![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: FOOD TRUCK - JAK ZACZ±æ... |
|||||||
|
Autor:
jakunowa Wypowiedzi: 1 |
Cze¶æ,
ostatni taki post jest sprzed 2 lat. Wiêc mam pytanie czy co¶ siê zmieni³o odno¶nie odbioru sanepidu, i przestrzegania norm? Czy lepiej jest kupiæ samochód juz przystosowany z odbiorem sanepidu czy mo¿e puste auto i oddaæ odpowiedniej firmie w celu przerobienia i przystosowania? Planuje rozpoczêcie dzia³alno¶ci wiêc by³bym wdziêczny za odpowiedzi pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam wiêkszo¶æ opisanych na forum wytycznych nie uleg³o zmianie mo¿na ¶mia³o siê do nich odnie¶æ przy przygotowywaniu siê do prowadzenia dzia³alno¶ci. Z mojej strony zwracam uwagê na to, ¿e w food tracku musz± znale¶æ siê minimum 2 punkty mycia: umywalka i zlew wyposa¿one w oddzielne baterie zasilane ciep³± i zimn± wod± (mog± byæ dwie komory zlewozmywaka i dwie baterie). Niektóre stacje powiatowe SANEPID wymagaj± jeszcze trzeciej komory na prace porzadkowe (bardzo rzadko ale warto t± kwestiê wyja¶niæ przed odbiorem)
17.05.2017 w Warszawie odbêdzie siê kolejna edycja szkolenia Moja gastronomia od czego zacz±æ po¶wiêcona zagadniemiom zwi±zanym z przygotowaniem siê do prowadzenia dzia³alno¶ci, wyposa¿enia kuchni lokali i pojazdów gastronomicznych oraz wielu innym ciekawym zagadnieniom. Serdecznie zapraszam a zainteresowanych udzia³em prosze o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl pozdrawiam Hanna Pó³torak HACPASZ |
||||||
|
Autor:
Ania_HACCP Wypowiedzi: 13 |
Cze¶æ.
Dzisiaj pó¼nym wieczorem na swoim blogu www.haccpdlaciebie.pl umiêszczê wpis o tym jakie wymagania sanitarne i bhp powinien mieæ food truck- czyli co powinien mieæ, ¿eby Sanepid auto zatwierdzi³ |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Witam na forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtuj±ce cie pytania po co szukaæ gdzie indziej.............
W ka¿dym food tracku musi znale¶c siê - k±cik sanitarny: szafka ubraniowa, zlew i umywalka zasilana ciep³± i zimn± wod±. Woda musi byæ pompowana pod ci¶nieniem bo inaczej ani podgrzewacz przep³ywowy ani bojler nie bêd± pracowaæ a wodê ciepl± w foodtracku musi byæ - szafki z materia³ów ³atwo zmywalnych najlepiej wszystkie zamykane - pozosta³e wyposa¿enie w zale¿no¶ci od tego co bêdziesz w food traku robiæ. Je¿eli bêdziesz przygotowywaæ dania na gor±co nad urz±dzeniami grzejnymi musi byæ okap Je¿eli jeste¶ zainteresowany szczegó³ami dotycz±cymi organizacj± pracy w food tracku, jego wyposa¿enia, zasilaniem w wode zapraszam na szkolenie Moja gastronomia, które odbêdzie sie w Warszawie 06.06.2017. Szczegó³y dotycz±ce szkolenia pod mailem poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
gizmowa Wypowiedzi: 5 |
okapy, sprzêty grzewcze , meble zobacz sobie w Gort, to polska Fabryka z Bia³egostoku, produkuj± w³a¶nie sprzêt do gastronomii http://gort.pl/
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
27.10.2017 w Warszawie odbywaæ siê bêdzie kolejna edycja szkolenia Moja gastronomia od czego zaczaæ: otwieram lokal gastronomiczny do udzia³u w którym serdecznie zapraszamy Odpowiem na pytania nurtuj±ce Pañstwa na forum i inne zwi±zane z Pañstwa planami. Czekam na zg³oszenia na szkolenia Hanna Pó³torak poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
|
Autor:
karl Wypowiedzi: 1 |
Witam Chcia³bym zapytaæ w³a¶cicieli Food Trucków o zatwierdzenie przez sanepid.Mam zamiar otworzyæ i bylem dzisiaj w sanepidzie i Pani powiedzia³a ze definitywnie nie mo¿e byæ woda w baniakach tylko stale przy³±cze do wody.Jak to obej¶æ??????Pani chyba nie rozumie co to jest obwo¼na gastronomia:)
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Witam tak to jest z sanepidem , w niektórych baniaki przechodz± bez problemu a w niektórych (Kielce, Katowice, Gdañsk) jest z tym problem rozwi±zania s± dwa:
