FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZYGOTOWANIE DO ODBIORU SANEPIDU.
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZYGOTOWANIE DO ODBIORU SANEPIDU.

Autor: Asterat


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2019-03-03 o godzinie 15:52:44.
Dzień dobry!

W ciągu kilku następnych dni spodziewam się kontroli sanepidu w celu odbioru lokalu. Do tej pory lokal serwuje w ramach poczęstunku napoje butelkowane, podawane w jednorazowych naczyniach. Chcąc możliwie najlepiej przygotować się na kontrolę zostało mi kilka pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi: 

- czy półprodukty muszą zostać usunięte z lokalu? Mam na myśli cytryny i limonki.
- czy deski do krojenia oraz noże muszą wyglądać na/ być nieużywane?
- czy ekspres do kawy podłączony do źródła wody ma być nieużywany?
- czy wyparzarko-zmywarka ma również być nieużywana?
- czy dystrybutor wody podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany?
- czy ekspres do kawy podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2019-03-05 o godzinie 10:33:55.
Jezeli to odbiór lokalu przez sanepid  (pierwsza wizyta) to wtedy

 Czy deski do krojenia oraz noże muszą wyglądać na/ być nieużywane? : Najlepiej jak są nieużywane (brak odbarwień i cięci nożem). Jezeli twoje deski mają znamiona używania najlepiej schowaj je na odbiór
- czy ekspres do kawy podłączony do źródła wody ma być nieużywany? _ Ma być czysty (brak fusów, brak świezej kawy), nikt nie zabrania instalowania używanego sprzetu ale jego stan techniczny i czystość jest istotna podczas odbioru
- czy wyparzarko-zmywarka ma również być nieużywana?.  Zmywarko-wypażarka podobnie jak ekspres musi być czysta i odkamieniona. nie powinno być w niej naczyń
 czy dystrybutor wody podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany? _ Tak ja i pozostały sprzęt musi być czysty i odkammieniony
Spójrz globalnie  na lokal 
- upewnij się czy na ścianach i podłodze nie ma śladów uszkodzeń i spękań

- blaty robocze nie są uszkodzone, odparzpne
- lampy wyposazone są w klosze lub nie tłukące żarówki
Jezeli  na obszarze baru (nie mówimy o strefie dla gości) masz uchylne okna musisz je zabezpieczyć siatkami uniemożliwiającymi dostanie się do wnętrza owadów.
Pamiętaj, że na dzien odbioru musisz dysponować
- aktualnymi wynikami badania wody
- umową najmu/własności lokalu uwzgledniającą usuwania odpadów (lub musisz mieć umowę z firmą usuwającą odpady)
- dokumentacją Dobrej Praktyki produkcyjnej i Higienicznej lub pełną dokumentacją HACCP ( w zalezności od województwa mogą być różne wymagania dotyczące zakresu dokumentacji).
W razie pytań napisz poltorak@haccp-gmp.home.pl lub zadzwon 503 95 82 93, 512 21 12 89
Uwaga 25.03.2018 w Warszawie odbywać się będzie szkolenie dla osób zainteresowanych rozpoczeciem działalności gospodarczej na które serdecznie zapraszam. Szczegóły dotyczące szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 3 napisany 2019-05-02 o godzinie 07:32:16.
Jezeli chodzi o szkolenia dla gastronomii zapraszamy do kontaktu mail poltorak@haccp-gmp.home.pl lub na faceboku znajdziesz informację o planowanych szkoleniach (najbliższe w maju) pozdrawiam  Hanna Półtorak HACPASZ
 
Autor: basiap


Wypowiedzi: 12
Post 4 napisany 2020-02-20 o godzinie 09:07:05.
No tak, ogólnie przed odbiorem wszytski urządzenia powinny być wyczyszczone. Polecam środki czystości m.in. dla gastronomii Voigt linia Horecaline https://www.voigt.pl/pl/produkt/linia_produktow/17,opis_linii,horecaline
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:46:42
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZYGOTOWANIE DO ODBIORU SANEPIDU.
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przygotowanie do odbioru sanepidu." w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.