji? Najlepiej mieć stały kontakt z sanepidem- im więcej im pytań zadasz tym mniej będziesz mieć wątpliwości ;) |
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 23 Wypowiedzi: 551 |
Dokumentacja GHP czy też HACCP tworzona dla przyczepy gastronomicznej czy food tracka różni się od tej która jest opracowana dla lokali gastronomicznych (gotowce takich HACCAPÓW znajdziesz w necie). W dokumentacji GHP powinny znaleźć się informacje na temat zasilania pojazdu w wodę oraz odprowadzenia ścieków (brudna woda z pojemników) oraz zasady korzystania z WC ( rodzaj toalet z których może korzystać pracowników gastronomii). Dobrze jest gdy elementem tego dokumentu jest opis technologii przygotowywania dań. To, że w przyczepie dania mogą być tylko z półproduktów nie znaczy, że nie da się w odpowiedni sposób opisać i uzyskać akceptacje sanepidu dla bardziej skomplikowanych dan jak na przykład kurczak carry. Dokumenty powinny być napisane w prosty sposób tak aby twój pracownik nie musiał ci zadawać tysiąca Pytań z czego i w jaki sposób przygotować dania. Dobrze jest jak w dokumentacji umieścisz instrukcje zasad pracy w rękawiczkach jednorazowych (kiedy należy je zakładać i zmieniać) wtedy twoi klienci nie uciekną na widok pracownika grzebiącego w śmieciach w rękawiczkach w których wcześniej nakładał burgery (przypadek autora). ... Jedna lodówka do wszystkiego oczywiście, że tak., ważna jest organizacja przechowywania w niej produktów dlatego wyznaczasz i pilnujesz, żeby każdy z produktów przechowywany był na innej półce ( mięso. warzywa. dodatki). Dużą lodówka w kącie przyczepy lub food tracka to złote rozwiązanie dla jej/jego właściciela. W poprzedniej wypowiedzi dużo jest informacji na temat podłączenia przyczepy do wody. Pamiętajcie jednak o tym, że w przyczepie czy food traku obok zlewozmywaka musi być umywalka ( na braku dwóch punktów mycia wysypują się wszyscy którzy kupują stare przyczepy z ODBIOREM). Przy kranach musi być podgrzewacz wody lub terma. Nie akceptujcie pojemników na grzaną wodę mieszaną ani grawitacyjnego zbiornika do mycia rąk takie rozwiązania odeszły w przeszłość a ich stosowanie grozi konsekwencjami (nie mówimy o mandacie 500 zł). Chcesz posiadać food tracka lub przyczepę a nie masz pomysłu jak się do tego zabrać zgłoś się do nas. Pomożemy w przygotowaniu pojazdu do odbioru przez Sanepid : dokumentacja GHP lub HACCP, ustalenie menu zgodnego z wytycznymi Sanepidu, przygotowanie wniosku do Sanepidu. Dane do kontaktu HACPASZ Hanna Półtorak zamowienia@hacpasz.com.pl
|
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.84 Data: 2025-06-15 Czas: 01:55:48 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|