![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: JAK ZROBIć LOKAL GASTRONOMICZNY Z LOKALU NIEPRZEZNACZONEGO WCZEśNIEJ ? |
|||||||
|
Autor:
Punio
Tematy: 6 Wypowiedzi: 8 |
Witam
Szukam lokalu pod swoją gastronomię. Znalazłem parę lokali użytkowych gdzie właściciele pozwalają na otworzenie tam gastronomii lecz wcześniej były to lokale usługowe bądź handlowe. Tu pojawia się moje pytanie. Jak wygląda cała biurokratyczna oraz budowlana wojna z przekształceniem takiegoż lokalu na gastronomię ? Czego będę potrzebował z papierków, co załatwić w urzędach oraz co trzeba będzie zbudować/wyremontować/zmienić fizycznie w takim lokalu ?? PS. Jeden lokal jest na półpiętrze. Czy będę musiał w całym nim zrobić koniecznie wentylację/klimatyzację ? Czy wystarczy tylko w kuchni ? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Jeżeli był to lokal usługowy/handlowy, w którym wczesniej znajdował się sklep, zaklad fryzjerski:
Należy wystąpić o zgodę na otwarcie w nim gastronomii do władz Spóldzielni lub Wspólnoty na tereie której lokal się znajduje po jej uzyskaniu nalezy przygotować lokal do odbioru przez SANEPID - przygotowanie projektu technologicznego lokalu i uzyskanie akceptacji rzeczoznawcy lub SANEPIDU - nalezy zapewnić toaletę dla pracowników lokalu (nie może być wspólna z toaletą dla klientów) - w kuchni lokalu nalezy zamontować odpowiednią wentylacje mechaniczną na 14 dni przed datą otwarcia lokalu nalezy zgłosić się do SANEPIDU i wpisać do Rejestru Producentów Żywności. Na dzień odbioru nalezy mieć opracowaną dokumentację DObrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej Trudniejsza sprawa jest w przypadku lokali,w których wcześniej nie znajdowały się typowe lokalu yzytkowe ale np bibloteka lub księgarnia. Wtedy należy użyskać zgodę na prowadzenie w takim lokalu działalności gastronomicznej, w tym celu nalezy Odwiedzić Wydział Architektury znajdujący się w Urzędzie Gminy /starostwa na terenie którego jest lokal itam serdecznie postaram się pomóc - Zmiana przeznaczenia lokalu: - zmiane przeznaczenia lokalu nalezy załatwić w Wydziale architektury w Urzedzie Gminy, na terenie której znajduje się lokal , po uzyskaniu akceptacji urzędu gminy nalezy postępowac tak jak opisałam wyżej. - L |
||||||
|
Autor:
Punio
Tematy: 6 Wypowiedzi: 8 |
Bardzo dziękuję za odpowiedź lecz jaka jest różnica między sklepem a księgarnią ?? w jednym wypadku nie trzeba lecz w drugim trzeba zmieniać przeznaczenie lokalu. Z tego co mi mówili właściciele były tam po prostu jakieś sklepy i tyle. Jak wygląda sprawa z tą wentylacją na półpiętrze ??
