![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PLANY OTWARCIA MAłEJ KAWIARNI A RZECZYWISTOść |
|||||||
|
Autor:
Kasiula2602
Wypowiedzi: 8 |
Witam, Mam nadzieję że otrzymam tu pomoc jak i rady co do moich pytań za co z góry dziękuję. I wpis dość długi ale postaram się jak najkrócej . Od kilku dni rozmyślam nad otwarciem własnej kawiarni. Są to dopiero plany i wstępne kalkulacje .Lokal wielkości około 60m2 bez zaplecza z jedną toaletą. Już wiem że czeka nas tworzenie toalety dla klientów. Natomiast zastanawiam się czy może to być toaleta koedukacyjna ( planujemy sprzedawać kawę i wina na kieliszki, taki mały wine bar) czy też musimy zrobić toaletę damska i męską osobno?
Lokal jest dość mały dlatego planujemy zrobić bufet a za nim i pod nim będą się mieścić sprzęty takie jak zlewozmywak do mycia wstępnego, zmywarko - wyparzarka oraz mini piekarnik do podgrzewania bułek drożdżowych i rogalików oraz ciast. A także toster do tostów czy takie rozwiązanie w takim lokalu jest w ogóle możliwe? I tu zaczynają się schody. Czy te chłodziarki i zamrażarki muszą być takie super profesjonalne czy może to być zwykły domowy sprzęt chłodniczy dobrej jakości i wystarczy jak będzie w nim utrzymywana odpowiednia temperatura? Jeśli tak to czy żywność może być w nich przechowywana tak że sery na jednej półce wszystkie pochowane do pojemników na żywność. Natomiast wędliny na drugiej półce ( planuję ronić mini kanapeczki do degustacji win ), i warzywa na kolejnej itp. Ale wszystko popakowane w pojemniki tak aby nie miało ze sobą styczność? Co do oznaczeń dat itp już wiem że muszą one być czytelne i naklejone na pojemniki. Na ciasta będzie zupełnie osobna witryna chłodnicza. Jeśli chodzi o serwowanie tych mini kanapeczek to czy wystarczy specjalne stanowisko do nich wyznaczone czy też musiało by to być osobne pomieszczenie? Podobnie z tostami. Mam w planach serwowanie ciepłej zupy ( tą dowiezie catering) czy mogę przechowywać ja w tej samej lodówce co inne produkty , oczywiście w osobnym pojemniku? I ostatnie czyli przygotowywanie soków ze świeżych owoców? Jak wygląda sytuacja z ich przechowywaniem ? Czy do nich też muszę mieć osobne stanowisko? Bo na ten temat nie wiem nic a informacje w sieci są sprzeczne. I czy projekt technologiczny mogę wykonać sama, nakreślić rozkład pomieszczeń itp? Mam pojęcie o rysunku technicznym ( choć dawno żadnego nie robiłam) więc liczę się z tym że będę musiała w Sanepidzie spędzić trochę czasu. Ale nie chcę płacić za coś co mogę zrobić sama. To chyba tyle. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam postaram się pomóc
Ad. Toaleta dla gości - można jak najbardziej udostępnic toaletę współną dla Pań i Panów musi być ona dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych Ad 2. Wyposażenie profesjonalne jest bardziej wydajne i jego okres życia jest dłuzszy niż sprzętów agd ale uczestniczyłam w odbiorach lokali i stołówek przedszkolnych, w których wyposażenie było "domowe" dlatego można je spokojnie zastosować w lokalu gastronomicznym. Prosze pamiętać, że w lokalu w którym nie jest wydzielona zmywalnia można stosować wyłącznie zmywarko-wyparzarkę do mycia szkła :filiżanki, laerzyki, szklanki, kieliszki ale już sztućce nie (wiem w wielu lokalach tego typu podawane są sztućce wielokrotnego użytku ale jest to niezgodność z wymaganiami SANEPID). Prosze pomyśleć może uda się wygospodarować zmywalnie? Sanepid zgadza się na