![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PANIE ELEKTRYKU KOCHANY.... |
|||||||
|
Autor:
magikb Tematy: 2 Wypowiedzi: 2 |
Kupiłem właśnie busa kaczkę pocztową i przerabiam go na food trucka.
Z urządzeń przewiduje: - lodówkę - zamrażarkę - ekspres do kawy - 3 blendery (700W) - podgrzewacz do wody z pompką - oświetlenie ledowe Moje pytanie jest odnośnie organizacji elektryki. Planuje mieć 3 żródła zasilania: 1. Akumulator x 2 podłączony do silnika i przetwornicy 220v. 2. Generator spalinowy. 3. Zewnętrzne żródło produ. Ad.1 - Akumulatory umieszczę pod siedzeniem kierowcy i pasażera. Jakie akumulatory wybrać i jaką przetwornicę? Ad2. Generator zewnętrzny o jakiej mocy? Ad3. W przypadku gdy organizator udostępnia żródło prądu. Jakie gniazdo mam założyć. O co chodzi i tymi fazami? Czy potrzebuje pudełko z bezpiecznikami? Czy jest coś na co muszę zwrócić uwagę? Dziękuje za poradę. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
![]() Autor: VANAVAN ![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 46 |
Z czystej technicznej ciekawości...
Sądząc po twoim poście, wybierasz raczej wariant budżetowy działania. Zwróciłem uwagę na generator spalinowy. Jak rozwiążesz problem jego uciążliwości? Przede wszystkim hałas? Zakładam, że nie zainwestujesz w super ciche generatory, bo ich ceny są bardzo wysokie. Zwykłe generatory spalinowe będą uciążliwe w pracy food truck'a. Ich użycie raczej zniechęci klientów...
Vanavan Sp. z o. o.
Męczenników Oświęcimskich 113, 43-229 Ćwiklice 32 307 30 31 office@vanavan.com www.vanavan.com Projektujemy specjalistyczne zabudowy funkcjonalne na przyczepach i samochodach. Nasza specjalność to zabudowy sprzedażowe, sklepowe i gastronomiczne, a zwłaszcza food trucki. |
||||||
|
Autor:
rs2580 Wypowiedzi: 1 |
Z 8kW wychodzi, zakłada się oczywiście możliwość włączenia i używania wszystkich urządzeń jednocześnie. Jeszcze czajnika brakuje +2kW = 10kW.
Urządzenia przy starcie pobierają więcej prądu, a i sam agregat nie może być obciążany na 100% jego mocy znamionowej. Wyjdzie z tego, że potrzebujesz agregat ok. 20kW żeby zapewnić sobie komfort i bezpieczeństwo pracy. Akumulatory mogą posłużyć do awaryjnego podtrzymania urządzeń chłodzących. Dłuższa praca z nich raczej odpada ze względu na pobór mocy, nie mówiąc w ogóle o pracy całego "lokalu". Skrzynkę bezpiecznikową potrzebujesz, żeby zabezpieczyć siebie i swoje urządzenia, zmierzyć pobierany prąd, podzielić prąd trójfazowy na gniazda które zamontujesz, licząc przy tym aby obciążenie było równomiernie rozłożone między trzy fazy. Myślę ,że "Wtyczka siłowa odbiorcza 32A" wyprowadzona z tej skrzynki (i podłączana do sieci przedłużaczem) powinna wystarczyć na Twoje potrzeby, zakładając mimo wszystko, że nie włączysz wszystkiego w tym samym momencie. Zapraszam do poprawienia mnie jeśli pomyliłem się drastycznie w obliczeniach (a raczej założeniach) |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:13:27 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|