![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: P³YTA GRILLOWA DO BURGERóW |
|||||||
|
Autor:
orzech
Wypowiedzi: 3 |
Witam wszystkich serdecznie, prowadzê lokal gastronomiczny chcia³bym do oferty wprowadziæ burgery. I z tym wi±¿e siê moje pytanie. Prosi³bym o pomoc w zakupie p³yty grillowej do sma¿enia. Czy ma to byæ p³yta g³adka czy ryflowana, gazowa czy elektryczna , a mo¿e grill kontaktowy ( taki ju¿ posiadam w lokalu). Dodam, ¿e na pocz±tek nie chcia³bym wydawaæ bardzo du¿ej kwoty bo nie wiem jaki bêdzie popyt na tego typu produkty. Z góry dziêkuje za wszystkie sugestie. Pozdrawiam
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
Kotlety [burgery] kupione czy w³asnej produkcji? Jakiej +/- gramatury 100g? 150? 200?
Minimalny zestaw dla burgera to dwa grille kontaktowe lub jedna p³yta grillowa na bu³kê od ¶rodka. Pieczywo powinno siê karmelizowaæ, natomiast miêso zale¿nie od gramatury. Ryflowana p³yta zostawia po¿±dany wzorek natomiast p³aska jest du¿o szybsza. docelowo wybra³ bym p³ytê g³adka elektryczn± indukcyjn± jest znaczenie tañsza d³ugoterminowo ni¿ gazowa, raczej p³ask± gdy¿ jest bardziej wszechstronna i du¿o ³atwiejsza w czyszczeniu bazuj±ca na konstrukcji typu sandwich Na start 2 grille kontaktowe bêd± ok. zwróæ uwagê na odpowiednie pieczywo, sk³ad miêsa. |
||||||
|
Autor:
orzech
Kotlety bêd± kupione ( 100 % wo³owiny) Gramatura to 150 i 200 g. W lokalu posiadam grill kontaktowy podwójny.
My¶la³em o p³ycie p³askiej grillowej elektrycznej co¶ takiego: http://emaks.pl/gastronomia-1/plyty-grillowe-grille-kontaktowe/grill-elektryczny-50cm.html czy bêdzie ok ? Pozdrawiam |
||||||
Autor:
bcs
na pocz±tek zacznij w grillu kontaktowym z ¶wiadomo¶ci± ¿e nie zrobisz wiêcej ni¿ jednego burgera na raz.
P³yta ok [przyzwoita firma za rozs±dne pieni±dze], tylko ma jedn± strefê grzewcz±. Sugerowa³ bym dwie góra dó³ lub prawa lewa gdy¿ pieczywo wymaga du¿o ni¿szej temperatury ni¿ miêso zak³adaj±c podobny czas podgrzewania w przypadku paru zamówieñ na raz zawsze po³owy mo¿esz u¿ywaæ do podtrzymania w temperaturze. W p³ycie do grilowania wa¿ne s± trzy rzeczy: powierzchnia p³yty dla burgerów jak i miês bardzo wygodna jest stal polerowana w miarê gruba,moc okre¶la czas w jakim p³yta siê rozgrzewa zak³adaj±c ¿e nie jest w³±czona non stop oraz dwie strefy grzewcze |
||||||
|
Autor:
orzech
Dziêki za odpowied¼,.nie chcia³bym robiæ tego na grillu kontaktowym bo w du¿ej mierze jest on zajêty do produkcji kebabow. Je¶li chodzi o p³ytê to trochê ju¿ wiem o co chodzi i kupiê chyba tej samej firmy tylko z 2 strefami grzewczymihttp://emaks.pl/grill-podwojny-60cm.html.
Jeszcze mam pytanie czy bulki lepiej piec na grilu czy lepiej do podgrzewacza? |
||||||
|
Autor:
dobryski
Wypowiedzi: 6 |
W³asnie...lepiej nie kupowaæ grilla kontaktowego, bo mo¿esz na raz zrobiæ tylko jedno danie - burgera lub kebaba. Trzeba pomy¶leæ o czym¶ wiêkszym i niestety drozszym.
|
||||||
Autor:
bcs
amerykanie zawsze u¿ywaj± p³yty gilowej lub tosterów ta¶mowych, natomiast jest to zawsze pytanie o rodzaj i zachowanie danego rodzaju pieczywa stopnia karmelizacji etc. Najlepszym rozwi±zaniem jest sprawdzenie jak bêdzie siê zachowywa³o pieczywo na p³ycie grillowej i czy efekt jest odpowiedni tzn. co siê stanie w przypadku kiedy bêdzie podgrzewane tyle czasu ile zak³adasz i co siê stanie je¶li zostanie na nie chwilê d³u¿ej i czy dalej jest to produkt który bêdzie akceptowalny przez konsumenta?
Nie wiem co rozumiesz przez podgrzewacz. Nie wiem te¿ na jakim pieczywie planujesz pracowaæ i czy ma ona byæ gotowe czy te¿ opiekasz je na miejscu. Ka¿dy rodzaj pieczywa ma inn± specyfikê. |
||||||
|
Autor:
weronika89 Wypowiedzi: 2 |
|
||||||
|
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.246 Data: 2026-07-27 Czas: 23:52:40 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|