![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: WYSOKOść LOKALU PONIżEJ 2,5M |
|||||||
|
Autor:
wiper
Tematy: 3 Wypowiedzi: 7 |
Witam
Prowadze lokal gastronomiczny w piwnicy i posiadam odbiór sanepidu na tzw półprodukty. Gdy chciałem rozszerzyć zakres pojawił się problem związany z wysokością. Tzn poprzednie dopuszczenie było na byłego właściciela który miał prowadzić lokal samemu bez pracowników. Teraz gdy chciałem zrobić wszystko zgodnie ze sztuką zatrudniłem budowlańca który zrobił obliczenia i wyszło ze średnia wysokość w sali sprzedaży to 2,51 a średnia wysokość w kuchni to 2,38m i niestety odpowiedź sanepidu jest negatywna:( pomimo powołania się na paragrafy prawa budowlanego które dopuszczają nadzwyczajne obniżenie do 2,2m. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc gdyż za chwilę bedę musiał zamknąć lokal. Pragnę nadmienić ze w tym miejscu działalność gastronomiczna jest prowadzona nieprzerwanie od ponad 15lat i śmiem twierdzić że taka wysokość była od zawsze. (jest to piwnica w zabytkowym lokalu) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Sanepid udziela odstępstwa od wysokości 2,5 m niestety nie zgadza się na prowadzenie takiej działalności w niższych lokalach. Jeżeli lokal miał już udzielone odstępstwo i masz dokument je potwierdzający probowałabym odwołać się od tej decyzji do WSSE Wojewódzkiego ale jaka będzie odpowiedź SANEPIDU trudno powiedzieć
|
||||||
|
Autor:
wiper
Tematy: 3 Wypowiedzi: 7 |
Cieżko wojować z sanepidem. Odstępstwo oczywiście jest wydane na poprzedniego właściciela (jest tam wpisana wysokość 2,57 której nigdy nie było) i na tej podstawie mam dopuszczenie lokalu jednak gdy chciałem rozszerzyć działalność na pełną kuchnie Panie zawołały nowe odstępstwo a ja chciałem być uczciwy i zrobiłem profesjonalne pomiary i opinię no i problem. Wiem od prawnika i rzeczoznawcy budowlanego że istnieje coś takiego jak małe odstępstwo do wysokości nawet 2,2m gdy jest to pobyt czasowy ludzi no ale tu zaczynają się schody
|
||||||
|
Autor:
procent
Tematy: 3 Wypowiedzi: 6 |
Dla kuchni są jasno określone parametry wysokości pomieszczenia.
Może być z tym ciężko, jednak... znajomy powiedział mi kiedyś, że zamontowanie odpowiedniej wentylacji "cudownie" rozwiązuje problem zbyt niskich pomieszczeń. Nie chcę robić nadziei, ale warto o tym poczytać. A nuż... |
||||||
![]() Autor: Multi Gastro Wypowiedzi: 17 |
W takim przypadku może być możliwe odstępstwo, ale lokal musi mieć wentylację nawiewno-wywieną o odpowiednich parametrach i powinno się udać lecz niestety poniżej 2,5m jest ciężko uzyskać zgodę, ewentualnie można też próbować z jakimiś opinia rzeczoznawców, może coś takiego pomoże.
Multi Gastro Wyposażenie Gastronomii i Sklepów
Działamy na terenie całej Polski tel.: 791-791-061 tel. st.: 12-307-79-79 mail: info@multigastro.pl www: http://multigastro.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Jeżeli w pomieszczeniu jest 2,40 cm można spróbować wystąpić o odstępstwo w Sanepidzie warunkiem jego uzyskania jest
- zapewnienie odpowiedniej wentylacji nawiewowo-wywiewowej - zatrudnienie pracownuków WYŁĄCZNIE NA PÓŁ ETATU - proszę o tym pamiętać Lokale niższe niż 2,40 nie dostają odstępstwa pod żadnym warunkiem Nie uzyska się również dla takich lokali opinii od rzeczoznawcy gdyż wydanie tej uwarunkowane jest od decyzji Działu Nadzoru Stacji Wojewódzkiej i kółko nam się zamyka.............. |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 10:39:12 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|