![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: POSTóJ NA PARKINGU ORAZ OPłATA TARGOWA |
|||||||
|
Autor:
Szlakowskaz Wypowiedzi: 1 |
Witam,
interesuje mnie dwie kwestie, na które nie mogę otrzymać jednoznacznej odpowiedzi 1) sprawa legalności działalności food trucka na tradycyjnym parkingu. Czy mając pozwolenie właściciela parkingu jestem zobowiązany do przestrzegania jakiś dodatkowych przepisów prawa? oraz spełniania wymogów/opłat? np. dzierżawiony parking od gminy przez znajomego, uzgodnienie z nim np. stawki za dzień postoju i działanie na terenie tegoż parkingu. Czy nie ma przeciwskazań ku temu? 2) kwestia opłaty targowej - dalej nie wiem, czy jestem usługodawcą czy sprzedawcą? i czy opłata targowa mnie dotyczy jak serwuje dania w food trucku? (powiedzmy o naleśnikach - przygotowanie i sprzedaż). Będę wdzieczny za pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na powyższe pytania |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Postój Jezeli masz zgodę administratora parkingu na postój na nim (zgoda powinna być wyrażona w postaci umowy pomiędzy wami) to nie jestes zobowiązany do jakiśc dodatkowych opłat.
Opłata targowa - Jezeli organizator targu wymaga opłat za stanie na danym terenie zgodnie z wskazanym przez niego taryfikatorem to jak najbardziej musisz taką opłatę uiścić jako sprzedawca (sprzedajesz wytworzone przez siebie produkty). Wymagania prawne - Podstawą do funkcjonowania twojej działalności to odbiór przez Państwową Inspekcję Sanitarną twojego food tracka. Odbiór po uzgododnieniu terminu odbywa się w stacji sanitarnej na terenie, której prowadzisz działalność. Podstawą do ustalenia terminu spotkania z inspekcją jest złożenie wypełnionego wniosku o wpis i zatwierdzenie przez Sanepid. Warunkiem uzyskania zgody na prowadzenie działalności jest przedstawienie opracowanej dokumentacji HACCP lub Dobrej Praktyki Produkcyjnej, deklaracji o świadomości,że jako pracownik gastronomii korzystasz wyłącznie z toalet przeznaczonych dla pracowników sektora spożywczego (umowa ze sklepem spożywczym, lokalem gastronomicznym, dzierżawa toalety). POzdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ - dokumentacja HACCP dla gastronomii mobilnej i lokali gastronomicznych - projekty technologiczne pojazdów gstronomicznych i lokali - wypposażenie w sprzęt i meble - szkolenia BHP |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 05:47:23 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|