FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRAWIE MOBILNA GASTRONOMIA - MASZYNA PRZYGOTOWUJąCA POTRAWę
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRAWIE MOBILNA GASTRONOMIA - MASZYNA PRZYGOTOWUJąCA POTRAWę

Autor: jahu

Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2014-07-20 o godzinie 19:39:35.
Witam,

po głowie chodzi mi pomysł na pewien automat vendingowy, która w sposób automatyczny będzie przygotowywał potrawę z surowego mięsa (między innymi), w sposób automatyczny. Mięso będzie przechowywane w  stanie zamrożonym i cały proces  "pobierania" jego porcji niezbędnej do przygotowania potrawy będzie odbywał się w zamrażarce, więc nie ma ryzyka rozmrażania i ponownego zamrażania mięsa. Oczywiście przed podaniem mięso zostanie poddane obróbce termicznej.

A teraz moje pytanie, jak na takie coś patrzy sanepid? Istnieją automaty, które np. wykonują pizzę (włącznie z wyrabianiem ciasta), lub wyciskające sok ze świeżych owoców, pytanie tylko czy wykorzystanie surowego mięsa (zamrożonego) w takiej maszynie jest w ogóle dopuszczalne?

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2014-08-25 o godzinie 14:44:20.
Witam serdecznie myślę, że nie bez powodu to pytanie pozostaje bez odpowiedzi bo to dość skomplikowana sprawa ................
 Przedewszystkim nalezy rozważyć w jaki sposób mieso będzie umieszczane w maszynie (proces jego załadunku powinien odbywać się w lokalu odebranym przez SANEPID lub Inspekcję Weterynaryjną (trudno mi powiedzieć, która z tych inspekcji byłaby odpowiedzialna za nadzór nad tym urządzeniem)
 Po drugie w jaki sposób  i gdzie urządzenie będzie myte i dezynfekowane - powinno być pomieszczenie do przeprowadzenia tego rodzaju czynności proszę pamiętać, że mięso to surowiec podwyzszonego ryzyka (łatwo o zatrucie pokarmowe)
Gdzie to urządzenie ma być wykorzystywane: lokal gastronomiczny, przyczepa/bus gastronomiczny, automat wolnostojący

Na twoim miejscu udałabym się z rysunkiem tego urządzenia do SANEPIDU a jezeli SANEPID nie podejmie się  jego oceny nalezy udać się do Powiatowego Lekarza Weterynarii

Życze dużo cierpliwości bo zatwierdzenie takiego urządzenia to nie będzie łątwa sprawa ..........
Na początku nalezy niestety wyjaśnić która z dwóch Inspekcji Nadzorujących stan higieniczny takiego urządzenia byłaby odpowiedzialna za jego odbiór i późniejszy nadzór - Ja uważam, że weterynaria (mamy tu do czynienia z surowym mięsem) ale mogę być w błędzie pozdrawiam Hanna Półtorak firma doradczo-szkoleniowa HACPASZ

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:12:28
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRAWIE MOBILNA GASTRONOMIA - MASZYNA PRZYGOTOWUJąCA POTRAWę
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "prawie mobilna gastronomia - maszyna przygotowująca potrawę" w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.