FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRąD W FOOD TRUCKU
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRąD W FOOD TRUCKU

Autor: Foodtruck2020


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2019-12-27 o godzinie 18:47:59.
Witam. Planuję otworzyć swój food truck z pizzą na sezon 2020. Wiem że nie zawsze podłączenie do sieci elektrycznej jest możliwe i w takim przypadku niezbędne są akumulatory lub generator. Chcialbym się dowiedziec ile akumulatorów o łącznej pojemności bym potrzebował aby zasilać około 10h dziennie:
- witrynę grzewczą 800-1000w ale działającą na około połowie maksymalnej mocy
- małą lodówkę lub dwie
- małą zamrażarkę
- okap w przypadki uzywania frytkownicy
- światło w godzinach wieczornych
- gniazdko awaryjnie do ładowania telefonu
A może generator będzie korzystniejszym rozwiązaniem? Wiem ze w przypadku akumulatorów będę potrzebował również przetwornicy na 230V ale nie wiem jakie straty ona generuje i na jak długi czas pracy w.w. urządzeń pozwoli. Frytkownicę i piec do pizzy będę miał raczej napewno gazowe, więc tutaj odpada problem prądu. Proszę o pomoc forumowiczów i pozdrawiam!
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak
forumforumforumforumforum

Tematy: 8
Wypowiedzi: 474
Post 2 napisany 2020-01-07 o godzinie 16:09:42.
Lepiej podłączyć się pod generator prądu (nalezy upewnić się,ze hałas nie będzie przeszkadzał sąsiadom). Akumulatory musisz gdzieś przechowywać a w gastronomii mobilnej nie ma na to miejsca. Jezeli frytkownicę i piec do pizzy będziesz mieć gazowy to pobór mocy nie będzie  badzo duży.
 
Autor: smakoszek
forumforum

Wypowiedzi: 84
Post 3 napisany 2020-02-24 o godzinie 10:09:04.
Możesz skorzystać z dodatkowego źródła zasilania, są firmy jak http://serwerownie.com.pl/ gdzie kompleksowo obsługują w tym zakresie.
 
Prąd w food trucku
Autor: Damian1986


Tematy: 4
Wypowiedzi: 8
Post 4 napisany 2020-03-20 o godzinie 10:41:37.
To sobie wybrałeś sezon na koronowirusa :)  

Wiem ze w przypadku akumulatorów będę potrzebował również przetwornicy na 230V ale nie wiem jakie straty ona generuje i na jak długi czas pracy w.w. urządzeń pozwoli


masz tutaj kalkulator 
http://energia.nexun.pl/kalkulator/oblicz4.php

Ja bym zrobił całą instalację na akumulatorach . Na agregacie jest za głośno chyba że jakieś  wyciszone  hondy które kosztują z 6 tysięcy ale to i to pozostaje kwestia spalin chłodzenia agregatu itd . One też nie są ciche .
 
Prąd w food trucku
Autor: Damian1986


Tematy: 4
Wypowiedzi: 8
Post 5 napisany 2020-03-20 o godzinie 13:41:26.
- małą lodówkę lub dwie
- małą zamrażarkę
- okap w przypadki uzywania frytkownicy
- światło w godzinach wieczornych


- okap w przypadki uzywania frytkownicy
- światło w godzinach wieczornych
- gniazdko awaryjnie do ładowania telefonu




Dodam jeszcze . 



Za mało informacji podałeś 



Przykładowo wypisze w opcji energooszczędnej :



Lodówka - 63 W

Zamrażarka  skrzyniowa 197 l - 82 W

Okap hmm to zależy ile ma wyciągać przykład taki 1400m3/h z regulacją 3 biegową ( trochę słaby ale na jedną frytkę dwukomorową może wystarczy , do smażenia burgerów minimum 2000m3/h im więcej tym lepiej ) - 70W 

światło w godzinach wieczornych można zastosować ledy tylko trzeba zwrócić uwagę na fakt barwy . Jak będzie to światło zimne to długo nie porobisz ze względu na samopoczucie tak samo jak będzie to zbyt ciepłe to będzie cię usypiać + - wstawisz leda na całą długość auta ( to też zależy jakie masz auto przyjmijmy że masz sprintera maxa ona ma pake 4,2 metra - 15W



63+ 82+ 70 + 15 = 230 W na godzinę 



akumulator 220 amperogodzin utrzyma ci to wszystko na 10 godzin 



Trzeba brać pod uwagę  to że rozładujesz akumulator do zera co za tym idzie jego żywotność się skraca

 Projektowa ilość cykli życia:

 400 cykli przy rozładowaniu 80%; 

600 cykli przy rozładowaniu 50%; 

1500 cykli przy rozładowaniu 30%

jak wsadzisz  2 akumulatory połączonych odpowiednio na przetwornicy powinno dać 600 cykli czyli 2 lata . Mówię tutaj +- bo nie chodzi oświetlenia czy wentylator do wyciągu przez pełne 10 godzin  

Wiadomym faktem jest to że nie włożysz zwykłego akumulatora ołowiowego tylko to musi być przykładowo  AMG jak dobrze poszukasz jednego  kupisz za 1500zł 

przykładowy taki akumulator ma wymiary :

Wymiary (długość x szerokość x wysokość): 522 x 238 x 240 mm
Waga: 65 kg

PS. 
 witrynę grzewczą 800-1000w ale działającą na około połowie maksymalnej mocy


zapomnij :)  taka witryna ugryzie ci 
2.4 h z akumulatora 220 amperogodziny :) 




To co napisałem jest tylko poglądowe jak ktoś planuje poważnie zrobić coś takiego musi zgłębić podstawy . Mam nadzieję że pomogłem nakierować osoby szukające na odpowiedni tor . 
 
Autor: martines444


Wypowiedzi: 3
Post 6 napisany 2020-03-26 o godzinie 20:01:01.
Tak jak kolega napisał witrynę sobie daruj. To nie jest sprzęt na akumulator. 
Co do lodówki to sugerowałbym przelicznik 1L na 1W więc lodówka 100L bedzie miała ok. 100W+-. 
Na wszystkie drobne sprzęty (z lodówkami) musisz liczyć mniej więcej 300W poboru. 
300W/12V=25A co daje 25Ah poboru przez godzinę. 
Licząc ok 25% strat jakie zje przetwornica musisz liczyć pobór na ok. 32Ah, Licząc że za każdym razem nie rozładujesz akumulatora do zera bo po kilku takich cyklach go zabijesz, potrzebujesz akumulatora żelowego o pojemności ok 400-450Ah. 
Co do tematu generatora. Są gotowe rozwiązanie wyciszonych generatorów do food trucków ale to już historia na grubą kasę. Więc jeśli masz wolne fundusze to jak najbardziej generator.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.233.239.102
Data: 2020-03-31
Czas: 12:47:34
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRąD W FOOD TRUCKU
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "prąd w food trucku" w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Sanepid - oddanie lokalu    Frytkownica Gazowa   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.