![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PLACKI ZIEMNIACZANE Z FOOD TRACKA - JAK Z SUROWCEM? I PARę PYTAń ODNOśNIE SAMOCHODU. |
|||||||
|
Autor:
Udesky Wypowiedzi: 1 |
Witam serdecznie wszystkim forumowiczów. :)
Chciałbym się dowiedzieć, czy orientujecie się jak wygląda sprawa produkcji pulpy na placki ziemniaczane? Zastanawiam się nad otwarciem food tracka z którego sprzedawał bym frytki i placki ziemniaczane. Mam dostęp do bardzo dobrego surowca (ziemniak) od zaprzyjaźnionego rolnika, ale zastanawiam się jak rozwiązać sprawę produkcji pulpy i frytek. Rozumiem, że we własnym zakresie ich produkcja jest wykluczona i teraz pytanie jak to obejść? Nie chce kupować gotowych, sklepowych, mając dostęp do taniego dobrego ziemniaka. Czy w takiej sytuacji mógłbym dogadać się z jakąś stołówką/kuchnią/restauracją, że będą dla mnie obierać te ziemniaki, trzeć i mieszać z jajkiem oraz mąką wg wytyczonych przeze mnie proporcji i siekać frytki? Druga sprawa to wybór samochodu. 1. Zastanawiam się czy lepiej furgon czy po pocztowy? Do 3.5t. 2. Z racji większego wyboru samochodów dostawczych nie przygotowanych do gastronomi to jakie są koszty przystosowania takiego surowego samochodu pod sprzedaż placków ziemniaczanych i frytek? Wyposażenie: szafki z płyty, blat z blachy nierdzewnej itd. Jest szansa aby cena takiej usługi zamknęła się w kwocie 20 - 30tyś zł (bez ceny samochodu) na gotowo (wyposażone w sprzęt, oklejone itp)? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
W twoim wypadku wyłącznym rozwiązaniem jest podpisanie umowy z firmą gastronomiczną posiadającą zatwierdzenie SANEPID lub wynajęcie kuchni, w której taką pulpę i frytki będzie można przygotowywać (szkoła, dom weselny itp) Przygotowywanie pulpy od surowca w food trucku niestety nie uzyska zgody SANEPIDU. Na food trucki nadają się oba typy pojazdu ja zawsze polecam samochody z firm kurierskich. Meble nie muszą być ze stali nierdzewnej gładkie, laminowane szafki i blaty z laminatu, konglomeratu też są ok. Pozdrawiam Hanna Półtorak - opracowywanie dokumentacji HACCP dla gastronomii mobilnej, projekty technologiczne dla gastronomii mobilnej poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
dot. samochodu
Ten budżet nie jest zbyt wielki, jeżeli kupisz samochód pocztowy to będzie w nim wygodniej, bo jest on szerszy od zwykłego blaszaka i ma proste ściany, co umożliwia proste podwieszenie półek. Unikaj zwykłego kontenera, bo koszt przerobienia takiego samochodu jest o wiele wyższy i zazwyczaj nie wygląda zbyt fajnie. Jeżeli chodzi o cenę przeróbki to wydaje mi się, że to troszkę za mało. Trzeba przygotować ściany wewnątrz, wyciąć otwór handlowy i jeszcze jego obróbka, potem kącik sanitarny (umywalki, baterie, zbiorniki, podgrzewacz, szafka), instalacja elektryczna i oświetleniowa, coś na podłogę i wreszcie meble (odradzam drewnopodobne, bo po jednym sezonie rozejdą się od wilgoci). Teraz sprzęt i oklejenie. Jeżeli chcesz zrobić to dobrze, to raczej musisz przygotować z 50 tyś brutto. Mam obecnie w firmie 2 używane samochody (od klientów) do zabudowy do końca sierpnia, jeżeli chcesz zobaczyć jak wygląda taka zabudowa z bliska to zapraszam. Proszę tylko wcześniej o kontakt. Marek 662-286-646
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
|
Autor:
Krissuss88 Wypowiedzi: 5 |
A jak wyglądałaby sprawa z przygotowaniem placków z gotowej mieszanki do rozrobienia z wodą i ew. jajkiem. Czy wykonanie w ten sposób placków i usmażenie ich w foodtrucku to jest w ogóle wykonalne - czy też nie ma szans na akceptację sanepidu i realizację takiego rozwiązania?
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Nie powinno być problemu z uzyskaniem zgody na sprzedaż placków wykonywanych z gotowej mieszanki . Można również zamawiać masę ziemniaczaną w stacjonarnej gastronomii . Proces smażenia placków nie budzi zastrzeżeń Przy dodatku jajek (mogą być wyłącznie kupowane naświetlane promieniami UV) zaczyna się loteria ( jedni inspektorzy się zgadzają a inni nie) ale warto powalczyć o zgodę na ich stosowanie
Hanna Półtorak HACPASZ projekty technologiczne samochodów gastronomicznych, dokumentacja GMP/GHP i HACCP: poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:00:25 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|