FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / GOSPODARKA ODPADAMI W KAWIARNI
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

GOSPODARKA ODPADAMI W KAWIARNI

Autor: mcdegh125

Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2017-03-26 o godzinie 19:09:50.
Dzień dobry.

Wahałem się, czy umieścić temat tu, czy w "otwieram lokal gastronomiczny", ale wydaje mi się, że tu bardziej pasuje.

Po przewertowaniu całego Internetu nadal nie uzyskałem informacji na temat postępowania z odpadami w kawiarni. Noszę się z zamiarem otworzenia takowej, ale nie wiem, czy takie odpady jak niedojedzone resztki ciast czy stare ciasta są traktowane jako odpady pokonsumpcyjne i muszę mieć osobne pojemniki, umowę na ich wywóz itd. czy można je traktować jako zwykłe odpady komunalne? Informacje, które znalazłem dotyczą tłuszczów, mięsa i innych "grubszych" odpadów, ale nawet firmy zajmujące się wywozem wyszczególniając podmioty, do których kierują swoją ofertę, wymieniają bary, restauracje, stołówki, a nie ma tam nawet wzmianki o kawiarniach. Stąd wnioskuję, że takie odpady można traktować jako komunalne. Czy dobrze myślę?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i proszę o wyrozumiałość, jeśli przeoczyłem taki temat, ale jestem tu nowy.

Rafał

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Gospodarka odpadami w kawiarni
Autor: Jasta_utylizacja

Wypowiedzi: 12
Post 2 napisany 2017-03-27 o godzinie 10:10:22.
Witam.
Odpady takie jak niedojedzone resztki ciast czy stare ciasta, jak również inne odpady żywnościowe powstałe w wyniku prowadzenia kawiarni są traktowane jako odpady pokonsumpcyjne, czyli odpady Kat.3 (zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r). Dotyczy to wszystkich podmiotów wytwarzających produkty spożywcze, podmioty prowadzące obrót żywnością, zakłady żywienia zbiorowego, bary, restauracje, w tym również i kawiarnie.
Odpady tego typu składuje się w osobnych pojemnikach odpowiednio oznakowanych i odbierane są zazwyczaj o kodach: 160380; 200108.
W przypadku pytań proszę o kontakt.
e-mail: kamil.bienkowski@jasta.net.pl
tel.: +48 609 194 792
www.jasta.net.pl

Autor: Ania_HACCP

Wypowiedzi: 13
Post 3 napisany 2017-05-09 o godzinie 07:43:33.
Hej :)na swoim blogu www.haccpdlaciebie.pl zrobiłam o tym wpis.

Odpady kawiarniane traktowane są jako śmieci komunalne- więc spokojnie. Natomiast jeżeli w śmieciach jest coś pochodzenia zwierzęcego np. śmietana czy lody- musi to zostać zutylizowane. Jak to rozwiązać napisałam na blogu :)

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 22
Wypowiedzi: 548
Post 4 napisany 2017-08-22 o godzinie 16:37:51.
No i mamy  rozbieżność w wypowiedzi.  Aby przechylić szalę jak najbardziej przychylam się do wypowiedzi  Jasty.  Odpady o których mówisz to jak najbardziej odpady pokonsumpcyjne.

Gospodarka odpadami w kawiarni
Autor: oferty

Wypowiedzi: 24
Post 5 napisany 2017-11-04 o godzinie 21:35:00.
 Jasta_utylizacja ma całkowitą rację;
i nad czym tu gdybać
Usługi: haccp,bhp, p.poż.
Kontakt prospekt-bhp.pl

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.174
Data: 2025-01-21
Czas: 00:03:12
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: GOSPODARKA ODPADAMI W KAWIARNI
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "gospodarka odpadami w kawiarni" w grupie "haccp gmp ghp"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Kawiarnia w SKLEPIE Z RĘKODZIEŁEM    [POS] Kwota zapłacona kartą zarejestrowana jako gotówka   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.