FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / DO OSóB ZNAJąCYCH SIę NA PRZEPISACH
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

DO OSóB ZNAJąCYCH SIę NA PRZEPISACH

Autor: sec


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2014-09-03 o godzinie 12:40:16.
Rozumiem, że są na tym forum specjaliści, którzy znają się na przepisach. Mianowicie chciałbym otworzyć kawiarnie na wynos, bez konsumpcji, nikogo nie zatrudniając (pracuje tylko właściciel). Czy jeśli będę pracować sam potrzebna jest toaleta czy dopiero w momencie zatrudniania kogoś? Druga kwestia to wentylacja. W lokalu jest wentylacja grawitacyjna oraz klimatyzacja. Czy wymagana jest wentylacja mechaniczna? Zamierzam głównie sprzedawać rzeczy zakupione jednak czasami przewiduje jakiś wypiek. Nad piekarnikiem powieszę okap z filtrem węglowym. Czy sanepid akceptuje takie rozwiązanie czy wymaga wentylacji mechanicznej? Dzięki za odpowiedz
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: PizzaPie


Tematy: 5
Wypowiedzi: 14
Post 2 napisany 2014-09-03 o godzinie 21:38:21.
Witam,
nie jestem tutaj specjalistą, ale mam w tym momencie z tym do czynienia i rozmawiam z różnymi osobami na temat wymogów, tak więc postaram się odpowiedzieć ze względu na to, że nie raz trzeba czekać dość długo na odpowiedź.

1.
"nikogo nie zatrudniając (pracuje tylko właściciel)"
-Tzn. , że pracownikiem jest właściciel, czyli zatrudniona jest jedna osoba, czyli toaleta wymagana.

2.
"Druga kwestia to wentylacja. W lokalu jest wentylacja grawitacyjna oraz klimatyzacja. Czy wymagana jest wentylacja mechaniczna?"
-Klimatyzacja to rodzaj wentylacji mechanicznej. Co jest dokładnie wymagane jeśli chodzi o wymianę powietrza, zależy od tego co Pan chciałby robić w tym pomieszczeniu.

3.
"Zamierzam głównie sprzedawać rzeczy zakupione jednak czasami przewiduje jakiś wypiek."
-Czyli będzie też produkcja, sprawa robi się bardziej skomplikowana i może się Panu tego odechcieć, niech Pan zapyta o to w sanepidzie, jeśli sanepid zrobi odpowiednie ustępstwa, myślę, że może wypalić.

4.
"Nad piekarnikiem powieszę okap z filtrem węglowym. Czy sanepid akceptuje takie rozwiązanie czy wymaga wentylacji mechanicznej?"
-Okap nie jest wymagany przez sanepid, to tylko dla własnej wygody. Posiada Pan już wentylację mechaniczną, więc można ewentualnie się skupić na miejscach obróbki cieplnej.

Pozdrawiam
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 3 napisany 2014-09-11 o godzinie 12:52:32.
1. Wc dla personelu,nawet jesli jest to właściciel-niezbedne i nie do przeskoczenia.
2. WC dla klientów powinno sie znajdowac, a na pewno musi, gdy sa podawane napoje moczopedne uznawane jako alkohole,kawa,itp, wyjatek to male lokale do 10 osób i ze sprzedażą na wynos
3. Klimatyzacja nie jest wentylacją a tylko wspomaganiem wentylacji, odpowiedzialna nie za wymiane powietrza a za osiagniecie niskiej lub wysokiej temperatury
4. W lokalu uzytecznosci publicznej,jak Kawiarnia wentylacja mechaniczna. Okap węglowy nie jest okapem wyciagowym gastronomicznym a domowym,zatrzymujacym tylko częściowe zanieczyszczenia dymne a nie wyrzucajace je na zewnatrz. Prawidłowo powinna byc wentylacja mechaniczna wywiewna i taka sama ilosc a nawet lekko wieksza wentylacja nawiewna mechaniczna.
PizzaPie, jak się nie znamy,nie piszemy głupot.
gdyby chciał Pan wiekszej porady indywidualnej, proszę dzwonic: 531 801 101, gastromex@wp.pl
zajmujemy sie pomoca techniczna,doradztwem oraz przygotowywaniem projektów technologicznych, dokumentacji do odbioru Sanepidu oraz pomocą przygotowania wentylacji mechanicznej i odbiorem tej wentylacji.
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 4 napisany 2014-09-19 o godzinie 10:22:11.
Witam serdecznie tematy związane z obowiązującymi przepisami, wyposażeniem lokalu gastronomicznego oraz  dokumentami potrzebnymi do odbioru przez SANEPID Omawiane są na szkoleniu organizowanych przez Naszą firmę. Następna edycja Szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć odbędzie się w Warszawie o6.10.2014 (szczegóły dotyczące  szkolenia znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia) . Nasze szkolenie pomogło wielu  forowiczom w otwarciu własnego lokalu. Serdecznie zapraszamy na nie
- osoby zainteresowane otwarciem własnego lokalu
- osoby zaintersowane  kupnem lub wynajęciem samochodu gastronomicznego
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących szkolenia prosze o kontakt poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Autor: is


Wypowiedzi: 8
Post 5 napisany 2015-01-06 o godzinie 12:25:19.
Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania. prosze o kontakt za pomocąformularza na stronie www.horecaplus.eu
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:09:03
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: DO OSóB ZNAJąCYCH SIę NA PRZEPISACH
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "do osób znających się na przepisach" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.