FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / WYSOKOść LOKALU PONIżEJ 2,5M
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

WYSOKOść LOKALU PONIżEJ 2,5M

Autor: wiper

Tematy: 3
Wypowiedzi: 7
Post 1 napisany 2015-03-15 o godzinie 10:00:12.
Witam
Prowadze lokal gastronomiczny w piwnicy i posiadam odbiór sanepidu na tzw półprodukty. Gdy chciałem rozszerzyć zakres pojawił się problem związany z wysokością. Tzn poprzednie dopuszczenie było na byłego właściciela który miał prowadzić lokal samemu bez pracowników. Teraz gdy chciałem zrobić wszystko zgodnie ze sztuką zatrudniłem budowlańca który zrobił obliczenia i wyszło ze średnia wysokość w sali sprzedaży to 2,51 a średnia wysokość w kuchni to 2,38m i niestety odpowiedź sanepidu jest negatywna:( pomimo powołania się na paragrafy prawa budowlanego które dopuszczają nadzwyczajne obniżenie do 2,2m. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc gdyż za chwilę bedę musiał zamknąć lokal. Pragnę nadmienić ze w tym miejscu działalność gastronomiczna jest prowadzona nieprzerwanie od ponad 15lat i śmiem twierdzić że taka wysokość była od zawsze. (jest to piwnica w zabytkowym lokalu)

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2015-03-17 o godzinie 10:36:05.
Sanepid udziela odstępstwa od wysokości 2,5 m  niestety nie zgadza się na prowadzenie takiej działalności w niższych lokalach.  Jeżeli lokal miał już udzielone odstępstwo i masz dokument je potwierdzający probowałabym odwołać się od tej decyzji   do WSSE Wojewódzkiego ale jaka będzie odpowiedź SANEPIDU trudno powiedzieć

Autor: wiper

Wypowiedzi: 7
Post 3 napisany 2015-03-17 o godzinie 10:52:36.
Cieżko wojować z sanepidem. Odstępstwo oczywiście jest wydane na poprzedniego właściciela (jest tam wpisana wysokość 2,57 której nigdy nie było) i na tej podstawie mam dopuszczenie lokalu jednak gdy chciałem rozszerzyć działalność na pełną kuchnie Panie zawołały nowe odstępstwo a ja chciałem być uczciwy i zrobiłem profesjonalne pomiary i opinię no i problem. Wiem od prawnika i rzeczoznawcy budowlanego że istnieje coś takiego jak małe odstępstwo do wysokości nawet 2,2m gdy jest to pobyt czasowy ludzi no ale tu zaczynają się schody

Autor: procent

Wypowiedzi: 6
Post 4 napisany 2015-03-20 o godzinie 23:40:48.
Dla kuchni są jasno określone parametry wysokości pomieszczenia. 
Może być z tym ciężko, jednak... znajomy powiedział mi kiedyś, że zamontowanie odpowiedniej wentylacji "cudownie" rozwiązuje problem zbyt niskich pomieszczeń. Nie chcę robić nadziei, ale warto o tym poczytać. A nuż...

Wysokość lokalu poniżej 2,5m
Autor: Multi Gastro

Wypowiedzi: 17
Post 5 napisany 2015-04-17 o godzinie 18:46:45.
W takim przypadku może być możliwe odstępstwo, ale lokal musi mieć wentylację nawiewno-wywieną o odpowiednich parametrach i powinno się udać lecz niestety poniżej 2,5m jest ciężko uzyskać zgodę, ewentualnie można też próbować z jakimiś opinia rzeczoznawców, może coś takiego pomoże.
Multi Gastro Wyposażenie Gastronomii i Sklepów

Działamy na terenie całej Polski
tel.: 791-791-061
tel. st.: 12-307-79-79
mail: info@multigastro.pl
www: http://multigastro.pl

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 6 napisany 2015-04-17 o godzinie 19:10:39.
Jeżeli w pomieszczeniu jest 2,40 cm można spróbować wystąpić o odstępstwo w Sanepidzie warunkiem jego uzyskania jest
- zapewnienie odpowiedniej wentylacji nawiewowo-wywiewowej
- zatrudnienie pracownuków WYŁĄCZNIE NA PÓŁ ETATU - proszę o tym pamiętać

Lokale niższe niż 2,40 nie dostają odstępstwa pod żadnym warunkiem 

Nie uzyska się również dla takich lokali opinii od rzeczoznawcy gdyż wydanie tej uwarunkowane jest od decyzji Działu Nadzoru Stacji Wojewódzkiej i kółko nam się zamyka..............

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 10:39:12
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: WYSOKOść LOKALU PONIżEJ 2,5M
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "wysokość lokalu poniżej 2,5m" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.