FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / POMOC PRZY OTWIERANIU LOKALU ZE ZDROWą żYWNOśCIą - POMOCY!
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

POMOC PRZY OTWIERANIU LOKALU ZE ZDROWą żYWNOśCIą - POMOCY!

Autor: Fit-master


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2015-11-08 o godzinie 11:46:51.
Witam. Na wstępie napiszę, że nie mam bladego pojęcia o prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Nigdy w tej branży nie pracowałem, znam ją jedynie ze strony konsumenta. Zdecydowałem się otworzyć bar serwujący zdrowe obiady, głównie dla sportowców i osób dbających o linię. Posiłki mają być pełnowartościowe, stosunkowo tanie, serwowane na miejscu oraz na wynos. Menu nie większe niż 25 pozycji ( z czego około 14 typowo obiadowych). Zadanie jest dość trudne jak dla osoby która nie ma doświadczenia w temacie, dlatego każda rada może być na wagę złota. Mam lokal 65m2, który do tej pory był sklepem odzieżowym. Planuje tam kompleksowy remont przystosowujący go do działalności gastronomicznej. Kilka pytań odnośnie tego:
- ile kosztować może projekt technologiczny?
- czy podawać dania na jednorazowych talerzach oszczędzając na zmywaniu/wyparzaniu itp. ?
-w lokalu nie ma ogrzewania... czy inwestować w podłączenie ogrzewania gazowego, czy wystarczy olejowy grzejnik na sali?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje, Dawid
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 2 napisany 2015-11-09 o godzinie 10:52:13.
Panie Dawidzie. u mnie najtaniej i najszybsza pomoc w zakresie doradztwa od gastronomii po wentylację z całej Polski...   gastromex@wp.pl   531801101
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 3 napisany 2015-11-10 o godzinie 11:25:51.
Witam serdecznie

Koszty związane z przygotowaniem projektu technologicznego uwarunkowane są wielkością lokalu oraz wyceną osoby, która taki projekt przygotowuje zapraszam do zapoznania się z moją ofertą

Kwestia wydawania posiłków na naczyniacj jednorazowych czy  wielokrotnego użytku uwarunkowana jest możliwośccią wydzielenia zmywarni w lokalu. Podejrzewam, że w przypadku dań obiadowych SANEPID może nie zgodzić się na zastosowanie zmywarki podblatowej ale warto o to zapytać w Stacji powiatowej,  która będzie odbierać lokal

Kweste ogrzewania lokalu pozostawiam do dyskusji moim zdaniem powinno być 

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl

18.11.2015 w Warszawie będzie odbywało się szkolenie dla osób  otwierających lokale gastronomiczne serdecznie zapraszam (szczegóły dotyczące szkolenia poltorak@haccp-gmp.home.pl)
 
Autor: smakoszek
forumforum

Wypowiedzi: 92
Post 4 napisany 2015-11-12 o godzinie 22:10:39.
Może dobrym pomysłem byłoby się najpierw zatrudnić u kogoś żeby nabrać trochę doświadczenia zanim rzucisz się na głęboką wodę prowadzenia własnego biznesu?
 
Autor: Fit-master


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 5 napisany 2015-12-13 o godzinie 13:13:12.
smakoszek napisał(a) w dniu 2015-11-12 o godzinie 22:10:39:
Może dobrym pomysłem byłoby się najpierw zatrudnić u kogoś żeby nabrać trochę doświadczenia zanim rzucisz się na głęboką wodę prowadzenia własnego biznesu?


Masz rację, zatrudnienie się u kogoś na początek jest świetnym przygotowaniem, lecz ja niestety nie mam takiej możliwości. Pracuje w innej branży gdzie mam bardzo dobrą i dochodową posadę. Zrezygnuje z niej dopiero wtedy jak już otworzę swój lokal. Narazie muszę tam pracować, aby uzbierać jak największy kapitał początkowy.

Podpowie mi ktoś, czy warto inwestować więcej w lokal i zdecydować się na podawanie posiłków na talerzach, czy zaoszczędzić i  podawać na jednorazowych tackach? O ile większe koszty urządenia lokalu wiążą się z decyzją o talerzach wielokrotnego użytku? Ma tam być 4-5 stolików 4 osobowych, więc talerzy nie więcej niż 20. Zmywarka, wyparzarka, środki do mycia???
 
Pomoc przy otwieraniu lokalu ze zdrową żywnością - pomocy!
Autor: Karolla_Karolina


Wypowiedzi: 7
Post 6 napisany 2016-01-02 o godzinie 22:05:52.
Ja wypowiem się jedynie na temat naczyń jednorazowych bo to moja branża - JAK NAJBARDZIEJ to dobry pomysł - wbrew pozorom, ale wyjdzie Ci taniej i szybciej :)

* nie ma problemu ze zmywaniem - wymóg sanepidu zmywarka/wyparzarka
* nie ma problemu KTO to będzie "obrabiał" (znosił, wkładał, wyciągał)- jeśli zamierzasz rozhulać lokal to i naczyń się trochę uzbiera :)

A tak - stawiasz DUŻY kosz na śmieci i masz z głowy - zajmujesz się tylko tym, co przynosi  korzyści.
No i na niektórych opakowaniach na wynos możesz umieścić swoją reklamę ;)- ale to już inna rozmowa, choć zachęcam do kontaktu gdybyś .. coś ... kiedyś ... :)
Każdy jest Panem swojego biznesu - każdy może radzić, ale decyzja należy do Ciebie :)

www.karolla.com
 
Autor: ZarzadzajGIP


Wypowiedzi: 24
Post 7 napisany 2016-02-05 o godzinie 10:07:54.
fajny pomysł z tą zdrowa żywnością, problem polega na cenach. Zdrowa żywność kojarzy się z wysokimi cenami za danie. A skoro mówisz, że nie masz pojęcia o biznesie to warto jest zainwestować w dobry program, który połowę roboty zrobi za Ciebie. Przejrzyj ofertę firmy GIP http://gip.com.pl/, albo skontaktuj się z nimi. Plusy z korzystania z tego programu: kontrolujesz magazyn, wiesz ile masz towaru i ile dokupić, masz pod kontrolą koszty ponoszone, ale też wiesz jaką masz sprzedaż, z łatwością rozliczysz godziny pracy swoich pracowników, oszczędzi Ci to godziny siedzenia nad grafikami. 
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 08:22:23
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: POMOC PRZY OTWIERANIU LOKALU ZE ZDROWą żYWNOśCIą - POMOCY!
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "pomoc przy otwieraniu lokalu ze zdrową żywnością - pomocy!" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.