FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / SCHłADZANIE ZUP I SOSóW
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

SCHłADZANIE ZUP I SOSóW

Autor: pional


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2017-11-29 o godzinie 08:40:30.
Witam. Prowadzę gastronomię od 7 lat ale ostatnio mam problem z sanepidem. Chodzi o schładzanie zup i sosów. Babka na kontroli powiedziała, że muszę schładzać zupy i sosy w łaźni wodnej. Ja gotuję zupy dwa garnki po 35 litrów i są one wydawane do bemara i sprzedawane tego samego dnia. Schłodzenie takiego garnka zupy w łaźni wodnej zajęłoby chyba ze dwie godziny i wymagałoby chyba z 300 litrów zimnej wody. Jak się do tego odnosicie? Bardzo proszę o porady, bo uważam to za rzecz niewykonalną.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: smakoszek
forum

Wypowiedzi: 49
Post 2 napisany 2017-12-14 o godzinie 11:49:47.
Naprawdę jest to aż takie przewinienie? Wydaję się lekko absurdalne, ale jestem skłonny w to uwierzyć...
 
Autor: Edith


Wypowiedzi: 6
Post 3 napisany 2018-04-21 o godzinie 20:15:57.
Wszędzie jest to samo. Chodzi o to, że gorąca zupa w bemarze może stać max 2 godziny. Trzeba schłodzić, a później podgrzać. Ja mam szokówkę ale to nie rozwiązuje sprawy schładzania zup w takich ilościach. Mieści się 5  GN 1/1 i to niskich bardzo. O schłodzeniu zupy zapomnij.
Kiedyś podpowiedziano nam, żeby zamrozić 1,5 butelki PET i wkładać, aby schłodzić ale już się z tego pomysłu wycofali.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.198.122.70
Data: 2018-04-23
Czas: 03:59:27
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: SCHłADZANIE ZUP I SOSóW
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "schładzanie zup i sosów" w grupie "haccp gmp ghp"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zielona część pora - wyrzucać?    Piwowarzy z Ukrainy   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.