![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: GASTRONOMIA MOBILNA, ALE NIE NA KółKACH. |
|||||||
|
Autor:
kamiljablonski Wypowiedzi: 1 |
Cześć.
Chciałbym w te wakacje otworzyć mobilny punkt gastronomiczny. Mimo, że będzie on wyglądał zupełnie inaczej, to na potrzeby wizualizacji niech zostanie wykorzystany ten obrazek. Chciałbym żeby to działało tak: - Taka budka rozstawiana jest na targach / imprezach / na teranie klubu lub pubu (gdzie teren / lokal jest wyposażony w bieżącą wodę i toaletę osobną dla personelu) - Krojenie, przygotowanie produktów, ich mycie itp. odbywa się w wynajętej kuchni lokalu, który spełnia wszystkie warunki sanepidu itp. itd. Biorę na taką usługę fakturę. - Na miejsce produkty przewożone są odpowiednio schłodzone w lodówkach bądź pudłach termicznych. - Na miejscu z wcześniej przygotowanych produktów finalne danie jest składane (oczywiście wydawane na jednorazowych naczyniach i sztućcach) i podgrzewane przy pomocy tego typu urządzenia: http://sklep.technica.pl/product_picture/full_size_marked/e6ed70034dacf66fbab0a5cbe2559a6e.jpg https://foxgastro.pl/images/foto.foxgastro.pl/hendi/263655-grill-kontaktowy-hendi-panini-ryflowany-bulek-opiekacz.jpg - na miejscu nie dzieje się nic więcej (nie przewiduje nawet krojenia i podgrzewania w inny sposób), do kontaktu z jedzeniem używane są winylowe rękawiczki + jakiś żel do dezynfekcji. Cała filozofia. Zatem mam pytania co do tego modelu działania: - czy coś takiego przejdzie i jest tak proste jak sobie myślę? - czy ta "budka" potrzebuje osobnego odbioru sanepidu czy zachowanie "rozsądnych zasad higieny" i posiadanie książeczek stanu zdrowia jest jedynym warunkiem? (z restauracji, w których pracowałem często wyruszaliśmy na jakieś targi i za punkt sprzedaży mógł robić tylko stolik z produktami). - to, że potrzebuje kasy fiskalnej to wiem, ale jakie koszta mnie czekają (np. ile z mojej kanapki za 10zł muszę oddać fiskusowi 7% (?) - Czy takie wynajęcie kuchni mogę sobie odpisać od podatku? - Jakie czekają mnie koszta stałe przy takiej działalności (to będzie moja pierwsza działalność - preferencyjny ZUS) związane tylko z prowadzeniem firmy, bo reszta kosztów będzie ruchomych (jeśli będę wyjeżdżał w dany dzień to wtedy będę zużywał paliwo, robił zakupy i płacił podnajmującemu). - Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem? - Jakie formalności mnie czekają? - Jest jakaś firma, która mnie przez to przeprowadzi i nie będzie mnie to koszotwało 50% mojego budżetu? - Czy ogarnięcie tego formalnie zajmie więcej niż miesiąc? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie odpowiem na pytania związane z sanepidem jeżeli chodzi o doradztwo finansowe ten temat zostawiam innym użytkownikom forum
- Stoisko musi mieć własny zlew i umywalkę (mogą być zasilane wodą z baniaków jezeli stoisko stoi w danym miejscu przez weekend, natomiast jeżeli stoi na stałe musi być podłączenie zlewu i umywalki do bieżącej wody (dostarczyć trzeba ciepłą i zimną wodę konieczne podgrzewacze). - Żywność musi być przechowywana do momentu podania schłodzona dlatego pomyślałabym o wyposażeniu stoiska w lodówkę podblatową. Przechowywanie żywności w pojemnikach izotermicznych oraz lodówkach turystycznych nie przekona sanepidu (temperatura przechowywania żywności będzie za wysoka) - Budka musi być odebrana przez SANEPID a osoby w niej pracujące muszą mieć książeczke zdrowia - Przygotowujemy schematy ustawienia urządzeń w tego typu "lokalach" oraz dokumentację HACCP wymaganą podczas odbioru przez SANEPID. Serdecznie zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl lub kontakt telefoniczny 503 95 82 93, 512 21 12 89 |
||||||
Autor:
Kazik
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 26 |
Sporo mobilnych punktów korzysta z bezprzewodowych terminali płatniczych, sytuacja tego wymaga, Paymax ma oprogramowanie POSbistro – mobilny system obsługi punktów gastronomicznych, może to być dla Ciebie bardzo przydatne. Wiem, że często korzystają z tego też firmy cateringowe dostarczające posiłki do biur i rozliczające się na miejscu z każdą osobą oddzielnie.
https://www.raven.com.pl/oferta/odziez-gastronomiczna
|
||||||
|
Autor:
Dani Wypowiedzi: 6 |
Polecalabym też nie kupować kasę fiskalną, a skorzystać z oprogramowania na tabletach, osobiście polecam Poster POS. Więcej info na https://joinposter.pl Nie będzie ono zajmowało dużo miejsca, więc idealnie będzie pasowało do twojego typu biznesu. Wydasz na to trochę więcej ale będziesz mógł wszystko monitorować zdalnie i kontrolować swój biznes nawet podczas wyjazdów. Oprogramowanie napewno da ci więcej zysku, bo jak będziesz miał kolejki, to z kasą fiskalną obsluga gości zajmie więcej czasu, a wiadomo nikt nie lubi czekać.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:26:34 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|