![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: NOWY LOKAL - BAR - POMOC |
|||||||
|
Autor:
Sylwia77 Wypowiedzi: 1 |
Cześć,
Mam nadzieję, że trochę mi rozjaśnicie pewne kwestie. Chcę otworzyć bar/pub bez kuchni, sam alkohol. W lokalu znajduje się wentylacja.. Czy w takim wypadku muszę tylko zatrudnić firmę, która mi go sprawdzi i ewentualnie naprawi ? Na co muszę zwrócić uwagę i o czym pamiętać ? Wiadomo odbiór sanepidu i koncesja, ale pomijając to jest jeszcze odbiór przeciwpożarowy i BHP. BHP to ingerencja w projekt technologiczny czy sama pieczątka ? jak to wygląda dokładnie. Dziękuję bardzo za pomoc, Pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam jezeli w lokalu nie będzie obróbki tylko sam alkohol i ewentualnie zimne przekąski wystarczy wentylacja grawitacyjna (uwaga dla sanepidu musi byc przedstawiona ekspertyza kominiarska potwierdzajaca drożnośc wentylacji). W celu uniknięcia problemów z odbiorem (kwestionowania ustawień sprzętów, zlewów itp) warto zlecić przygotowanie projektu technologicznego pod którym podpisuje się rzeczoznawca ds. Sanepid. Na odbiór będziesz potrzebować również dokumentacji Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP) lub pełnej dokumentacji HACCP (różnie w róznych Sanepidach warto zapytać się jaki zakres dokumentacji musisz opracować dla twojego Sanepidu).
P0zdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ - projekty technologiczne lokali - dokumentacja GMP/GHP, dokumentacja HACCP - szkolenia BHP (stacjonarne, online) zapraszamy do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
zembaty Wypowiedzi: 9 |
To zależy gdzie masz ten lokal usytuowany. Jeśli w budynku spółdzielni/wspólnoty mieszkaniowej to poproś w administracji o potwierdzoną kopię przeglądu dla danego lokalu. Robienie takich przeglądów leży w obowiązku zarządcy obiektu i oni to robią. Jeśli to jakiś wolnostojący obiekt a jego właściciel przeglądów nie robił to musisz wziąć tzw. kominiarza z uprawnieniami. Jeśli nie ma w lokalu gotowania czy ogólnie spalania gazu/drewna to bez problemu podbije Ci to co potrzeba ;)
O jakimś odbiorze p.poż pierwsze słyszę. Budynek/obiekt od zbudowania musi te normy spełniać, więc nie zaprzątaj sobie tym głowy. Tym bardziej "odbiorem BHP", bo nie ma czegoś takiego, elementy BHP występują przy odbiorze sanepidowskim. Kolejna sprawa: książka "dobrej praktyki GHP", sanepidzielce wymyśliły sobie coś takiego, to fakt. Nie płać za to jakimś "fachowcom", przejdź się po podobnych lokalach, jak Twój i znajdź dobrą duszę, która pozwoli Ci swój skserować czy przepisać. Ja np. swoją dostałem kupując przyczepę gastro i skserowałem zakrywając stare pieczątki i podpis właściciela. Przeszło. Szkolenie GHP: nie daj się oszukać, ci "fachowcy-szkoleniowcy" nie poinformują Cię, że wystarczy jedno szkolenie dla Ciebie jako właścicielki firmy a Ty potem możesz przeszkolić i tysiąc pracowników za darmo. Ogólnie ceny na rynku sięgają 250zł za jedno szkolenie, ja znalazłem LEGALNE za 50 zł. Ogólnie szukaj BYŁEGO pracownika sanepid, jeśli chcesz w tym samym powiecie się szkolić, albo dojedź sama do sąsiedniego powiatu i ostro negocjuj. Oni (pracownicy czynni sanepid) mają zakaz robienia szkoleń w tym samym powiecie, w którym pracują ale w sąsiednim już mogą. Bardzo ochoczo przyjeżdżają doliczając bajońskie sumy za dojazd. Ogólnie nie daj się! Powodzenia. |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Zgadzam się nie nalezy zawierzać pseudofachowcom, bo pomoc ich może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Równiez uważam, że nikt tak dobrze nie wyjasni zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej ( w skrócie GMP/GHP) oraz systemu HACCP jak pracownik Sanepidu. Swojego czasu uczestniczyłam w szkoleniach organizowanych przez jedną ze stacji WSSE i były to szkolenia, które pomogły mi zarówno w tworzeniu projektów technologicznych jak również w tworzeniu dokumentacji HACCP. Uwagi Sanepidu podczas odbiorów moich lokali zawsze biorę do serca i pamietam o nich w mojej pracy przy uruchamianiu kolejnej gastronomii Nie moge jednak zgodzić się z wypowiedziom przedmowcy w całości, a ponieważ to forum chciałabym zabrać w paru kwestiach głos:
Odbiór PPOŻ bedzie potrzebny w następujących przypadkach: - jezeli zmieniasz przeznaczenie lokalu np ze przychodni, bibloteki, salony fryzjerskiego na lokal gastronomiczny i wymaga takiej zmiany twój Sanepid (warto dopytać się o to) - w przypadku dzierżawy lokali będacych we władaniu miast lub gmin . W większości przypadków rzeczywiście wystarczy umowa najmu lokalu - Odbiór BHP to nadinterpretacja przepisów, bo nie ma wymogu podpisania projektu przez rzeczoznawcę BHP. - dokumentacja HACCP lub dokumentacja GMP/GHP:uwaga w różnych powiatach wymagana jest: - pełna dokumentacja HACCP - na dzień odbioru dokumentacja GMP/GHP (dobra praktyka produkcyjna i Higieniczna), lub w przypadkach wyłącznie dystrybucji żywności dokumentacja GHP (Dobra Praktyka Higieniczna). Jezeli masz dobrze opracowaną dokumentację opisującą to co robisz w swoim lokalu lub pojeździe ( zasady pracy w lokalu, organizacja dostaw i zasady przygotowywania posiłków lub napojów, harmonogramy i instrukcje prac porządkowych, zasady kontroli wewnętrznej) nie musisz tłumaczyć i szkolić swoich pracowników ponieważ wystarczy, że zapoznają się z zapisami i zasada wypełnienia formularzy. Nie ma gorszego szkodnika w lokalu jak niedopasowana dokumentacja , trudne do prowadzenia formularze i karty kontrolne. Jezeli znajdziesz kogoś kto ci użyczy swoją dokumentację to pamietaj przejrzyj ją i sprawdź czy nie nalezy w niej coś zmienić. amietaj o tym, że Sanepid od pewnego czasu czyta zapisy w dokumentacji a nie tylko zalicza jej obecność na odbiorze ( sama tego doświadczyłam i wiem to od osób dla których dokumentacje przygotowywałam) Wiem o tym,że w tym roku pojawiły się mandaty za nie prowadzenie zapisów stworzonej dokumentacji (uwaga nawet w przypadku trudno uchwytnej gastronomii mobilnej). Uwaga to nie "sanepidzielce " wymyśliły wymóg dokumentacji Dobrej Praktyki produkcyjnej i Higienicznej a przepisy prawa , które zaczeły obowiązywać przy wejściu Polski do UE Szkolenie GHP : "nie daj się oszukać" zgodnie z obecnymi przepisami szkolenie z zakresu Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (uwaga prawidłowy skrót GMP/GHP a nie GHP) nie jest obowiązkowe, choć ja zawsze polecam poszerzenie wiedzy właściceli czy pracowników gastronomii w zakresie wytycznych obowiązujących przepisów, zasad przechowywania żywności i przygotowywania dań oraz prac porzadkowych w lokalu i wymagań stawianym pracownikom. Szkolenie BHP: wymagane dla każdego pracownika pracującego na etat oraz dla właściceli/ kierowników lokali gastronomicznych ( w tym gastronomii mobilnej) ponieważ właściel lub kierownik ma zapewnić bezpieczenstwo swoim pracownikom i warto żeby trochę wiedzy na ten temat posiadał uczestnicząc w odpowiednich szkoleniach BHP. Podsumowując możesz sama przebrnąć przez zapisy prawa i wytyczne Sanitarne lub zlecić to fachowcom a sama zastanowić się jak zareklamować swój lokal i zyskać klientów. Wybór oczywiście nalezy do ciebie. Pozdrawiam i życze powodzenia Hanna Póltorak |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:46:48 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|