FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / FORMALNOśCI KROK PO KROKU
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

FORMALNOśCI KROK PO KROKU

Autor: Baka10


Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2015-11-10 o godzinie 17:44:04.
Witam,
Na internecie jest kilka stron w których podane jest jakie formalności trzeba załatwić by otworzyć kawiarnie ale nie są one spójne. Potrzebuje dokładny opis krok po kroku od znalezienia lokalu do otwarcia lokalu. Chodzi też o formalności związane z adaptacja lokalu który wcześniej nie był dostosowany do gastronomii. Jakie druki, skąd je wsiąść gdzie zanieść jakie są terminy na złożenie wniosków. Dokładnie pokolei. Czy ktos jest w stanie zrobić mi taka rozpiske? Bardzo byłabym wdzięczna.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2015-11-12 o godzinie 12:11:11.
Witam nalezy wybrać odpowiedni lokal tzn

- wysokość lokalu 3,3m 

- w pomieszczeniach,w których przygotowywane są posiłki muszą mieć oświetlenie dzienne (okno lub kuchnia  oddzielona od sali dla gości barem)

- koniecznie nalezy zapewnić dla osób pracującyh w lokalu toalete. W małych lokalach (3-4 stoliki) nie prowadzących sprzedaży alkoholu może nie być toalety dla gości

- Jeżeli w lokalu nie było wcześniej gastronomii/ lub jezeli zmienia się jego charakter i wprowadzane są przeróbki nalezy przygotować lub zlecić przygotowanie projektu technologicznego 
- Nalezy zainstalować wentylacje mechaniczną nawiewno-wyciągową spełniającą odpowiednie parametry
- Przygotowac Dokumentacje DObrej Praktyki Prodyukcyjnej i Higienicznej w zakresie prowadzonej działalności a najlepiej również księge HACCP

DO odbioru lokalu nalezy mieć przy sobie:

- dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej
- umowe najmu/akt własności lokalu
- wyniki badania wody (badanie wykonuje sanepid lub laboratorium akredytowane)
- umowę na odbiór odpadów (może być to zawarte w umowie najmu lokalu)
- protokół pomiaru wydajności i hałasu wentylacji mechanicznej

Jeżeli lokal nie spełnia wymagań (wysokość, dostęp światła, jest w zagłębieniu luw w przejściu podziemnym) nalezy wystąpić o odstępstwo do Stacji Wojewódzkiej wypełniając wnioski dostepne na stronie internetowej stacji

Zapraszam do współpracy przy przygotowaniu projektu technologicznego oraz wymaganej przez SANEPID dokumentacji Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: Baka10


Wypowiedzi: 3
Post 3 napisany 2015-11-12 o godzinie 13:18:25.
Co to jest dokumentacja HACCP jak się ją robi?czy trudno ją zrobić? O co w ogóle w niej chodzi? Jeżeli w lokalu nie bedzie przygotowywania żywności tylko zamawianych będzie catering i ciasta z cukierni to czy śmierci Jana się wymogi sanepidu? Czy w tej sytuacji muszaby dwie toalety i dwa wejścia? A cojesli chciałabym sama zrobić galaretek czyli wsypuje gotowa galaretka z proszku i zalewam wrzącą wodą też to się kwalifikuje do robienia żywności w lokalu? Bo to z drugiej strony jest jak zaparzenie herbaty. A jak mam gotowe tosty kupione i tylko je upieke w tosterze?W lokalu nie bedzie alkoholu  proszę o pomoc
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 4 napisany 2015-11-12 o godzinie 19:57:30.
Zakres dokumentacji HACCP musi być zawsze dostosowany do tego co robisz w lokalu ale zawsze musi zostać stworzona: przynajmniej DObre Praktyki Produkcyjne i Higieniczne, ale jeżeli myślisz o przygotowywaniu tostów, deserów nawet tych  najprostrzych to wchodzisz w produkcje dlatego warto też pomyśleć o książce HACCP. Dobra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna to Opis prac porządkowych prowadzonych w lokalu, wylaz urządzeń stosowanych do przygotowywania i przechowywania żywności, zapisy odnośnie prac porzadkowych oraz czynności związanych z przygotowywaniem dań i deserów. Książka HACCP, którą nalezy opracować w trakcie prowadzenia działalnoiści zawiera  min schematy przygotowywania dań i deserów oraz analizę zadrożeń (w gastronomii głównie mikrobiologia). POzdrawiam Hanna Półtorak

