![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: POMOC PRZY OTWIERANIU LOKALU ZE ZDROWą żYWNOśCIą - POMOCY! |
|||||||
|
Autor:
Fit-master
Tematy: 2 Wypowiedzi: 3 |
Witam. Na wstępie napiszę, że nie mam bladego pojęcia o prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Nigdy w tej branży nie pracowałem, znam ją jedynie ze strony konsumenta. Zdecydowałem się otworzyć bar serwujący zdrowe obiady, głównie dla sportowców i osób dbających o linię. Posiłki mają być pełnowartościowe, stosunkowo tanie, serwowane na miejscu oraz na wynos. Menu nie większe niż 25 pozycji ( z czego około 14 typowo obiadowych). Zadanie jest dość trudne jak dla osoby która nie ma doświadczenia w temacie, dlatego każda rada może być na wagę złota. Mam lokal 65m2, który do tej pory był sklepem odzieżowym. Planuje tam kompleksowy remont przystosowujący go do działalności gastronomicznej. Kilka pytań odnośnie tego:
- ile kosztować może projekt technologiczny? - czy podawać dania na jednorazowych talerzach oszczędzając na zmywaniu/wyparzaniu itp. ? -w lokalu nie ma ogrzewania... czy inwestować w podłączenie ogrzewania gazowego, czy wystarczy olejowy grzejnik na sali? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje, Dawid |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Panie Dawidzie. u mnie najtaniej i najszybsza pomoc w zakresie doradztwa od gastronomii po wentylację z całej Polski... gastromex@wp.pl 531801101
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie
Koszty związane z przygotowaniem projektu technologicznego uwarunkowane są wielkością lokalu oraz wyceną osoby, która taki projekt przygotowuje zapraszam do zapoznania się z moją ofertą Kwestia wydawania posiłków na naczyniacj jednorazowych czy wielokrotnego użytku uwarunkowana jest możliwośccią wydzielenia zmywarni w lokalu. Podejrzewam, że w przypadku dań obiadowych SANEPID może nie zgodzić się na zastosowanie zmywarki podblatowej ale warto o to zapytać w Stacji powiatowej, która będzie odbierać lokal Kweste ogrzewania lokalu pozostawiam do dyskusji moim zdaniem powinno być Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl 18.11.2015 w Warszawie będzie odbywało się szkolenie dla osób otwierających lokale gastronomiczne serdecznie zapraszam (szczegóły dotyczące szkolenia poltorak@haccp-gmp.home.pl) |
||||||
Autor:
smakoszek
![]() ![]() Wypowiedzi: 92 |
Może dobrym pomysłem byłoby się najpierw zatrudnić u kogoś żeby nabrać trochę doświadczenia zanim rzucisz się na głęboką wodę prowadzenia własnego biznesu?
|
||||||
|
Autor:
Fit-master
Tematy: 2 Wypowiedzi: 3 |
smakoszek napisał(a) w dniu 2015-11-12 o godzinie 22:10:39: Może dobrym pomysłem byłoby się najpierw zatrudnić u kogoś żeby nabrać trochę doświadczenia zanim rzucisz się na głęboką wodę prowadzenia własnego biznesu? Masz rację, zatrudnienie się u kogoś na początek jest świetnym przygotowaniem, lecz ja niestety nie mam takiej możliwości. Pracuje w innej branży gdzie mam bardzo dobrą i dochodową posadę. Zrezygnuje z niej dopiero wtedy jak już otworzę swój lokal. Narazie muszę tam pracować, aby uzbierać jak największy kapitał początkowy. Podpowie mi ktoś, czy warto inwestować więcej w lokal i zdecydować się na podawanie posiłków na talerzach, czy zaoszczędzić i podawać na jednorazowych tackach? O ile większe koszty urządenia lokalu wiążą się z decyzją o talerzach wielokrotnego użytku? Ma tam być 4-5 stolików 4 osobowych, więc talerzy nie więcej niż 20. Zmywarka, wyparzarka, środki do mycia??? |
||||||
![]() Autor: Karolla_Karolina Wypowiedzi: 7 |
Ja wypowiem się jedynie na temat naczyń jednorazowych bo to moja branża - JAK NAJBARDZIEJ to dobry pomysł - wbrew pozorom, ale wyjdzie Ci taniej i szybciej :)
* nie ma problemu ze zmywaniem - wymóg sanepidu zmywarka/wyparzarka * nie ma problemu KTO to będzie "obrabiał" (znosił, wkładał, wyciągał)- jeśli zamierzasz rozhulać lokal to i naczyń się trochę uzbiera :) A tak - stawiasz DUŻY kosz na śmieci i masz z głowy - zajmujesz się tylko tym, co przynosi korzyści. No i na niektórych opakowaniach na wynos możesz umieścić swoją reklamę ;)- ale to już inna rozmowa, choć zachęcam do kontaktu gdybyś .. coś ... kiedyś ... :)
Każdy jest Panem swojego biznesu - każdy może radzić, ale decyzja należy do Ciebie :)
www.karolla.com |
||||||
|
Autor:
ZarzadzajGIP
Wypowiedzi: 24 |
fajny pomysł z tą zdrowa żywnością, problem polega na cenach. Zdrowa żywność kojarzy się z wysokimi cenami za danie. A skoro mówisz, że nie masz pojęcia o biznesie to warto jest zainwestować w dobry program, który połowę roboty zrobi za Ciebie. Przejrzyj ofertę firmy GIP http://gip.com.pl/, albo skontaktuj się z nimi. Plusy z korzystania z tego programu: kontrolujesz magazyn, wiesz ile masz towaru i ile dokupić, masz pod kontrolą koszty ponoszone, ale też wiesz jaką masz sprzedaż, z łatwością rozliczysz godziny pracy swoich pracowników, oszczędzi Ci to godziny siedzenia nad grafikami.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:22:23 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|