FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: GOSPODARKA ODPADAMI W KAWIARNI |
|||||||
Autor:
mcdegh125 Wypowiedzi: 1 |
Dzień dobry.
Wahałem się, czy umieścić temat tu, czy w "otwieram lokal gastronomiczny", ale wydaje mi się, że tu bardziej pasuje. Po przewertowaniu całego Internetu nadal nie uzyskałem informacji na temat postępowania z odpadami w kawiarni. Noszę się z zamiarem otworzenia takowej, ale nie wiem, czy takie odpady jak niedojedzone resztki ciast czy stare ciasta są traktowane jako odpady pokonsumpcyjne i muszę mieć osobne pojemniki, umowę na ich wywóz itd. czy można je traktować jako zwykłe odpady komunalne? Informacje, które znalazłem dotyczą tłuszczów, mięsa i innych "grubszych" odpadów, ale nawet firmy zajmujące się wywozem wyszczególniając podmioty, do których kierują swoją ofertę, wymieniają bary, restauracje, stołówki, a nie ma tam nawet wzmianki o kawiarniach. Stąd wnioskuję, że takie odpady można traktować jako komunalne. Czy dobrze myślę? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i proszę o wyrozumiałość, jeśli przeoczyłem taki temat, ale jestem tu nowy. Rafał |
||||||
REKLAMA |
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor: Jasta_utylizacja Wypowiedzi: 12 |
Witam.
Odpady takie jak niedojedzone resztki ciast czy stare ciasta, jak również inne odpady żywnościowe powstałe w wyniku prowadzenia kawiarni są traktowane jako odpady pokonsumpcyjne, czyli odpady Kat.3 (zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r). Dotyczy to wszystkich podmiotów wytwarzających produkty spożywcze, podmioty prowadzące obrót żywnością, zakłady żywienia zbiorowego, bary, restauracje, w tym również i kawiarnie. Odpady tego typu składuje się w osobnych pojemnikach odpowiednio oznakowanych i odbierane są zazwyczaj o kodach: 160380; 200108. W przypadku pytań proszę o kontakt.
e-mail: kamil.bienkowski@jasta.net.pl
tel.: +48 609 194 792 www.jasta.net.pl |
||||||
Autor:
Ania_HACCP Wypowiedzi: 13 |
Hej :)na swoim blogu www.haccpdlaciebie.pl zrobiłam o tym wpis.
Odpady kawiarniane traktowane są jako śmieci komunalne- więc spokojnie. Natomiast jeżeli w śmieciach jest coś pochodzenia zwierzęcego np. śmietana czy lody- musi to zostać zutylizowane. Jak to rozwiązać napisałam na blogu :) |
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 22 Wypowiedzi: 548 |
No i mamy rozbieżność w wypowiedzi. Aby przechylić szalę jak najbardziej przychylam się do wypowiedzi Jasty. Odpady o których mówisz to jak najbardziej odpady pokonsumpcyjne.
|
||||||
Autor: oferty Wypowiedzi: 24 |
Jasta_utylizacja ma całkowitą rację;
i nad czym tu gdybać
Usługi: haccp,bhp, p.poż.
Kontakt prospekt-bhp.pl |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.174 Data: 2025-01-21 Czas: 00:03:12 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|