1. Ne raz ju¿ w s±siednim powiecie sanepid bez problemu wyra¿a zgodê na stosowanie baniaków w food trackach warto jest zaci±gn±æ jêzyka i za³o¿yæ dzia³alno¶æ gospodarcz± w powiecie, w którym o tak± zgodê nie jest trudno. Problem trzeba znale¶æ adres (mo¿e byæ wiritualalny) pod którym taka dzia³alno¶æ powstanie 2. Sta³e pod³±czenie wody musi byæ w obiektach, które w jednej lokalizacji znajduj± siê d³u¿ej ni¿ 24 godziny, nale¿y zg³osiæ swoj± dzia³alno¶æ w ten sposób, ¿eby unikn±æ domniemania sta³ego miejsce postoju tzn na dzieñ odbioru powiedzieæ, ze planowana jest dzia³alno¶æ w kilku lokalizacjach oraz imprezach plenerowych na terenie ca³ego kraju, dlatego nie jest mo¿liwe pod³±czenie pojazdu na sta³e w jednym miejscu. Bardzo czêsto pomagam klientom w przygotowaniu pojazdu do odbioru i uda³o mi siê odebraæ food tracki i i przyczepy w powiatach, w których wymagano sta³ego ,pod³±czenia wody u¿ywaj±c takiego argumentu. Na pewno kluczem do sukcesu jest poprawnie przygotowana dokumentacja HACCP konkretnie pod tak± dzia³alno¶æ ( odpadaj± gotowe i tak zwane tanie HACCAPy zawieraj±ce ogólne zapisy). POzdrawiam Hanna Pó³torak poltorak@haccp.gmp.home.pl P.S Jak dobrze przygotowaæ siê do sezonu? Zapraszam na szkolenie po¶wiêcone zagadnieniom zwi±zanym z rozpoczêciem dzia³alno¶ci gastronomicznej, które odbywaæ siê bêdzie 10.01.2018 w Warszawie. Zgloszenia na szkolenie i wszystkie ingformacjie dotycz±ce jego realizacji udzielane s± mailowo poltrak@haccp-gmp.home.pl oraz telefonicznie 512 21 12 89, 503 95 82 93 |
||||||
|
Autor:
JacekPlacek Wypowiedzi: 3 |
HACPASZ Hanna Pó³torak napisa³(a) w dniu 2017-05-04 o godzinie 12:17:50: Witam wiêkszo¶æ opisanych na forum wytycznych nie uleg³o zmianie mo¿na ¶mia³o siê do nich odnie¶æ przy przygotowywaniu siê do prowadzenia dzia³alno¶ci. Z mojej strony zwracam uwagê na to, ¿e w food tracku musz± znale¶æ siê minimum 2 punkty mycia: umywalka i zlew wyposa¿one w oddzielne baterie zasilane ciep³± i zimn± wod± (mog± byæ dwie komory zlewozmywaka i dwie baterie). Niektóre stacje powiatowe SANEPID wymagaj± jeszcze trzeciej komory na prace porzadkowe (bardzo rzadko ale warto t± kwestiê wyja¶niæ przed odbiorem) 17.05.2017 w Warszawie odbêdzie siê kolejna edycja szkolenia Moja gastronomia od czego zacz±æ po¶wiêcona zagadniemiom zwi±zanym z przygotowaniem siê do prowadzenia dzia³alno¶ci, wyposa¿enia kuchni lokali i pojazdów gastronomicznych oraz wielu innym ciekawym zagadnieniom. Serdecznie zapraszam a zainteresowanych udzia³em prosze o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl pozdrawiam Hanna Pó³torak HACPASZ |
||||||
|
Autor:
JacekPlacek Wypowiedzi: 3 |
Dzieñ dobry, otwieram pierwszy raz foodtrucka i muszê zrobiæ w nim meble. Mam dwa pytania. Pierwsze dotycz±ce szafki bhp. Czy mo¿e byæ ona z drewna i jak du¿a powinna byæ. Przyczepka ma 2 na 3 metry, wiêc muszê siê z ograniczeniami przestrzeni liczyæ. Czy w szafce wystarczy miejsce na ubrania, czy powinno siê znale¼æ te¿ miejsce na wiadro, mopa itd. Generalnie, czy meble mog± byæ z p³yty meblowej a blaty drewniane? Wiem te¿, ¿e pó³ki powinny byæ zamykane, ale czy mo¿na zrobiæ tak, ¿eby tylko po³owa by³a zamykana? Prawdê mówi±c to du¿a niedogodno¶æ. Nie wyobra¿am sobie, ¿eby kto¶ siêgaj±c po kolejny kubek do napoju za ka¿dym razem odsuwa³ drzwiczki.
Wyja¶niê, ¿e zajmowaæ siê bêdê g³ównie sprzeda¿± napojów robionych z pó³produktów oraz mo¿e jakie¶ drobne lody, czy przek±ski. Nie nie bêdzie robione w lokalu na kó³kach XD |
||||||
| FOOD TRUCK - JAK ZACZ±æ... | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:51:44 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|