![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYGOTOWANIE DO ODBIORU SANEPIDU. |
|||||||
|
Autor:
Asterat Wypowiedzi: 1 |
Dzień dobry!
W ciągu kilku następnych dni spodziewam się kontroli sanepidu w celu odbioru lokalu. Do tej pory lokal serwuje w ramach poczęstunku napoje butelkowane, podawane w jednorazowych naczyniach. Chcąc możliwie najlepiej przygotować się na kontrolę zostało mi kilka pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi: - czy półprodukty muszą zostać usunięte z lokalu? Mam na myśli cytryny i limonki. - czy deski do krojenia oraz noże muszą wyglądać na/ być nieużywane? - czy ekspres do kawy podłączony do źródła wody ma być nieużywany? - czy wyparzarko-zmywarka ma również być nieużywana? - czy dystrybutor wody podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany? - czy ekspres do kawy podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Jezeli to odbiór lokalu przez sanepid (pierwsza wizyta) to wtedy
Czy deski do krojenia oraz noże muszą wyglądać na/ być nieużywane? : Najlepiej jak są nieużywane (brak odbarwień i cięci nożem). Jezeli twoje deski mają znamiona używania najlepiej schowaj je na odbiór - czy ekspres do kawy podłączony do źródła wody ma być nieużywany? _ Ma być czysty (brak fusów, brak świezej kawy), nikt nie zabrania instalowania używanego sprzetu ale jego stan techniczny i czystość jest istotna podczas odbioru - czy wyparzarko-zmywarka ma również być nieużywana?. Zmywarko-wypażarka podobnie jak ekspres musi być czysta i odkamieniona. nie powinno być w niej naczyń czy dystrybutor wody podłączony do stałego źródła wody musi być nieużywany? _ Tak ja i pozostały sprzęt musi być czysty i odkammieniony Spójrz globalnie na lokal - upewnij się czy na ścianach i podłodze nie ma śladów uszkodzeń i spękań - blaty robocze nie są uszkodzone, odparzpne - lampy wyposazone są w klosze lub nie tłukące żarówki Jezeli na obszarze baru (nie mówimy o strefie dla gości) masz uchylne okna musisz je zabezpieczyć siatkami uniemożliwiającymi dostanie się do wnętrza owadów. Pamiętaj, że na dzien odbioru musisz dysponować - aktualnymi wynikami badania wody - umową najmu/własności lokalu uwzgledniającą usuwania odpadów (lub musisz mieć umowę z firmą usuwającą odpady) - dokumentacją Dobrej Praktyki produkcyjnej i Higienicznej lub pełną dokumentacją HACCP ( w zalezności od województwa mogą być różne wymagania dotyczące zakresu dokumentacji). W razie pytań napisz poltorak@haccp-gmp.home.pl lub zadzwon 503 95 82 93, 512 21 12 89 Uwaga 25.03.2018 w Warszawie odbywać się będzie szkolenie dla osób zainteresowanych rozpoczeciem działalności gospodarczej na które serdecznie zapraszam. Szczegóły dotyczące szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Jezeli chodzi o szkolenia dla gastronomii zapraszamy do kontaktu mail poltorak@haccp-gmp.home.pl lub na faceboku znajdziesz informację o planowanych szkoleniach (najbliższe w maju) pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ
|
||||||
|
Autor:
basiap Wypowiedzi: 12 |
No tak, ogólnie przed odbiorem wszytski urządzenia powinny być wyczyszczone. Polecam środki czystości m.in. dla gastronomii Voigt linia Horecaline https://www.voigt.pl/pl/produkt/linia_produktow/17,opis_linii,horecaline
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:46:42 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|