![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: JAKI PIEC DO ZAPIEKANEK ? |
|||||||
|
Autor:
Leeloo
Tematy: 3 Wypowiedzi: 6 |
Witam,
zamierzam otworzyć lokal gastronomiczny, w którym będą serwowane głównie zapiekanki. Jaki powinienem wybrać piec (będę w nim robił tylko zapiekanki)? Zastanawiam się nad piecami konwekcyjnymi marki Unox LineMicro Domenica lub LineMiss Rossella. Jaka jest różnica pomiędzy tymi piecami? Czym różni się piec zasilany 230V a 400V? Proszę o porady. Pozdrawiam |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
zasadnicza różnica między urządzeniami to szybkość pracy czyli moc urządzenia 3,2 kw dla uradzenia piekarniczego może nie wystarczyć dla pieczeni paputków zamrożonych lub świerzych przy pełnym załadunku.
inne możliwości: -piece hybrydowe mogą się cechować bardzo szybki czasami pracy 2-3 min dla ciasta surowego lub mrożonego lub około 30 sec dla ciasta gotowego [przykładowe modele eicon powyżej 3 generacji, atol speed 300t najciekawszy w połączeniu z piecem konwekcyjnym i jednym panelem sterującym, lub też turbo chef powyżej 3 generacji z szczególnym uwzględnieniem dla modelu fire] -piece do pizzy [szczególny model pieca piekarniczego] czasy pracy podobne lub minimalne szybsze jak w przypadku pieca piekarniczego jednak lepiej dostosowane do niestałego ruchu [mniejsze wychłodzenie komory przy każdym dokładaniu i wyciąganiu poszczególnego produktu, dzięki płytom szamotowym utrzymującym stała temperaturę komory] -piece konwekcyjno parowe [mkn, rational, convoterm]. rozwiązanie zdecydowanie zbyt zawarowane dla samych zapiekanek ale mogące być przydatne w przypadku chęci rozwinięcia konceptu o inne produkty. Podstawowe pytanie przed doborem urządzenia: -jakie wygląda specyfika ciasta [gotowe, mrożone, własna produkcja]? -ile produktów ma być wydawanych dziennie? -ile w godzinach szczytu? -ile rodzajów produktów ma być wydawanych? -jaki jest dopuszczalny czas od momentu zamówienia do wydania produktu? |
||||||
|
Autor:
Leeloo
Bagietki będę miał świeże z piekarni, na nie będę nakładał farsz pieczarkowy, ser i inne dodatki.
Dziennie zamierzam wydawać ok 80-100 zapiekanek, w godzinach szczytu może nawet 25/h. W piecu będę robił tylko zapiekanki. Od momentu zamówienia do wydania produktu powinno minąć nie dłużej niż 3 - 3,5 min. |
||||||
Autor:
bcs
w mojej opinii piece konwekcyjne mogą sobie nie dać rady nie muszą, konieczne są testy urządzenia przy załadunku nowego produktu co minutę [przez co najmniej 10 cykli, rozgrzanie komory do właściwej temperatury, pierwszy załadunek 1 zapiekanka, po minucie otwarcie drzwi dodanie 2 zapiekanek, zamknięcie po 2 minutach wyciągnięcie 1 zapiekanki i włożenie kolejnej etc.] Jednak teoretycznie 2 minuty w piecu konwekcyjnym nawet przy 250 st. to może być trochę za mało kiedy co minute otwieramy drzwi do pieca na co najmniej 20 sec. Mały piec do pizzy może być dobrym rozwiązaniem najlepiej z regulacją wilgotności w komorze lub piec hybrydowy [połączenie konwekcji z mikrofalą]. Z punktu widzenia kosztów stałych [prąd, czas pracy, izolacja komory, koszty klimatyzacji] piec hybrydowy będzie najlepszym rozwiązaniem następnie piec do pizzy na końcu piec konwekcyjny. Jeśli możesz sobie pozwolić na inwestycje w mojej opinii zainwestuj w piec hybrydowy lub piec do pizzy nieznacznych wymiarów, alternatywnie w piec taśmowy np. Thermo-Finisher Food Finisher (TFC-461R)
|
||||||
|
Autor:
Leeloo
Szukałem w internecie pieców hybrydowych i widzę, że nie ma zbyt bogatej oferty tego typu urządzeń. Na piec jestem w stanie wydać do 12 tys. Znalazłem niedrogi piec Fiamma MW 38.10CG, czy taki piec się sprawdzi? Czy może sugerujesz inne urządzenie z przedziału cenowego, który podałem? Przy wyborze kieruję się pojemnością (chcę żeby zmieściła się bagietka min. 40 cm długości) ale też wyglądem samego pieca, ponieważ wszystko będzie się odbywało na oczach klienta.
|
||||||
Autor:
bcs
podaj mi proszę swój adres mailowy, ze względu na regulamin nie mogę wystawić bezpośrednich linków
|
||||||
Autor:
ADMIN
![]() ![]() Tematy: 14 Wypowiedzi: 86 |
bcs napisał(a) w dniu 2014-07-29 o godzinie 11:49:20: podaj mi proszę swój adres mailowy, ze względu na regulamin nie mogę wystawić bezpośrednich linków Regulamin zabrania linkowania do stron zbliżonych np. fora, portale itp. Usuwane przez nas linki dotyczą często pojedynczych wypowiedzi świeżo zarejestrowanych użytkowników w dodanym przez siebie temacie co jest spamem. |
||||||
|
Autor:
Leeloo
mój e-mail:
5tyelement@g.pl |
||||||
|
Autor:
maciek108 Wypowiedzi: 2 |
Z racji, że temat nie jest stary, zapytam:
Czy do przygotowywania świerzych zapiekanek nada się salamander elektryczny gazowy (4palnikowy)? Czy wie ktoś, w jakim czasie od startu taki piec jest w 100% gotowy do używania? Zastanawia mnie to ponieważ wszędzie czytam, że do zapiekanek najbardziej nadają się opiekacze/piece elektryczne. Mam zamiar otworzyć food trucka ze świerzymi, ciekawymi zapiekankami przygotowywanymi z półproduktów na miejscu. Zastanawiam się nad wyborem pieca i niestety nie mogę znaleźć opini salamandra gazowego a tylko rozwiązanie na gaz mnie interesuje. |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
maciek108 napisał(a) w dniu 2014-08-04 o godzinie 18:27:11: Z racji, że temat nie jest stary, zapytam: Czy do przygotowywania świerzych zapiekanek nada się salamander elektryczny gazowy (4palnikowy)? Czy wie ktoś, w jakim czasie od startu taki piec jest w 100% gotowy do używania? Zastanawia mnie to ponieważ wszędzie czytam, że do zapiekanek najbardziej nadają się opiekacze/piece elektryczne. Mam zamiar otworzyć food trucka ze świerzymi, ciekawymi zapiekankami przygotowywanymi z półproduktów na miejscu. Zastanawiam się nad wyborem pieca i niestety nie mogę znaleźć opini salamandra gazowego a tylko rozwiązanie na gaz mnie interesuje. Do zapiekanej najlepiej nadają się opiekacze kwarcowe np. roller grilla, takie urządzenie potrafi się rozgrzać do 1050C w terminie około 10-15 sekund. |
||||||
| JAKI PIEC DO ZAPIEKANEK ? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 04:43:10 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|