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Zasada jest taka jeżeli w przeznaczeniu lokalu umieszczony jest wpis mówiący o innym przeznaczeniu niż na lokal gastronomiczny nalezy je zmienić w wydziale architektury. Wymagania dotyczące wentylacji dotyczą kuchni i zaplecza gastronomicznego lokalu, jezeli kuchnia oraz pomieszczenia pomocnicze znajdują się na półpiętrze to wtedy w tym miejscu nalezy założyć odpowiednią wentylację mechaniczną,
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie na szkoleniu organizowanym dnia 20.11.2014 w Warszawie odpowiemy na pytania przyszłych posiadaczy lokali gastronomicznych:
- Jak wybrać odpowiedni lokal : ile pomieszczeń powinno mieć zaplecze kuchenne, czy musi być toaleta dla personelu, jaka powinna byc wysokość lokalu) - Jak urządzić kuchnie w lokalu gastronomicznym - jak ją wyposażyć - surowiec czy półprodukt od czego to zależy - lokal, kontener samochód gastronomiczny różnice i cechy wspólne w wymaganiach SANEPIDU dotyczących rozpoczęcia działalności związanej ze sprzedażą i produkcją żywności Szkolenie ma charakter warsztatów spotykamy się w niewielkich grupach tak aby móc porozmawiać o nurtujących Państwa problemach Szczegóły dotyczące szkolenia Moja Gastronomia od czego zacząć znajdziecie Państwo w zakladce ogłoszenia lub mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Panie Punio, jeśli lokal nie był wcześniej gastronomicznym lub ze sprzedażą spożywczą, należy zrobic jego przekształcenie z na lokal handlowo-usługowy z przeznaczeniem na gastronomie, wiąże sie to z warunkami lub planem zagospodarowania o który trzeba wystapic, pozniej zrobic projekt zmainy sposobu uzytkowania z uwzglednieniem wentylacji, branzowców i p-poż, w miedzyczasie mozna dostosowywac obiekt pod wzgledem gastronomicznym kiedy ma sie zatwierdzony projekt technologiczny. jest to formalnosc, jednak troszke czasu trwa. niektóre miasta,jak np Bydgoszcz, Toruń wymuszają na inwestorze zmiany sposobu uzytkowania nawet kiedy lokal jest handlowo -usługowy ale gdzie nie ma wyraznego wpisu-gastronomia,jkao przeznaczenie. jesli by Pan chciał jakiejs pomocy w zakresie przekształcenia lub technologi gastronomicznej, polecamy sie, 531 801 101, gastromex@wp.pl
|
||||||
|
Autor:
Januszsycz Wypowiedzi: 1 |
Podbijam temat , poniewaz ta cała rozmowa na temat lokali użytkowych gastronomicznych i lokali użytkowych handlowych które niby trzeba przekształcać powoli zaczyna mi wyglądać jak jakiś prawdziwy urban legend. Czy ktoś może mi podać podstawę prawną która definiuje konieczność przekształcenia? Oczywiście wiadomym jest ze trzeba zrobić odpowiednią wentylację czy inne adaptacje pod restauracje aby w ogole dostac zezwolenie sanepidowskie czy koncesje na alkohol, natomiast gdzie niby to przeznaczenie lokalu miałoby być definiowane i uniemożliwiało prowadzenie restauracji w lokalu w którym był sklep?
|
||||||
|
Autor:
Ewela Wypowiedzi: 4 |
Dzień dobry, ja mam problem tego typu, a mianowicie wynajęłam lokal handlowo-usługowy, który nie ma przeznaczenia na gastronomię. Jest to lokal urzędu gminy, który jest na 5 letniej gwarancji (lokal nowy). Urząd miasta nie pozwala mi zrobić zmiany sposobu użytkowania, natomiast sanepid tego wymaga. C
|
||||||
|
Autor:
Ewela Wypowiedzi: 4 |
Kontynuując.... jakich formalności powinnam dokonać i czy jest taki prawny przepis mówiący o tym, że aby prowadzić mała gastronomię ( w sumie to duże słowo ja chcę po prostu serowować kawę na wynos plus słodkości coś w stylu cukierni, małej kawiarni bez siedzeń na miejscu) trzeba posiadać w zapisie, że lokal jest z przeznaczeniem na gatsronomię.
|
||||||
|
Autor:
Ewela Wypowiedzi: 4 |
Kontynuując.... jakich formalności powinnam dokonać i czy jest taki prawny przepis mówiący o tym, że aby prowadzić mała gastronomię ( w sumie to duże słowo ja chcę po prostu serowować kawę na wynos plus słodkości coś w stylu cukierni, małej kawiarni bez siedzeń na miejscu) trzeba posiadać w zapisie, że lokal jest z przeznaczeniem na gatsronomię.
|
||||||
| JAK ZROBIć LOKAL GASTRONOMICZNY Z LOKALU NIEPRZEZNACZONEGO WCZEśNIEJ ? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Ewela Wypowiedzi: 4 |
Dodam jeszcze, że lokal był wystawiony w przetargu i teraz pytanie jeśli będę chciała z niego zrezygnować to czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy za dodatkowy czynsz itp ( lokal był cały czas nieużywany) bo w końcu w dokumentach nie było pełnego zapisu, nie było też mowy, że przez pięć lat nie można wykonywać żadnych prac remontowych (lokal na gwarancji). Czy jakby to już moja strata bo się twego nie dowiedziałam przed przetargiem ?
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:00:20 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|