Ilość toalet w zalezności od wielkości lokalu tak jak pisałam powyżej, małe lokaliki na 3-4 stoliki toalety nie potrzebują jeżeli nie sprzedają alkoholu, wejście jedno zdecydowanie wystarczy.  Kwestia odbioru śmieci taka sama jak w przypadku produkcji dań pozdrawiam Hanna Półtorak
 
Autor: smakoszek
forumforum

Wypowiedzi: 92
Post 5 napisany 2015-11-12 o godzinie 22:07:24.
Możesz poszukać jakichś szkoleń z tego zakresu gdzie na pewno poznasz kogoś kto musiał przez to przejść na początku. Nie ma nic lepszego od bezpośredniej rozmowy z kimś kto się zna na rzeczy.
 
Autor: Baka10


Wypowiedzi: 3
Post 6 napisany 2015-11-13 o godzinie 08:35:42.
A co w przypadku kiedy wszystko będę kupować z zewnątrz? Czy robienie kawy i herbaty to też produkcja? Czy jak będę mieć 6 stolików to już dużą czy mała kawiarnia? I czy w tej sytuacji jedna toaleta dla personelu i dla klientów wystarczy? Czy musi być osobno dla personelu i osobno dla klientów? Czy jak będzie kontrola z sanepidu to muszę im podać paragony z cukierni że ciasto kupuje a nie robię sama? A co w sytuacji jak będę chciała upiec ciasto w domu i przywieźć do kawiarni są w stanie to sprawdzić? A tosty robić tez ich nie będę ją je tylko upieke. W sanepidzie powiedzieli mi o dwóch wejściach i teraz zglupialam czyli jedno wystarczy? To w jakiej sytuacji potrzebne są dwa?
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 7 napisany 2015-11-13 o godzinie 09:01:42.
Prosze pamiętać nigdy nie może być wspólna toaleta dla klientów i personelu, personel musi mieć toalete osobną.   Czy jesteś dystrybutorem czy producentem żywnści musisz posiadać wdrożony system HACCP w odpowiednim zakresie (przedszkola korzystające z cateringu wyłącznie wydające posiłki również muszą mieć wdrożony system HACCP a przecież nie produkują żywności)
 18.11.2015 w Warszawie będzie odbywało się szkolenie poświęcone zagadnieniom związanym z otwarciem  lokalu gastronomicznego oraz dokumentacji HACCP  serdecznie na nie zapraszam. Szczegóły na stronie poltorak@haccp-gmp.home.pl

Opracowujemy dokumentację Dobrych Praktyk dla Klientów w tej sprawie także proszę o kontakt mailowy będziemy mogli pomóc. POzdrawiam Hanna Półtorak
 
Autor: Portal Gastronomii


Wypowiedzi: 4
Post 8 napisany 2015-12-18 o godzinie 12:15:54.
Czytając Twoje pytanie, pomyśleliśmy, że mogłabyś skorzystać z naszych rad :)Podsyłamy artykuł, który może w jakiś sposób pomoże Ci, skoro zakładasz własny biznes w gastronomii.

Powodzenia!
 
Autor: ZarzadzajGIP


Wypowiedzi: 24
Post 9 napisany 2016-02-08 o godzinie 10:11:33.
kawiarnia jest już pewnie założona. Teraz polecałabym zająć się oprogramowaniem, który usprawni prowadzenie takiego biznesu. GIP ma bardzo dobre systemy do tego typu działalności. My tez zamontowaliśmy oprogramowanie z firmy http://gip.com.pl/ i teraz poprzez jedna bazę mamy kontrolę nad trzema punktami, obsługujemy system płatności bezgotówkowej, rejestrujemy czas pracy pracowników i mamy stała kontrole nad magazynem, także nie zaskoczy nas brak towaru. Ogólnie polecam, bo sprawdziłam. 
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:12:47
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: FORMALNOśCI KROK PO KROKU
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "formalności krok po kroku" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.