przechowywania w lokalach gastronomicznych w jednej chłodziarke żywnoci różnego gatunku na wydzielonych i odpowiednio oznakowanych chłodziarkach. Jednak ja dla Państwa wygody pomyślałabym o większej liczbie chłodziarek (mogą być podblatowe) Przygotowywanie tostów i kanapek może być jak najbardziej przeprowadzane w kuchni jaką Pani planuje. Sanepid nie zgodzi się na obróbkę wstępną warzyw jeżeli nie ma pomieszczenia obróbki wstępnej dlatego technologia musi być oparta na dostarczanych warzywach i owocach po obróbce wstępnej (np z firmy cateringowej przygotowującej zupy). Jeżeli chodzi o przechowywanie zupy to może być ona umieszczana w lodówce razem z innymi produktami ale ja zasugerowałabym bemar, w którym podgrzana zupa może być przechowywana przez 2-3 godziny Ad 3 Wyciskanie soków jak najbardziej tak ale z dostarczanych mytych owoców Ad 4 Jeżeli chodzi o projekt technologiczny to prosze pamietać o tym że Sanepid chce również zaopiniować technologie czyli opis magazynowania i przygotowywania żywności oraz wytyczne odnośnie wentylacji i elementów wykończeniowych lokalu. Sanepid coraz rzadziej sam podpisuje się pod projektem a prosi o zaopiniowanie projektu u rzeczoznawcy tak więc rozwałyłabym skorzystanie z pomocy fachowca w tym zakresie POzdrawiam Hanna Półtorak |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
18.11.2015 w Warszawie odbywać się będzie szkolenie poświęcone wymaganiom stawianym lokalom gastronomicznym na które serdecznie zapraszam. Omawiane będą zagadnienia:
- Wymogi stawiane lokalom gastronomicznym - wysokość, niezbędne pomieszczenia - Odstępstwo SANEPID - kiedy należy o nie występować - Wyposażenie lokalu w sprzęt oraz dobór materiałow budowlanych - Technologia przygotowywanych dań (w zależności od wielkosci lokau) - Dokumenty potrzebne na odbiór - Dokumentacja Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej oraz HACCP dla lokalu gastronomicznego Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl lub telefonicznie 512 21 12 89, 509 95 82 93 serdecznie zapraszamy |
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Pani Hanno. Troszkę nie rozumiem dlaczego Dajecie nie bierze odpowiedzialności za coś co sam nadzoruje i musi być opinia rzeczoznawcy ale to akurat nie jest tematem tego wątku.
Co do zmywarko - wyparzarki to oczywiście będzi. Nie rozumiem dlaczego nie można myć w niej ssztućcy ale to ważna informacja. Mogę kupić profesjonalny sprzęt używany, podblatowy jeśli chodzi o lodówki i zamrażarki. Ale chciałam zrobić zabudowę mebli i nijak nie mogę znaleźć takiej lodówki do zabudowy. No ale nic, przemyślę ta sprawę dokładniej. Co do składowania żywności to metoda prób i błędów dojdziemy do perfekcji i to też wszystko zrobię w tzw planogramie chłodziarki ( to też potrafię, chyba nie ma w tym wielkiej filozofii) Rzeczywiście zamawianie warzyw z firmy cateringowej to świetny pomysł. Dzięki Czyli jeśli będę zamawiać warzywa i owoce z firmy cateringowej to już tylko muszę mieć stanowisko do szykownia testów i soków, czy tak? |
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
Dodam jeszcze że zupa w ciągu dnia będzie w kościołku podgrzewanym elektronicznie.
|
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
W pierwszej odpowiedzi wkradł się słownik z telefonu. Chodziło mi ze " Sanepid nie podpisuje się pod czymś co sam zatwierdza" ale jak już wspomniałam to pytanie muszę skierować do Pan/panów z jednostki sanepidu.
