![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: KUCHENKA NA GAZ CZY PRąD ? |
|||||||
|
Autor:
maksik Wypowiedzi: 2 |
Przymierzam się do otwarcia lokalu gastronomicznego i zastanawiam się czy powinienem zaopatrzyć się w kuchenkę gazową, ale na butlę czy pozostać przy prądzie ?
Nie wiem czy kuchenka na bultę to jakaś znaczna oszczędność. Druga sprawa nie mam pojęcia czy tak bez problemu w lokalu gastronomicznym można korzystać z kuchenki na butlę. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
karjes
Wypowiedzi: 4 |
Skoro nie masz podciągniętego gazu to zostałabym przy prądzie na Twoim miejscu. Ale koszty będą na pewno dużo wyższe.
http://oneofgroup.pl/
|
||||||
![]() Autor: GastroGal Tematy: 2 Wypowiedzi: 21 |
Wydaje mi się że uzależnione jest to od tego jak często będzie Pan z tej kuchenki korzystał.
Cechą kuchenki elektrycznej jest fakt że ta kuchenka musi rozgrzać płytę na pełnej mocy więc to już na starcie będzie generowało duża ilość zużytego prądu. Generalnie prąd zawsze był droższy od gazu. Jeżeli kuchenka będzie używana rzadko, a spotkałem się już wiele razy z taką obsługa to zdecydowanie tańszy będzie gaz. Proszę przekalkulować jak często będzie kuchenka używana. Kuchenka na butlę może być używana w lokalu jak najbardziej. Trzeba spełnić kilka wytycznych a jedną z nich jest metalowa szafka w której musi być przetrzymywana używana / podłączona butla. Tę opcję można obejść ale pod warunkiem że butla będzie znajdowała się w pomieszczeniu które oddzielone jest ścianą a podłączenie będzie na zasadzie przebicia dziury dla węża podłączeniowego. Pozdrawiam
www.GastroGal.pl - kompleksowe wyposażenie gastronomii
Dealer: Stalgast, Hendi, EuroGast, Soda, TomGast, Kromet, Lozamet, Dora Metal, MaGa, Spomasz Nakło, Mesko, Mawi, Bolarus, Fagor, RM Gastro, Brema, UNOX, Miele, Winterhalter, Rational, Roller Grill, Robot Coupe, Fetco, Mussana, Dr.Weigert |
||||||
|
Autor:
maksik Wypowiedzi: 2 |
karjes napisał(a) w dniu 2015-06-25 o godzinie 12:14:44: Skoro nie masz podciągniętego gazu to zostałabym przy prądzie na Twoim miejscu. Ale koszty będą na pewno dużo wyższe. Poprzedni właściciel lokalu gastronomicznego, który użytkował to pomieszczenie płacił za energię 4/5/6 tys zł miesięcznie, ale to była restauracja, która miała bardzo bogate menu. Moja działalność będzie w ograniczonym stopniu oferować to co poprzednik, choć planuję sporo gotować (typowe obiady dwudaniowe). Zastanawiam się czy przynajmniej w początkowej fazie nie zrobić takiego mixu tj. część gotowania bedzie z butli a część z 2 kuchni indukcyjnych domowych. Wiem, że za jakiś czas zajadę te domowe indukcje, ale profesjonalny sprzęt indukcyjny kosztuje 10x więcej. Jakie macie opinie ? |
||||||
|
Autor:
Pampam
Wypowiedzi: 3 |
Wydaje mi się ze może na początek ten mix tak jak piszesz a potem zrobić inwestycje w jedna z opcji bo raczej na dłuższą metę tak by było najlepiej.
|
||||||
|
Autor:
lashta
Tematy: 2 Wypowiedzi: 8 |
Z tego co mi wiadomo w lokalu gdzie jest gaz ziemny nie można mieć butli z gazem, wynika to z przepisów przeciw pożarowych (§ 157 ust. 6 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.). Mnie odmówiono instalacji butli, gdy chciałam takową zmieć w lokalu. Warto wcześniej popytać.
|
||||||
|
Autor:
dobryski
Wypowiedzi: 6 |
Przy elektrycznej koszty zużycia energii będą bardzo duże. Musisz to sobie przekalkulować na spokojnie, czy opłaci sie doprowadzić gaz.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:26:52 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|