FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / GASTRONOMIA MOBILNA, ALE NIE NA KółKACH.
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

GASTRONOMIA MOBILNA, ALE NIE NA KółKACH.

Autor: kamiljablonski

Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2016-01-09 o godzinie 11:53:15.
Cześć. 

Chciałbym w te wakacje otworzyć mobilny punkt gastronomiczny. Mimo, że będzie on wyglądał zupełnie inaczej, to na potrzeby wizualizacji niech zostanie wykorzystany ten obrazek.

Chciałbym żeby to działało tak:
- Taka budka rozstawiana jest na targach / imprezach / na teranie klubu lub pubu (gdzie teren / lokal jest wyposażony w bieżącą wodę i toaletę osobną dla personelu)
- Krojenie, przygotowanie produktów, ich mycie itp. odbywa się w wynajętej kuchni lokalu, który spełnia wszystkie warunki sanepidu itp. itd. Biorę na taką usługę fakturę.
- Na miejsce produkty przewożone są odpowiednio schłodzone w lodówkach bądź pudłach termicznych. 
- Na miejscu z wcześniej przygotowanych produktów finalne danie jest składane (oczywiście wydawane na jednorazowych naczyniach i sztućcach) i podgrzewane przy pomocy tego typu urządzenia:

http://sklep.technica.pl/product_picture/full_size_marked/e6ed70034dacf66fbab0a5cbe2559a6e.jpg

https://foxgastro.pl/images/foto.foxgastro.pl/hendi/263655-grill-kontaktowy-hendi-panini-ryflowany-bulek-opiekacz.jpg

- na miejscu nie dzieje się nic więcej (nie przewiduje nawet krojenia i podgrzewania w inny sposób), do kontaktu z jedzeniem używane są winylowe rękawiczki + jakiś żel do dezynfekcji.

Cała filozofia. Zatem mam pytania co do tego modelu działania:
- czy coś takiego przejdzie i jest tak proste jak sobie myślę?
- czy ta "budka" potrzebuje osobnego odbioru sanepidu czy zachowanie "rozsądnych zasad higieny" i posiadanie książeczek stanu zdrowia jest jedynym warunkiem? (z restauracji, w których pracowałem często wyruszaliśmy na jakieś targi i za punkt sprzedaży mógł robić tylko stolik z produktami).
- to, że potrzebuje kasy fiskalnej to wiem, ale jakie koszta mnie czekają (np. ile z mojej kanapki za 10zł muszę oddać fiskusowi 7% (?)
- Czy takie wynajęcie kuchni mogę sobie odpisać od podatku?
- Jakie czekają mnie koszta stałe przy takiej działalności (to będzie moja pierwsza działalność - preferencyjny ZUS) związane tylko z prowadzeniem firmy, bo reszta kosztów będzie ruchomych (jeśli będę wyjeżdżał w dany dzień to wtedy będę zużywał paliwo, robił zakupy i płacił podnajmującemu).
- Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem?
- Jakie formalności mnie czekają?
- Jest jakaś firma, która mnie przez to przeprowadzi i nie będzie mnie to koszotwało 50% mojego budżetu?
- Czy ogarnięcie tego formalnie zajmie więcej niż miesiąc?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2016-02-02 o godzinie 15:44:37.
Witam serdecznie odpowiem na pytania związane z sanepidem jeżeli chodzi o doradztwo finansowe ten temat zostawiam innym użytkownikom forum

-  Stoisko musi mieć własny zlew i umywalkę (mogą być zasilane wodą z baniaków jezeli stoisko stoi w danym miejscu przez weekend,  natomiast jeżeli stoi na stałe musi być podłączenie zlewu i umywalki do bieżącej wody (dostarczyć trzeba ciepłą i zimną wodę konieczne podgrzewacze).  
- Żywność musi być przechowywana do momentu podania schłodzona dlatego pomyślałabym o wyposażeniu stoiska w lodówkę podblatową. Przechowywanie żywności w pojemnikach izotermicznych oraz lodówkach turystycznych  nie przekona sanepidu (temperatura przechowywania żywności będzie za wysoka)
- Budka musi być odebrana przez SANEPID a osoby w niej pracujące muszą mieć  książeczke zdrowia
- Przygotowujemy schematy ustawienia urządzeń w tego typu "lokalach" oraz dokumentację  HACCP wymaganą podczas odbioru przez SANEPID. Serdecznie zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl lub kontakt telefoniczny 503 95 82 93, 512 21 12 89

Autor: Kazik
forum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 26
Post 3 napisany 2016-09-15 o godzinie 11:54:11.
Sporo mobilnych punktów korzysta z bezprzewodowych terminali płatniczych, sytuacja tego wymaga, Paymax ma oprogramowanie POSbistro – mobilny system obsługi punktów gastronomicznych, może to być dla Ciebie bardzo przydatne. Wiem, że często korzystają z tego też firmy cateringowe dostarczające posiłki do biur i rozliczające się na miejscu z każdą osobą oddzielnie.
https://www.raven.com.pl/oferta/odziez-gastronomiczna

Autor: Dani

Wypowiedzi: 6
Post 4 napisany 2016-11-04 o godzinie 10:05:10.
Polecalabym też nie kupować kasę fiskalną, a skorzystać z oprogramowania na tabletach, osobiście polecam Poster POS. Więcej info na https://joinposter.pl  Nie będzie ono zajmowało dużo miejsca, więc idealnie będzie pasowało do twojego typu biznesu. Wydasz na to trochę więcej ale będziesz mógł wszystko monitorować zdalnie i kontrolować swój biznes nawet podczas wyjazdów. Oprogramowanie napewno da ci więcej zysku, bo jak będziesz miał kolejki, to z kasą fiskalną obsluga gości zajmie więcej czasu, a wiadomo nikt nie lubi czekać.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 08:26:34
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: GASTRONOMIA MOBILNA, ALE NIE NA KółKACH.
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "gastronomia mobilna, ale nie na kółkach." w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.