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Stanowisko do kanapek mi tostów - tak stanowisko do przygotowywania kanapek i tostów z warzyw po obróbce, wędlin serów i innych dodatków kupowanych w sklepach/hurtowniach spożywczych
Sztućce w zmywarko wyparzarce - zmywarka do szkła myje i wyparza w niższej temperaturze niż zmywarko-wyparzarka przeznaczona do stosowania w zmywalniach lokalów gastronomicznych i to jest powód dla którego SANEPID mówi NIE, drugim argumentem jest fakt iż jest to zmywarka do szkła a nie metalu. Prosze uzbroić się w cierpliwość to nie jedyny "dziwny sposób interpretacji" z jakim Pani spotka się podczas kontaktów z SANEPIDEM Projekt i brak akceptacji ze strony SANEPID - Jeszcze w tamtym roku bez problemu składałam projekty do działu Nadzoru Zapobiegawczego w SANEPIDZIE i po odczekaniu 30 dni projekt był zaopiniowany, dlaczego coraz cześciej od moich klientów słyszę, że SANEPID odsyła do rzeczoznawców? trudno mi odpowiedzieć na to pytanie ale z takim postepowaniem spotkałam się w Stacjach Powiatowych na terenie całego kraju, być może ciągłe redukcje w Inspekcji Sanitarnej są tego powodem trudno powiedzieć. Możliwe, że Pani Sanepid akceptuje projekty trudno mi odpowiedzieć na to pytanie prosze pamiętać, ze projekt musi być kompletny bo inaczej zostanie odrzucony przez rzeczoznawcę lub SANEPID |
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
Sanepid to swoistego rodzaju " władza" a z władza się nie wygra... Chyba że sprytnym podejściem. No nic. Wszystko do przemyślenia. O ile widziałam godziny przyjmowania interesantów w moim powiatowym Sanepidzie ( tylko we wtorki i tylko między 10-12) spróbuję porozumieć się z kimś na maila. Od razu pytam Panią czy może mi Pani napisać na maila Kasia52henrybbm@gmail.com@Gmail.com jaki jest koszt Pani usług jeśli np. Wszystko wykonałabym sama a od Pani potrzebowałbym rady w trakcie tworzenia projektów. Powiedzmy że zrobię projekt, Pani by naniosla poprawki itp. Proszę o kontakt na maila w celu omówienia szczegółów. Z góry dziękuję
|
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
Kasia52Henrybbm@gmail.com
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Pani Kasiu,polecamy pomoc i doradztwo w zakresie gastronomii,technologii,jak i wentylacji. dojezdzamy do kazdego miejsca w Polsce: gastromex@wp.pl, 531 801 101
|
||||||
| PLANY OTWARCIA MAłEJ KAWIARNI A RZECZYWISTOść | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
smakoszek
![]() ![]() Wypowiedzi: 92 |
Rzeczywistość nie zawsze musi być bolesna. Trzymam kciuki za sukces!
|
||||||
|
Autor:
Kasiula2602
smakoszek napisał(a) w dniu 2015-11-12 o godzinie 22:08:28: Rzeczywistość nie zawsze musi być bolesna. Trzymam kciuki za sukces! Póki co to jestem trochę zrezygnowana . Rodzina mi odradza bo że miasteczko za małe ( 7tyś mieszkańców i choć małe bezrobocie to ludzie nie mają pieniędzy ) Tak mi każdy mówi więc póki co mój entuzjazm opadł. |
||||||
|
Autor:
Portal Gastronomii
Wypowiedzi: 4 |
My także trzymamy kciuki!
Na ponowne rozbudzenie entuzjazmu podsyłamy artykuł, który może okazać się pomocny, kiedy otworzysz swoją kawiarnię :) Nie poddawaj się! |
||||||
Autor:
smakoszek
![]() ![]() Wypowiedzi: 92 |
Jeśli zamierzasz słuchać tego co mówi każdy to staniesz się taka jak każdy czyli w tym przypadku z pracą, ale bez pieniędzy. Wybór należy do Ciebie ;)
|
||||||
![]() Autor: anetamska Tematy: 2 Wypowiedzi: 16 |
Toaleta oczywiście, że może być koedukacyjna, ale tak jak już ktoś wspomniał, musi być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych. Jeśli chodzi o sprzęt to jednak polecam zainwestować w profesjonalny, ze względu na to, że taki sprzęt jest dużo bardziej wygodny (w niektórych urządzeniach można zaprogramować ich pracę) a do tego często potrafi działać bez zarzutu nawet kilkanaście lat! Wydaje mi się, że to lepsza opcja, niż wydawanie co kilka lat pieniędzy na półśrodki. :)
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55 Data: 2026-01-13 Czas: 10:55:38 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|