![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: FOOD TRUCK PYTANIA O... |
|||||||
|
Autor:
ElizaGastro216 Wypowiedzi: 1 |
Witam, w ostatnim czasie zaczęłam poważnie rozważać pomysł na otwarcie food trucka. Mam wykształcenie gastronomiczne, pasję i doświadczenie w pracy w restauracjach. Czytałam na temat tego biznesu i pijawia się jednak wiele pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:
1. Jak to jest z tym gotowaniem? W food trucku nie można gotować ani przeprowadzać obróbki wstępnej więc jak wybrnąć z tej sytuacji gdybym np. Chciala serwować dania z makaronu, mięsa itp. Nie myślę o burgerach tylko daniach, które wymagają przygotowania. Czy da się jakoś przez to przebrnąć? Czy wystarczy jeśli mięso będzie po obróbce wstępnej, czy muszę wynajmować kuchnie? A jeśli tak to ile takie coś kosztuje i gdzie tego szukać? 2. Toaleta dla personelu. Jak zapewnić toaletę dla personelu? 3. Jak to jest z tymi imprezami, a konkretnie z produktami, których będziemy potrzebować. Jak zapewnić produkty gdy wyjeżdżam na zlot na drugi koniec Polski? 4. Czy są jakieś ograniczenia dotyczące sprzedaży konkretnych dań czy mogę serwować co chcę? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie ponieważ przygotowuje technologię przygotowywania posiłków w food trackach tak aby uzyskać zgodę Sanepidu postaram się pomóc:
Ad 1. W food trackach i przyczepach gastronomicznych nie można przeprowadzać obróbki wstępnej warzyw i mięsa to fakt bezsporny i nie da się go obejść dlatego dania muszą być przygotowywane na bazie półproduktów: dostarczone mięso po obróbce wstępnej porcjowane (kotlety, cząstki mięsa przeznaczone do obróbki cieplnej np z sosami), w przypadku dań z mięsa mielonego (uformowane kotlety, pulpety przeznaczone wyłącznie do usmażenia). Dodatki do dań makarony, ryż to półprodukty - ostatnio proces ich gotowania nie budzi sprzeciwu SANEPIDU). Sosy muszą być wyłącznie gotowe lub przygotowane na zamówienie w lokalach gastronomicznych). Należy rozważyć przygotowywanie danb z półproduktów i wyrobów gotowych i opisać to w sposób, który nie będzie budził zastrzeżeń ze strony SANEPIDU Ad. 2 Toalety dla personelu - umowy użyczenia ze sklepami spożywczymi, lokalami gastronomicznymi znajdującymi się w pobliżu. Niektóre jednostki Sanepidu zgadzają się na korzystanie z Toy- toi ale takie rozwiązanie nalezy ustalić z sanepidem, który będzie odbierał samochód Ad 3. Imprezy plenerowe: odpadają dania, których przygotowywanie zlecane jest innym firmą gastronomicznym ale pozostaje nam cała masa dań przygotowywanych na bazie półproduktów i produktów gotowych np. sosów (poporcjowane mięso można przewozić w formie zamrożonej dobrze jest je opisać: co to za mięso i kiedy zostało zamrożone) 14.09.2016 w Warszawie odbywać się będzie szkolenie poświęcone zagadnieniom związanym z rozpoczęciem działalności gastronomicznej. Szkolenia mają charakter warsztatów na których oprócz przekazania niezbednej wiedzy odbywa się dyskusja na tematy związane z rozpoczęciem pracy w gastronomii mobilnej i stacjonarnej w tym zakres przygotowywania dań serdecznie zapraszam. Informacje na temat szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć znajdują się w zakładce Ogłoszenia oraz udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ projekty technologiczne samochodów i przyczep gastronomicznych, dokumentacja HACCP |
||||||
Autor:
Kazik
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 26 |
Toaleta to najlepiej toi toi lub stanąć blisko galerii. A jeżeli chodzi o imprezy wyjazdowe najlepiej zrobić zakupy w tej miejscowości na miejscu gdzie będzie impreza lub wynająć jakiegoś busa na 1 dzień. Jeżeli chodzi o płatności to najlepiej mieć ze sobą bezprzewodowy terminal Paymax, klienci mogą Ci się porozchodzić albo ktoś zapomni zapłacić, albo nawet Ty zapomnisz, a terminal to szybsze i wygodniejsze rozwiązanie, myślę, że nawet dla gości
https://www.raven.com.pl/oferta/odziez-gastronomiczna
|
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Witam,
Jestem producentem Food Trucków z Bytomia, możemy tak zaprojektować samochód, aby wygospodarować trochę miejsca na toaletę chemiczną i umywalkę. Takie rozwiązanie daje niezależność.
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
![]() Autor: VANAVAN ![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 46 |
Owszem, własny węzeł sanitarny w food truck'u to najlepsze rozwiązanie, bo daje niezależność i oszczędza czas, chociażby z tego powodu, że nie trzeba biegać za kolejnymi umowami użyczenia czy liczyć, że nikt nie odkryje ich braku. Poza tym to też wygoda własna w zakresie elementarnych potrzeb.
My także jesteśmy producentem food truck'ów. Z doświadczenia wiemy, że bardzo ważna jest funkcjonalność takiej zabudowy i konkretne rozwiązania i instalacje. Co do zasady zrobić można wszystko, co do ceny wbrew pozorom idealnie skonfigurowany produkt nie musi być drogi. Kluczem jest tutaj świadomość potrzeb tego, kto food truck'a będzie prowadził... Wtedy można krok po kroku przygotować sobie zabudowę, w której nie będzie projektowych niedoróbek. Zresztą my zajmujemy się także doradztwem projektowym. O części spraw możemy rozmawiać oczywiście tutaj, ale jeśli ElizaGastro216 uznasz, że wolisz wymieniać informacje precyzyjniej i szybciej, to zapraszam korespondecji: pawel.soltysik@vanavan.com
Vanavan Sp. z o. o.
Męczenników Oświęcimskich 113, 43-229 Ćwiklice 32 307 30 31 office@vanavan.com www.vanavan.com Projektujemy specjalistyczne zabudowy funkcjonalne na przyczepach i samochodach. Nasza specjalność to zabudowy sprzedażowe, sklepowe i gastronomiczne, a zwłaszcza food trucki. |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:26:39 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|