FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PANIE ELEKTRYKU KOCHANY....
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PANIE ELEKTRYKU KOCHANY....

Autor: magikb

Tematy: 2
Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2017-01-19 o godzinie 08:26:05.
Kupiłem właśnie busa kaczkę pocztową i przerabiam go na food trucka.
Z urządzeń przewiduje:
- lodówkę
- zamrażarkę
- ekspres do kawy
- 3 blendery (700W)
- podgrzewacz do wody z pompką
- oświetlenie ledowe

Moje pytanie jest odnośnie organizacji elektryki.

Planuje mieć 3 żródła zasilania:

1. Akumulator x 2 podłączony do silnika i przetwornicy 220v.
2. Generator spalinowy.
3. Zewnętrzne żródło produ.

Ad.1 
         - Akumulatory umieszczę pod siedzeniem kierowcy i pasażera. Jakie akumulatory wybrać i jaką przetwornicę?

Ad2. Generator zewnętrzny o jakiej mocy?

Ad3. W przypadku gdy organizator udostępnia żródło prądu. Jakie gniazdo mam założyć. O co chodzi i tymi fazami?

Czy potrzebuje pudełko z bezpiecznikami?
Czy jest coś na co muszę zwrócić uwagę?

Dziękuje za poradę.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Panie elektryku kochany....
Autor: VANAVAN
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 46
Post 2 napisany 2017-03-23 o godzinie 12:31:12.
Z czystej technicznej ciekawości...
Sądząc po twoim poście, wybierasz raczej wariant budżetowy działania.
Zwróciłem uwagę na generator spalinowy. Jak rozwiążesz problem jego uciążliwości? Przede wszystkim hałas?
Zakładam, że nie zainwestujesz w super ciche generatory, bo ich ceny są bardzo wysokie. Zwykłe generatory spalinowe będą uciążliwe w pracy food truck'a. Ich użycie raczej zniechęci klientów...
Vanavan Sp. z o. o.
Męczenników Oświęcimskich 113, 43-229 Ćwiklice
32 307 30 31 office@vanavan.com
www.vanavan.com

Projektujemy specjalistyczne zabudowy funkcjonalne na przyczepach i samochodach.
Nasza specjalność to zabudowy sprzedażowe, sklepowe i gastronomiczne, a zwłaszcza food trucki.

Autor: rs2580

Wypowiedzi: 1
Post 3 napisany 2017-06-05 o godzinie 16:46:12.
Z 8kW wychodzi, zakłada się oczywiście możliwość włączenia i używania wszystkich urządzeń jednocześnie. Jeszcze czajnika brakuje +2kW = 10kW.
Urządzenia przy starcie pobierają więcej prądu, a i sam agregat nie może być obciążany na 100% jego mocy znamionowej. Wyjdzie z tego, że potrzebujesz agregat ok. 20kW żeby zapewnić sobie komfort i bezpieczeństwo pracy.

Akumulatory mogą posłużyć do awaryjnego podtrzymania urządzeń chłodzących. Dłuższa praca z nich raczej odpada ze względu na pobór mocy, nie mówiąc w ogóle o pracy całego "lokalu".

Skrzynkę bezpiecznikową potrzebujesz, żeby zabezpieczyć siebie i swoje urządzenia, zmierzyć pobierany prąd, podzielić prąd trójfazowy na gniazda które zamontujesz, licząc przy tym aby obciążenie było równomiernie rozłożone między trzy fazy.

Myślę ,że "Wtyczka siłowa odbiorcza 32A" wyprowadzona z tej skrzynki (i podłączana do sieci przedłużaczem) powinna wystarczyć na Twoje potrzeby, zakładając mimo wszystko, że nie włączysz wszystkiego w tym samym momencie.

Zapraszam do poprawienia mnie jeśli pomyliłem się drastycznie w obliczeniach (a raczej założeniach)

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:13:27
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PANIE ELEKTRYKU KOCHANY....
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "panie elektryku kochany...." w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.